Vacante

#obiective paris #eiffel #paris #montmartre #sacre coeur #sena #luvru

Infuzie culturala: iarna in Paris

Parisul infrigurat poate fi la fel de frumos ca cel din sezonul cald, daca esti decis sa te plimbi mult, in ciuda temperaturilor scazute. Vinul fiert vandut pe strazi este un fel de suc dulce, care nu are nicio sansa sa-ti ia mintile, dar care te incalzeste putin, dandu-ti putere sa rezisti orelor de colindat prin capitala.

Turnul Eiffel nu este un cliseu

De unele obiective turistice te indoiesti. De prea multe asteptari, de prea multi turisti, de prea mult ce s-a scris despre ele. Asa se intampla si cu Turnul Eiffel, intrat intr-un top al celor mai dezamagitoare atractii turistice ale lumii. Astfel incat, odata ajunsi cu RER-ul in statia Champ de Mars-Tour Eiffel,; ne-am asteptat cam la orice. Desi pe timpul Expozitiei Universale de la Paris, din 1889, Turnul capata proportii mitologice gratie marimii sale, intr-o lume moderna nu inaltimile sale sunt neaparat cuceritoare. Cel putin privit de jos.

Sub turn sunt vesnic cozi lungi de turisti veniti de prin toate colturile lumii, de toate varstele, care asteapta mai mult sau mai putini rabdatori. Iar cand este iarna si dureaza aproape doua ceasuri sa cumperi biletul, incepi sa intelegi de unde atata dezamagire. Te mai incalzesti cu o ciocolata fierbinte, cumparata de la unicul chiosc din imediata apropiere, unde scrie clar pe fereastra “Nu hraniti porumbeii”. Desi ar parea o pura rautate – unii ar spune tipica pentru francezi – in realitate mesajul isi arata adevarata valoare cand vezi porumbeii aproape hartuind turistii, vanand cartofii prajiti ai unui copil si orice rest de mancare posibil. Daca esti "suficient de norocos", stand la coada exact sub turn, de undeva de sus, din maruntaiele de fier ale Eiffelului, poti fi daruit cu un excrement cald de porumbel.

Turnul Eiffel, acasa.roDupa statul la coada cea interminabila, te asteapta o noua surpriza: asteptarea in fata ascensorului. Biletele sunt mai scumpe in varf de sezon si mai ieftine in anotimpul rece, fiind distribuite pe doua categorii: cele pana la al II-lea etaj si cele pana in varf, cu liftul sau pe scari. Detalii despre preturi si program gasesti pe site-ul oficial.

Daca tot ne rapeste jumatate de zi vizita la turn, alegem biletul complet, pentru a reechilibra putin situatia. Dupa urcarea cu liftul pana la al doilea etaj urmeaza o noua asteptare, urcand cu un alt ascensor la ultimul etaj, in varful turnului. Nu mai stim cate ore au trecut de cand ne asezasem la prima coada. Cu toate acestea, Eiffelul este cunoscut ca fiind cel mai vizitat monument cu plata din lume.

Si iata ca, in sfarsit, efortul ne este recompensat: panorama de 360 de grade asupra Parisului, din varful turnului Eiffel! In est vezi Arcul de Triumf, Champs Elysees, Palais Galliera si Palais de Tokyo, biserica Sacre Coeur , Petit si Grand Palais. In vest vezi podurile peste Sena, Parc de Princes, Pot Mirabeau, Statue de la Liberte, Allee de Cygnes. In partea de nord Musee de L’Homme si Palais de Chaillot isi raspund ca in oglinda, iar in departare se zareste cartierul modern Defence si Grande Arche. In sud bateau-mouche, Sena, Paris, acasa.rose intinde la picioarele tale superbul parc verde Champ de Mars, iar mai departe Ecole Militaire si Maison de l”UNESCO. Daca nu vrei sa stai afara, poti privi din micuta sala rotunda, dotata cu panouri, cu fotografii mari pentru fiecare priveliste avuta in fata ochilor, unde ti se explica ce vezi in departare.

Si pentru ca experienta sa fie completa, auzim deodata aplauze si ne trezim ca asistam la ultimele secunde a unei cereri in casatorie. Vedem un cuplu de tineri indieni, vizibil emotionati. Da, Eiffelul nu este un cliseu. Nici iubirea in Paris.

Cu bateau-mouche pe Sena

Sena, in schimb, nu este nici romantica, nici profunda. Este doar o apa tulbure care are norocul sa strabata zone bogate in monumente de arta si arhitectura. Pe aceasta apa se plimba zilnic vaporase cu turisti, mai modeste sau mai luxoase, pentru toate buzunarele. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de imbarcatiuni este bateau-mouche-ul, un vaporas colorat, destul de amarat ca infatisare si neapetisant ca servicii, dar care iti poate oferi o croaziera de doua ceasuri deosebit de frumoasa. Un bilet costa aproximativ 8 euro de persoana si include plimbarea si prezentarea atractiilor de pe cele doua maluri, in limbi de circulatie. Cei care doresc sa stea intr-o zona ferita de vant pot sa coboare in sala de jos, acoperita si incpoduri pe Sena, Paris, acasa.rohisa cu pereti din sticla.

De o parte si de alta a Senei, treci pe langa unele dintre cele mai importante monumente pariziene: Statue de la Liberte, Maison de Radio, Tour Eiffel, Palais de Challot, Arc de Triomphe, Grand Palais, Hotel des Invalides, Place de la Concorde, Palais de Louvre, Musee d'Orsay, Musee de la Legion d'Honneur, Ecole des Beaux-Artes, Institut de France, Palais de Justice, Hotel de Ville, Notre Dame etc.

Experiente mai atractive le constituie vaporasele unde poti lua cina si unde cineva se ocupa cu muzica live, susurand melodii romantice frantuzesti, de pe vremuri, in tonuri de acordeon, la lumina unei lumanari.

Locuri unde sacrul este intrerupt de curiosi

Cu toate ca nu este cea mai mare catedrala franceza, Notre Dame de Paris este, probabil, cea mai cunoscuta. De aceea, daca ajungi in Ile de Sainte Chapelle, Paris, acasa.roFrance, dai peste o multime de turisti, veniti sa viziteze acest monument, fie iarna, fie vara. Din fericire, Notre Dame de Paris este deschisa pana seara, cu intrarea libera, astfel incat nu risti sa stai la cozi interminabile. Aflata in centrul istoric al orasului, pe malul Senei, catedrala te cucereste din prima secunda prin dantelaria ei de piatra. Se organizeaza in interior tururi pentru turisti, iar persoanele care pot sa urce aproape 400 de trepte au ocazia sa vada Turnul Sudic din Notre Dame.

Fiind un loc de cult religios , unde lumea vine sa se roage, catedrala primeste vizitatori fara a percepe nicio taxa. De aceea, turistii sunt rugati sa parcurga traseul pastrand linistea si protejand exponatele prin nefolosirea blitului la aparatul foto . Cu toate acestea, linistea in Notre Dame este ceva foarte relativ, avand in vedere ca in fiecare secunda vin noi turisti din toata lumea, dornici sa admire operele din interiorul catedralei si mai putini interesati sa asiste la slujba. Una dintre cele mai frumoase experiente pe care le poti avea aici este sa asisti la un concert de muzica religioasa. Pentru detalii despre program, viziteaza site-ul oficial.Notre Dame de Paris, acasa.ro

Tot in Ile de la Cite se afla una dintre cele mai mici si mai incantatoare atractii ale Parisului: Sainte Chapelle. Capela este un exemplu elocvent de arhitectura gotica, cu vitralii superbe, unele dintre ele fiind originale. In anii 1242-1248, aici se construiau doua capele, una deasupra celeilalte. Picturile murale, sculpturile migaloase, vitraliile uluitoare, toate sunt atat de frumoase incat iti este greu sa crezi ca pe vremuri, etajul era folosit de suveran, insotit de familia regala, in timp ce capela de jos era destinata slujitorilor. Oamenii apartinand celor doua lumi veneau sa asiste aici la slujba, fiecare cu locul sau, dupa nastere. Pentru a vizita Sainte Chapellei trebuie sa treci de controlul jandarmeriei (detector de metale). Pretul unui bilet este de 8 euro de persoana.

Aflata in cel mai inalt punct al orasului, pe dealul Montmartre , bazilica Sacre Coeur este un lacas religios catolic, devenit unul dintre iconurile Parisului. Cand cobori din metrou si vezi monumentul din travertin , albit de timp, nu poti sa nu-ti doresti sa ajungi cat mai repede sus. Trebuie insa sa treci prin labirintul de stradute pline de magazine cu suveniruri. Apoi, odata ce incepi urcusul, iti ies in intampinare persoane care incearca sa-tiLuvru, tavan, acasa.ro vanda lucruri absurde, precum snururi de ata rosie prinse de mana. Cu cat urci, insa, cu atat te inalti deasupra Parisului si esti mai aproape de biserica. Sacre Coeur poate fi vizitata gratuit, o taxa fiind perceputa numai pentru vizitarea domului si a criptei.

Luvru, infuzie culturala

Undeva pe la sfarsitul secolului al XII-lea, cladirea Luvrului domina centrul Parisului. Constructia a fost ridicata ca fortareata defensiva, putin dupa anii 1190, devenind mai tarziu, pret de 7 secole, una dintre principalele resedinte ale regilor si imparatilor Frantei. Astazi, Luvrul este considerat cel mai mare muzeu al Parisului si unul dintre cele mai valoroase muzee ale lumii.

Se pare ca unul din doi vizitatori vin in Luvru pentru prima oara, iar durata medie a unei vizite se situeaza undeva la 3h15min. Cei mai multi dintre vizitatori sunt straini, peste 60%, veniti din Europa, America de Nord si Asia. Colectiile muzeului cuprind antichitati orientale, egiptene, grecesti, etrusce, romane, piese de arta islamica, sculpturi, picturi si arte grafice. Sarutul lui Cupidon, Luvru, acasa.ro

Din cauza faimei sale, Luvrul este genul de obiectiv turistic unde poti sta multe ore la coada, la intrare, daca mergi vara. De aceea, este bine sa-ti programezi foarte bine o vizita aici, pentru a nu pierde atata timp pretios. Daca vizitezi Parisul iarna si mergi de la prima ora (9:00), ai mari sanse sa cumperi biletul in mai putin de doua minute. Fiind covarsitor de mare, ti-ar trebui o saptamana sau mai mult pentru a vedea tot ce are el de oferit. Daca insa stii care sunt sectiunile care te intereseaza, este ceva mai usor. Pentru doar 9 euro, cat costa un bilet, o multime de picturi celebre, vazute doar in reproduceri, pot fi contemplate aici. Salile imense, cu parchet pe jos si presarate cu canapele confortabile, te duc intr-o lume care nu poate fi descrisa in cuvinte. Fresce, sculpturi din marmura, bijuterii unicat , odoare bisericesti, mobila regala sunt doar cateva dintre exponatele care-ti rapesc complet atentia.

Daca vrei sa iei o pauza, poti sa te odihnesti pe canapea si ai ocazia sa iei masa sau sa bei o cafea in restaurantul din interiorul muzeului. Fotografiatul si filmatul suSacre Coeur, Paris, acasa.ront gratuite, iar cele mai mari atractii pentru camera sunt portretul Monalisei (de Leonardo da Vinci) si doua sculpturi: Venus din Milo (sculptura din antichitate) si intreaga Galerie Michelangelo.

Seara, in curtea muzeului turistii vin sa se plimbe, admirand fantanile arteziane iluminate feeric. Cu un strop de noroc, cineva va canta o piesa clasica la un instrument, undeva, pe langa zidurile muzeului.

Montmartre, spiritul boem nu traieste doar in albumele de epoca

Vechea comuna franceza, devenita mai tarziu parte integranta a Parisului, Montmartre respira un aer boem. O plimbare printre stradutele sale, cand linistite si pline de flori, cand zgomotoase, invadate de turisti, te face sa intelegi mai bine istoria culturala a orasului. Si, are, cumva, darul de a te convinge ca intr-unloc asemanator ar fi putut sa traiasca Mimi, celebrul personal din La Boheme. Strazile pietonale serpuiesc, sPlace du Tertre, Montmartre, acasa.rotrajuite de cladiri vechi si noi, cu balcoane cochete, infrumusetate de ghivece cu flori. La parter apar mereu boutique-uri seducatoare, terase si restaurante cu mese asezate afara, pe caldaram.

In La Place du Tertre se aduna turistii, atrasi de artistii stradali care isi expun aici creatiile. Si tot aici, la numai cativa pasi de Sacre Coeur, poti cere sa ti se faca un portret. Daca esti un bun negociator. Si daca nu ai de gand sa cheltuiesti 100 de euro dintr-un foc. In cazul in care nu te atrage deloc ideea, poti pur si simplu sa te plimbi la pas. Montmartre este un muzeu in aer liber: pe langa biserica Sacre Coeur, mai exista aici si alte atractii romantice sau, cel putin, pasionante - Le Mur des “Je t’aime”, un zid plin cu mesaje de dragoste tot felul de limbi, Statuia Dalidei, sculptura Passe Muraille, o silueta care pare a trece printr-un zid, Musee de Montmartre, Musee de l’Erotisme, L’Espace Dali Montmartre etc. L’Espace Dali Montmartre, acasa.ro

Chiar si pentru cei care nu se declara admiratori ai lui Dali, o vizita in aceasta singura expozitie permanenta franceza dedicata artistului merita cu prisosinta. Poti vedea aici gravuri, sculpturi, piese vestimentare, o colectie de aproximativ 300 de opere originale. Luminile difuze si intreg decorul pune in valoare creatia suprarealista a lui Dali. Biletul de intrare este 10 euro.

Articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea