Vacante

#ski #schi #destinatie #turism #romania #sinaia #predeal #azuga

Destinatii in Romania pentru pasionatii de sporturi de iarna

Iarna inseamna pentru multi dintre noi perioada sarbatorilor, frig si zapada. Insa pentru pasionatii de ski, snowboard, ski extrem si alte sporturi de iarna , inceputul iernii inseamna o mare bucurie. Odata cu primii fulgi de nea, pentru acestia incepe distractia. Insa nu numai ei pot schia, dar si oricare dintre noi, pentru ca in statiunile montane unde se schiaza exista de obicei si instructori de schi. Iata, asadar, cateva destinatii romanesti preferate de cei care iubesc sporturile de iarna.

In Europa, exista cateva tari in care se poate schia in timpul iernii: Austria, Franta, Italia, Elvetia, si, bineinteles, tara noastra. In cateva dintre aceste tari, pasionatii sporturilor de iarna pot gasi zapada si in restul anului, mai ales in zonele montane inalte.

Cei care vor sa faca schi, snowboard sau schi extrem aleg de cele mai multe ori Austria, Franta, Italia si Elvetia. Insa pentru cei pasionati de astfel de sporturi din tara noastra, nici statiunile montane romanesti nu sunt destinatii de ignorat. Mai ales ca si multi turisti din strainatate vin catre tara noastra pentru a incerca zapada de pe partiile romanesti.

Cei care aleg Romania, cauta mai ales partiile de la Sinaia, Predeal, Poiana Brasov, Balea, Busteni si Azuga, locatii recunoscute si pentru faptul ca sunt gazduite de statiuni turistice montane cunoscute. Aceste partii sunt cautate si de turistii din alte tari europene, lucru care le transforma in punct de atractie de bifat pe harta turistica a Romaniei.

In aceste locatii exista nu doar zapada din decembrie si pana vara, ci si scoli de schi, acolo unde o persoana care vrea cursuri de ski trebuie sa plateasca intre 100 si 120 de lei pentru o ora, cu un instructor care ofera lectii private, sau 90 de lei pentru o lectie de o ora intr-un grup de trei persoane. Multi dintre instructori se deplaseaza si in celelalte statiuni montane din zona, pentru cei care au nevoie de lectii de schiat.

Sinaia, destinatie cu partii si castele

Cei care aleg sa viziteze Sinaia pentru ski au la dispozitie cateva partii:

  • Carp ( grad de dificultate – dificil; lungime - 2500 metri; diferenta de nivel - 585 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da);
     
  • Valea Dorului (grad de dificultate – mediu; lungime - 600 metri; diferenta de nivel - 150 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da);
     
  • Vanturis (grad de dificultate – mediu; lungime - 2900 metri; diferenta de nivel - 600 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da);
     
  • Turistica (grad de dificultate – mediu; lungime - 2800 metri; diferenta de nivel - 460 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da);
     
  • Drumul Vechi (grad de dificultate – usor; lungime - 5000 metri; diferenta de nivel - 400 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da);
     
  • Poiana Stanii Regale (grad de dificultate – usor; lungime - 250 metri; diferenta de nivel - 40 metri; zapada artificiala – nu; iluminat – nu; transport cablu – da).

In plus, cei care aleg aceasta destinatie, pot incerca si snowboarding-ul sau saniusul, dar si ski-ul fond. In jurul orasului exista cateva drumuri pe care se pot face de la drumetii, la plimbari cu sania sau snow-mobilul. Partiile sunt deschise in fiecare zi, iar teleschiurile merg incepand cu ora 8 si pana la ora 4 dimineata, fiind insa inchise in anumite zile de luni.

Turistii care aleg Sinaia in aceasta perioada trebuie sa stie ca pot gasi cazare in statiune la vile, pensiuni, hoteluri si particulari, pentru tarife care ajung intre 60 si 170 de lei pentru o camera dubla pe zi si ca in perioada Sarbatorilor pot inchiria fie o camera, fie o vila intreaga pentru preturi care ajung la peste 1000 de euro pentru 4 sau 5 zile.

Pe de alta parte, cei care viziteaza Sinaia trebuie sa stie ca au la dispozitie mai multe obiective turistice si locuri de vizitat. Mai multe detalii puteti gasi aici.

Predeal, destinatie cu aroma unica

O alta destinatie preferata de pasionatii de sporturi de iarna din tara noastra este Predealul, acolo unde exista mai multe partii unde se pot practica ski, snowboarding, sanius, ski extrem, patinaj. Pentru cei care vor sa schieze, cele mai cautate locuri din oras sunt partiile de schi, partia Clabucet fiind cea mai importanta, si pentru ca beneficiaza si de instalatii de iluminat si instalatii de produs zapada artificiala pentru prelungirea sezonului de schiat.

Partiile din Predeal sunt: 

  • Clabucet Mediu, lungime -2100 metri; grad de dificultate - mediu;
     
  • Clabucet Sosire, lungime - 800 de metri; grad de dificultate - usor;
     
  • Clabucet Varianta, lungime - 790 de metri; grad de dificultate - usor;
     
  • Clabucet Scoala, lungime - 200 de metri; grad de dificultate - foarte usor;
     
  • Cocosul, lungime - 2250 metri; dificultate - mediu;
     
  • Subteleferic, lungime - 1200 de metri; grad de dificultate - dificil;
     
  • Subteleferic st.inf. – lungime - 670 de metri; grad de dificultate - foarte usor;
     
  • Paraul Rece, lungime 520 de metri; grad de dificultate - mediu.

In plus, cei care merg sa schieze la Predeal, pot incerca si patinajul, pe cele doua patinoare din oras: unul in cadrul Complexului turistic "Fulg de Nea" la baza partiei Clabucet, iar cel de-al doilea, langa piata agroalimentara. Nu trebuie uitat nici faptul ca cei care vin in Predeal au la dispozitie si alte modalitati de petrecere a timpului liber. Pentru mai multe informatii despre destinatia Predeal, dati click aici.

Azuga, destinatia cu cea mai buna partie din tara

O alta destinatie potrivita pentru cei care vor sa practice sporturi de iarna, dar si sa se simta bine la munte, este Azuga. Orasul Azuga se afla in partea superioara a Vaii Prahovei in judetul Prahova , intre statiunile Sinaia si Predeal.

Statiunea Azuga este amplasata la inceputul muntilor Bucegi la o altitudine de 1110 metri, la o distanta de circa 38 km de Poiana Brasov. Acest orasel detine un spatiu schiabil care este considerat de schiorii profesionisti unul dintre cele mai bune din tara si chiar din Estul Europei.

Principalele partii din Azuga sunt Sorica (partie olimpica) si Cazacu, prima dintre ele fiind cea mai cautata datorita faptului ca este cea mai lunga din tara. Cele doua partii au nocturna pe o raza de 800 metri si tun de zapada artificiala, pe aceeasi distanta, dar si telescaun si teleschi, programul acestora putandu-se prelungi la cerere.

Partiile din statiune sunt:

  • La Stana: dificultate usor spre mediu; 910 metri lungime; 154 metri diferenta de nivel;
     
  • Sorica Sud: dificultate usor spre mediu; 770 de metri lungime; 154 de metri diferenta de nivel;
     
  • Cazacu: nivel de dificultate – dificil; 2200 de metri lungime; 541 de metri diferenta de nivel;
     
  • Cazacu Bretea: nivel de dificultate – dificil; 740 de metri lungime; 163 de metri diferenta de nivel;
     
  • Cazacu Varianta: nivel de dificultate – dificil; 400 de metri lungime; 116 metri diferenta de nivel;
     
  • Sorica: nivel de dificultate – dificil; 2100 de metri lungime; 561 de metri diferenta de nivel.

Si la Azuga pot fi luate lectii de schi si se pot practica si variantele extreme ale acestui sport. Nici amatorii de snowboarding nu ocolesc aceasta destinatie. In plus, cei care vin aici pot face excursii montane pe trasee marcate: Cascada Urlatoarea , Platoul Bucegi - Jepii, Monumentul Eroilor, Costila, Varful si Cabana Omu 2,505 m.       
           
Pentru a ajunge la Azuga, poti merge cu masina (pe DN1) sau cu trenul (Trenurile Zapezii si majoritatea trenurilor trecand pe aici). De asemenea, cei care vin la Azuga au la dispozitie multiple optiuni de cazare: vile, hoteluri, pensiuni. Preturile camerelor sunt cuprinse intre 80 si 200 de lei pentru o camera, pe zi, in functie de tipul vilei, perioada de cazare si serviciile dorite. Pentru perioada Sarbatorilor, preturile variaza intre 150 de lei pentru o camera si peste 1500 de euro pentru o vila intreaga, pentru 4 zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea