Vacante

#florenta #Dom #Palazzo Pitti #gradina Boboli #galeriile Uffizi #vacanta Florenta

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Florenta, orasul artei si al romantismului

Florenta este un oras cu o asemenea concentratie de locuri de vazut si lucruri de facut incat pur si simplu te copleseste. Monumentele, arhitecura si galeriile cu opere de arta celebre, partea veche a orasului, cu stradutele sale pietruite si cladirile din caramida, cu acoperisurile din tigla, fac din Florenta o destinatie de neratat. Capitala provinciei Toscana este potrivita pentru iubitorii istoriei, ai artei, pentru cei romantici si pentru gurmanzi.

Palazzo Pitti si gradina Boboli, Palazzo Medici-Ricardi si mai ales galeriile Uffizi sunt cateva marturii ale puterii si opulentei familiei di Medici

Orasul de pe raul Arno are o istorie veche de mii de ani, dar si-a dobandit celebritatea in perioada Renasterii, pe vremea familiei di Medici, care a condus de altfel Florenta cu mana de fier vreme de cinci secole sponsorizand in acelasi timp, cu generozitate, arta si artistii.

Palazzo Pitti si gradina Boboli, Palazzo Medici-Ricardi si mai ales galeriile Uffizi sunt cateva marturii ale puterii si opulentei familiei di Medici, care si-a permis sa le finanteze constructia si o mare parte din lucrarile expuse, oferindu-ne noua posibilitatea de a le vizita. Nu trebuiesc ocolite daca va place arta, sunt cu adevarat obiective deosebite!

Lista scurta (si nu prea) a obiectivelor de vazut

Daca nu aveti decat doua-trei zile la dispozitie, aceasta este lista scurta cu ceea ce nu trebuie sa ratati in Florenta, cu mentiunea ca trebuie sa va alegeti cateva obiective pe care va doriti sa le vedeti, nu aveti timp pentru toate daca intrati in muzee!

1. Plimba-te pe stradute!

In vechea Florenta (oras cu peste 400.000 de locuitori) este minunat sa te pierzi in labirintul de stradute medievale, foarte stramte uneori si de regula asaltate de turisti de pe toate meridianele. Fiecare dintre stradutele pietonale are cate ceva de oferit vizitatorilor: de la tarabe cu flori la carti vechi si galerii de arta sub cerul liber la piete de marochinarie la terase mai linistite (si destul de scumpe). Este un loc cu un farmec aparte, dar nu va lasati prada tentatiilor si sa treceti cumva pe langa Dom!

2. Domul

Proiectat de Filippo Brunelleschi, inginer si arhitect florentin (cel care a descoperit perspectiva liniara caracteristica artei renascentiste timpurii), Domul - Cattedrale di Santa Maria del Fiore - este a patra catedrala din lume dupa marime. Constructia sa, demarata in 1296, a durat aproape 150 de ani, dar rezultatul este impunator prin dimensiuni si estetica. Cupola domului (supranumită „lanterna”), construita fara proptele de sprijin, este considerata o capodopera a arhitecturii din Quattrocento, Renasterea timpurie din Italia.

Sursa foto: nationalgeographic.nl

Inalt de 140 de metri, Domul te intampina din exterior cu impunatoarea sa fatada din marmura cu irizari roz, verzi si mov, interiorul destul de sobru fiind iluminat de vitralii pictate de Donatello si Ghiberti.

 

In apropiere de Dom se afla o alta constructie impozanta, Turnul lui Giotto, Campanile di Giotto, care-si disputa dominatia asupra panoramei Florentei, fiind unul dintre elementele impozante de arhitectura gotica renascentista din Florenta. Nu-l ratati!

3. Piata Signoriei

Piata Signoriei, altadata centrul puterii economice si politice al orasului, locul unde se tineau adunarile de criza, este dominata astazi de Palazzo Vechhio (Palatul Vechi) si de Fantana lui Neptun, un ansamblu sculptural in marmura si bronz apartinand lui Ammannanti. Nu aveti cum sa-l treceti cu vederea pe David, in fapt o copie a celebrei statuii realizate de Michelangelo, care pare ca pazeste intrarea in Palazzio Vecchio.

4. Palazzo Vecchio

Salile largi si elegante ale Palazzo Vecchio pastreaza ceva din istoria cladirii de unde si-au condus di Medici ducatul, s-au dat verdicte sau a muncit si tesut intrigi Machiavelli. Lucrarile de arta s-au pastrat intacte de secole. In apropiere, se poate admira Galeria cu arcuri a Signoriei, una dintre cele mai importante cladiri medievale din Italia.

Sursa foto: wallpapersshop.net

5. Galeriile Uffizzi

Pentru a vizita galeriile Uffizzi faceti-va din timp rezervarea biletelor pentru a sta mai putin la coada. Constructia acestui muzeu, unul dintre cele mai vechi din Europa, cu exponate de o valoare inegalabila, a demarat in anul 1560, rolul initial al cladiii fiind acel de cladire de birouri pentru magistrati, Tribunal si Arhiva a statului, de unde i se trage si numele - uffizzi - oficiu, birou.

In timp, cladirea s-a transformat intr-un loc de expunere a lucrarilor sponsorizate de familia di Medici, cladirea devenind muzeu in adevaratul sens al cuvantului in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Printre lucrarile expuse aici se numara lucrari celebre, precum „Nasterea lui Venus”, „Alegoria primaverii“ si „Primavara” lui Botticelli, „Tondo Doni” de Michelangelo.

Sursa foto: citytripplanner.com

6. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio este  un pod vechi peste raul Arno, despre care se spune ca ar fi construit din perioada romanilor, desi e evident ca ceea ce este acum nu e atat de vechi, iar unele casute de pe el au fost renovate sau reconstruite. Cert este ca el este mentionat in cronicile din anul 996, in timp fiind folosit ca un soi de artera comerciala unde-si aveau pravaliile macelarii si bacanii.

Ponte Vechhio gazduieste si astazi bijuterii si magazine de suveniruri, imaginea sa cu tarabele de lemn “atarnand” deasupra raului Arno fiind deosebit de pitoreasca.

7. Piata Michelangelo

In apropiere de Ponte Vechhio se afla Piata Michelangelo, un loc de unde puteti avea o panorama deosebita asupra Florentei si asupra unei vaste arii din Toscana. Piazzale Michelangelo este “vegheata” de la inaltime de cateva replici ale lucrarilor marelui sculptor, este un loc romantic care merita vizitat in doi.

8. Palazzo Pitti

Amplasat pe malul vestic al Arno, in apropiere de Ponte Vechhio, Palazzo Pitti a fost construit in a doua jumatate a secolului XV de un bancher, intrand in proprietatea familiei di Medici dupa aproape un secol. Astazi gazduieste cateva colectii de arta veche si contemporana, mii de exponate printre peretii plini de fresce. Sunt de admirat aici lucrari celebre semnate de Raphael, Rubens, Titian, Caravaggio. Museo Nazionale del Bargello (Florenta) si generoasele apartamente ale familiei di Medici nu trebuie nici ele ratate!

Sursa foto: museifiorentini.it

9. Galleria dell'Accademia

Galleria dell'Accademia  este celebra pentru lucrarile lui Michelangelo, dintre care se remarca, cum altfel, statuia lui David. La fel de impresionante sunt si lucrarile apartinand lui Perugino, Giambologna si Botticelli.

10. Gradinile Boboli

Daca sunteti mai romantici, trebuie sa stiti ca in Florenta sunt o serie de gradini si parcuri minunate, bine aranjate si intretinute. Gradinile Boboli, din imediata vecinatate a Palatului Pizzi, sunt celebre nu doar pentru istoria lor ci mai ales pentru fantanile arteziene, statuile si obeliscuile, care fac din acest loc vechi de peste 500 de ani un muzeu in aer liber. Parcul Cascine si gradina Trandafirilor sunt alte doua locuri care merita vazute.

Sursa foto: blog.best-bookings.com

 

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea