Vacante

#turism #destinatii vacanta #atractii turistice #cartofi prajiti

Destinatii in care mananci cei mai buni cartofi prajiti

O portie de cartofi prajiti serviti in cornet sau o farfurie fierbinte de cartofi aurii, presarati cu cascaval poate fi gustarea ideala in vacanta, cand faci o pauza scurta de masa. Descopera cele mai bune destinatii pentru a manca in oras cartofi prajiti.

Cartofii prajiti, o inventie indelung disputata

Nu se stie cu exactitate cine a inventat cartofii prajiti. Insa celebrii "french fries" au fost creati fie de francezi, fie de belgieni, ambele popoare disputandu-si titlul. Cartofii au fost introdusi in Europa de catre spanioli, insa se pare ca primii cartofi prajiti au fost facuti in Belgia. Unele relatari istorice povestesc ca belgienii au taiat cartofii in fasii in secolul al XVII-lea si le-au prajit. Ideea taierii cartofului in aceasta forma le-ar fi venit dupa modelul bucatilor mici de peste folosite in meniurile obisnuite.

Initial, in Franta cartofii erau considerati necomestibili si chiar periculosi. Antoine-Augustine Parmentier a descoperit valoarea nutritiva a acestei legume si a intreprins o lunga campanie de promovare a cartofilor pentru a invinge ideile preconcepute despre acestia. Cartofii prajiti au devenit populari in secolul al XVIII-lea pe strazile Parisului, unde erau vanduti de comerciantii ambulanti sub numele de "frites".

Cartofii prajiti in Franta

In Franta, in Paris sau alte orase, poti sa te asezi la o masa la una dintre terasele si cafenelele cu vedere spre strada. In Franta, cartofii prajiti se pot servi simpli, crocanti si aurii, cu putina sare.

Daca vrei o masa indestulatoare, comanda un croque monsieur pentru a primi si un sandwich cald alaturi de portia de cartofi. Pe langa terasele obisnuite, pentru o portie delicioasa de frites poti face o rezervare la unul dintre restaurantele pariziene specializate in carne de vita.

Cartofii prajiti in Belgia

In Belgia, cartofii prajiti se servesc cu otet balsamic. Cartofii se inmoaie in acest sos inainte de a fi consumati.

In Bruxelles, cartofii prajiti se fac in mod traditional in grasime de vita si se servesc intr-un cornet de carton cu un mot de maioneza. Pentru o masa generoasa, la acesti cartofi se adauga carnati, chiftelute, hamburgeri etc. In afara de maioneza, pe cartofii prajiti se poate pune un sos cocktail, un sos din usturoi, sos tartar sau de chili etc.

Cartofi prajiti in Statele Unite

Statele Unite constituie o destinatie ideala pentru a incerca diverse feluri de cartofi prajiti. Lasand la o parte celebrii cartofi fast-food, in SUA cartofii prajiti pot fi gustati in multe alte parti.

In general, o portie americana de cartofi prajiti este servita cu ketchup. Cartofii se mai servesc cu friptura marinata, pui prajit in sos sau kimchi de casa. O caracteristica a cartofilor prajiti americani este forma inedita a acestora. Pe langa forma clasica de bete, cartofii prajiti pot fi taiati inele sau chiar spirale de cartof.

Portiile de cartofi prajiti tind sa fie mai mari in Statele Unite decat in Europa, insa depinde de locatie.

Foto: newgourmetrecipes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea