Vacante

#vin #franta #podgorie #turist #turism #destinatie

Destinatii pentru pasionatii de vinuri frantuzesti

Esti pasionat de vinuri? Ti-ai dori sa vezi unde si cum se fac faimoasele vinuri frantuzesti? Te tenteaza sa simti atmosfera dintr-o crama frantuzeasca? Iata cateva idei de destinatii vinicole spre care sa te indrepti atunci cand mergi in Franta.

Cei care au vizitat Franta spun ca atunci cand mergi sa vezi aceasta tara, cu greu gasesti locuri care sa nu fie cultivate cu vita de vie. Franta este recunoscuta pentru cantitatea de vin pe care o produce in fiecare an, statisticile aratand ca aceasta tara se situeaza pe locul intai in lume la cantitatea de vin produsa.

Franta are trei zone principale unde se cultiva vita de vie: Burgundia, Bordeaux si Champagne. Insa mai exista si alte zone, precum cea de pe valea Rhonului, Alsacia si Loirei. In toate aceste zone poti sa mergi in perioadele de vara - toamna, atunci cand strugurii incep sa se coaca, respectiv in perioadele festivalurilor de culegere a viei si a pregatirii vinului. Insa ai posibilitatea sa mergi si primavara si toamna, pentru ca in aceste perioade fluxul turistic nu este chiar atat de mare.

Daca vrei sa degusti vinuri pe gratis, atunci poti urma semnele pe care scrie “degustation”. Si cum pentru a intra in locatiile unde se pregateste vinul ai ceva distanta de parcurs, ar fi mai bine daca ai merge cu o masina sau macar cu bicicleta inchiriata din locatia unde te afli cazat. Ori ai putea intra in grupurile care merg la degustari de vinuri organizate, care folosesc autocare sau microbuze care ii plimba pe turisti prin locatiile importante unde se face vinul.
 

Burgundia
 

Inceputurile vinurilor de Burgundia dateaza de pe vremea calugarilor de acum cel putin 500 de ani, motiv pentru care acum numele celor mai renumite vinuri din zona sunt cele ale unor ordine religioase: Chambertin, Santenay, Pommard, Meursault.

Un exemplu de zona pe care o poti vizita este Beaune, in care se produce vin de cateva sute de ani. Povestile spun ca Biserica Catolica a preluat viile si locurile unde se facea vinul, gasind aici specii de Pinot Noir si Chardonnay adaptate climatului local. De aceea, acum daca vei vizita aceasta zona vei gasi multe crame si vinarii in spatiile in spatiile restaurate ale unor foste manastiri.

Odata ajuns la Beaune, vei putea merge spre aeroportul din Dijon (pe care il poti folosi pentru plecare, dar si pentru sosire), dar si spre Lyon sau Paris. In acest oras vei putea vedea nu numai locatii legate de vin ci si biserici vechi, muzee ale vinului amplasate in case nobiliare, precum si multe crame unde poti invata sa degusti vinuri.

Orasul este potrivit si pentru amatorii de delicii culinare : multe crame au si restaurante, insa in oras vei gasi restaurante pentru toate buzunarele. Iar daca vei vrea sa iti cumperi vinuri, ar fi bine sa mergi la Casele de vinuri (Le Marche aux Vins) pe care le vei gasi in oras, stiind faptul ca nu sunt deloc ieftine.

Din oras poti porni si spre imprejurimi, spre ocean sau Mediterana. Pentru asta ai putea inchiria o barca, cu ajutorul careia sa ajungi pe Canalul Burgundiei, spre raurile Yonne, Sena, Saone si Rhone. In zona te poti caza la hoteluri, dar si la vilele aflate in apropierea viilor. Ar fi bine sa stii ca poti cauta sa mergi si in vizite cu ghid, pentru a afla cat mai multe despre istoria viilor.
 

Bordeaux
 

Aceasta este cea mai intinsa zona producatoare de vin din Franta, unde sunt produse marci precum Petrus, Yquem, Cheval-Blanc, Mouton Rothschild sau Haut-Brion. Cel mai important oras din zona este Bordeaux, un oras- port in sud-vestul Frantei, care face parte din zon ametropolitana Bordeaux-Arcachon-Libourne. Orasul este unul dintre cele mai mari centre ale vinului din Franta, cu peste 115.000 de hectare si 10.000 de castele-domenii producatoare de vin. Mergand prin zona Bordeaux, in aproape fiecare mare castel ori domeniu producator de vin vei putea degusta vinuri si vei putea vedea cum sunt produse vinurile medaliate cu aur la competitiile internationale.
Sursa foto: jonathancharles.co.uk
Iar daca vrei sa incerci si sa vizitezi si alte zone, poti incerca sa ajungi in zona istorica a orasului Bordeaux, care detine un ansamblu arhitectural inscris in lista UNESCO a monumentelor istorice. Printre atractiile trusitice pe care le poti vizita in oras se afla multe biserici si bazilici , precum si poduri deosebite: Esplanade des Quinconces, Colonnes des Girondins, Grand Theatre, Allees de Tourny, Cours de l'Intendance, Place du Chapelet, Pont de pierre, Saint-Andre Cathedral etc..
 

Valea Rhonului
 

In Rhone Valley vei gasi multe vinuri nobile, albe si rosii, precum si viile unde sunt produse. Daca iti place Cotes du Rhone sau Tournon, atunci aceasta este destinatia potrivita. Cunoscatorii din domeniul vinului impart aceasta zona in doua sub-zone: cea de sud si cea de nord.

Zona Rhonului de nord este una cu mai putine podgorii, care produc o cantitate mai mica de vin, comparativ cu cele din sud, insa vinurile sunt fine si foarte apreciate. un exemplu in acest sens este Cote rotie, care contine un amestec de struguri Syrah si Viognier, acesta din urma fiind adaugat intr-un anumit procent care ii da produsului o aroma deosebita. In partea de sud cel mai apreciat vin este Chateauneuf-du-Pape.

Zona din preajma raului Rhone este una cu un climat mediteranean, dar si cu  multe orase incarcate de istorie. In zone cele mai mari comunitati se afla in zona metrolopitana Lyon. In afara de Lyon mai exista insa si alte orase mari: Villeurbanne, Venissieux, Caluire-et-Cuire, Saint-Priest,Vaulx-en-Velin, Villefranche-sur-Saone si Bron.

Pe valea Rhonului podgoriile si castelele unde se face vin nu sunt la fel de dese ca in alte zone, insa viile sunt foarte intinse ca suprafata. De aceea pentru vizitarea acestora ar fi indicate tururile organizate sau parcurgerea distantelor cu masina.

Daca te vei orienta si spre partea metropolitana, nu rata zonele vechi ale oraselor principale: Lyon, Villeurbanne, Villefranche-sur-Saone etc.. Aceste mari orase sunt alcatuite in general dintr-o parte mai noua si o parte veche, cu multe locatii ce pastreaza inca urmele arhitectonice din secolele trecute.
 

Cum sa ajungi la destinatie atunci cand vizitezi zone cu vii in Franta
 

Daca planuiesti sa pleci in vacanta in Franta, in zonele cu podgorii, ar fi indicat fie sa inchiriezi o masina din zona aeroportului unde vei ateriza, fie sa vii direct cu masina personala. Acest lucru te va ajuta sa te deplasezi cat mai bine de la o podgorie la alta si sa vezi mai multe locuri. Insa poti si sa iti stabilesti participarea la diverse tururi de degustare a vinului sau in vizite la vii, organizate de firmele specializate din zona. Inainte de a porni la drum fa-ti o documentare in ce priveste zona spre care te vei indrepta si alege-ti detaliile care te avantajeaza.
 

Unde te cazezi atunci cand mergi sa vezi podgoriile din Franta
 

Atunci cand decizi ca iti vei petrece concediul in zonele viticole din Franta, este indicat sa stii unde vei merge, pentru a putea alege modalitatea de cazare. In majoritatea locurilor ai la dispozitie locuri la pensiuni si vile (asa numitele gites si cottages care se afla in cele mai multe cazuri pe terenurile podgoriilor, in apropierea castelelor), moteluri, dar si hoteluri. Acestea din urma pot fi intalnite mai ales in orasele mari, acolo unde locatiile de cazare incep de la doua stele si ajung pana la nivelul de cinci stele.

Daca vrei sa-ti stabilesti o vacanta pe cont propriu , ai la dispozitie cateva site-uri unde iti poti rezerva vacanta: //www.frenchconnections.co.uk, //www.francethisway.com, //www.frenchholidayhomes.com , //www.bvdirect.co.uk . Pe aceste site-uri poti opta pentru oferte pe zi sau pe saptamana, pentru o camera sau pentru o vila intreaga, pe care sa o inchiriezi cu familia. Preturile incep de la 50 de euro pe noapte si de la 300 de euro pentru o saptamana, pentru o camera si pot ajunge si pana la 2000 de euro pe saptamana, pentru intreaga vila.

 

Sursa foto : europelifeofluxury.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea