Vacante

#castelul bran #brasov #regina maria #taxa #camere #coroana

Expertul acasa.ro Bogdan Stanciu: 5 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi la Castelul Bran

Labirint sic, infasurat pe patru etaje de-a curmezisul unei stanci abrupte, Castelul Bran, cu cele 57 de camere ale sale, este unul din obiectivele must see in Romania, chiar daca taxa de intrare, 25 de lei de persoana, este una dintre cele mai mari din tara. 

Castelul reamenajat de Regina Maria pentru a-i fi resedinta confortabila a fost la inceput o cetate de granita, ajunsa in posesia orasului Brasov, care a daruit-o reginei, dupa 1918.

Castelul a fost retrocedat in 2006 urmasilor reginei, respectiv arhiducelui Dominic de Habsburg si surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, copiii principesei Ileana, cea careia Regina Maria i-a lasat mostenire castelul.

Potrivit administratiei castelului, anul trecut, acesta a fost vizitat de 547.000 de persoane, iar pentru anul curent se estimeaza o crestere de pana la 10% a numarului turistilor.

Iata in continuare un top al celor mai interesante cinci obiective de vizitat la acest castel, pe care l-am realizat cu ajutorul administratiei castelului si pe baza informatiilor furnizate de ghidul Anemona Todor.

Coroana si sceptrul Toscanei

Sunt expuse la etajul II, in dormitorul Regelui Ferdinand si provin din colectia arhiducelui Dominic de Habsburg-Lorena. Au apartinut strabunicului patern al arhiducelui, Karl Salvator de Austria (1839-1892), print de Toscana, fiu al lui Leopold al II-lea, ultimul print de Toscana care a domnit efectiv.

Dormitorul Reginei Maria

Este situat la etajul I si a fost una dintre incaperile preferate ale reginei. La ora actuala este amenajat in mare parte cu piese de mobilier lucrate in stil neo-brancovenesc. Majoritatea exponatelor aflate in aceasta camera sunt piese care provin din colectiile particulare ale actualilor proprietari. Piesa cea mai reprezentativa este cuvertura patului, care a a apartinut chiar Reginei Maria.

Sala de Muzica

Este considerata cea mai spatioasa si cea mai frumoasa incapere din castel. Camera serveste si evenimentelor private organizate la castel. In Evul Mediu, pe cand Branul avea functiuni militare, la acest etaj nu exista decat mansarda, care a fost transformata de Regina Maria. Camera a fost special aleasa pentru sala de muzica deoarece are o acustica buna. In aceasta sala a concertat pentru regina si George Enescu.

Temnita

Amplasata la etajul I, este unul dintre punctele forte ale castelului. Se presupune ca aici, in anul 1462, ar fi fost tinut prizonier cateva zile si nopti si Vlad Tepes. Temnita este situata langa anticamera care face legatura intre dormitorul reginei si urmatoarele sali de la etajul I. Nu se viziteaza in mod uzual, fiind prezentata doar anumitor grupuri sau celor care participa la evenimente organizate la castel, din cauza ca accesul spre temnita este anevoios.

Pasajul Scarilor

Este considerat cel mai important obiectiv al castelului. Pasajul a fost sapat pe latura estica a castelului inca din secolul XV si facea legatura intre etajele I si IV. Scopul pasajului era de a scurta drumul intre cele doua niveluri. Se numeste si Pasajul Secret, deoarece intrarea se facea la vremea respectiva prin gura unei sobe, care se afla in locul usii de acum.

Mai multe articole scrise de Bogdan Stanciu despre destinatii turistice din Romania si nu numai, pe cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea