Vacante

#salonic #litoral #grecia #city-break

De ce Salonicul rivalizeaza Atena

Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia, dupa Atena si unul dintre cele mai importante din partea de nord a tarii. In multe aspecte, Salonicul se aseamana mult cu metropola ateniana, avand cam aceleasi atuuri. Ambele ofera atat atractiile unui oras mare si important, cat si pe cele ale plajei. Ambele au valoare istorica deosebita, ambele dispun de porturi mari si in amandoua locuri poti sa faci baie in mare, sa mergi la cumparaturi sau la cinema in oras, dar si sa-ti stabilesti o intalnire de afaceri.


Atuul nr. 1: Salonicul turistic, un rival al Atenei


In timp ce capitala este in general o destinatie de vacanta in sezonul estival, in Salonic vara este considerata perioada de extrasezon. Desi ofera facilitatile unei metropole dezvoltate si plaje scaldate de mare, Salonic este mai degraba o destinatie de tip city break. Pe langa turistii care vin aici pentru o scurta vacanta de cateva zile, Salonic propune si oferte de tip incentive, pentru companii, hotelurile fiind dotate astfel incat sa poata gazdui evenimente importante : congrese, sedinte, prezentari etc.

Sursa foto: acasa.roOrasul se intinde de pe munte pana in mare, partea sa cea mai joasa constituind zona noua a orasului, cu cladiri moderne, iar partea centrala si de sus fiind alcatuita din multe constructii istorice (Arcul lui Galeriu, Rotonda etc) , precum si ramasite ale zidurilor vechii cetati.

In plan turistic, Salonicul se mandreste cu plaje care au castigat titluri Blue Flag, situri arheologice aflate peste tot in oras, biserici foarte vechi, muzee cu exponate valoroase, o gastronomie bogata si o viata de noapte intensa.
 


Atuul nr 2: pozitionarea strategica
 

Cei care viziteaza Salonicul dispun nu doar de un oras dezvoltat, cu numeroase magazine, hoteluri si posibilitati de distractie, dar de aici pot si sa ajunga usor in regiunea Halkidiki. Tot in apropiere de Salonic exista si statiuni montane, mai putin cunoscute, dar care raman ofertante pentru cei interesati.

Sursa foto: acasa.roCu toate ca nu este tocmai o statiune de vacanta, Salonicul are in apropiere atat statiuni montane, cat si cele de litoral si nu duce lipsa de turisti. “In Salonic vin zilnic 40 de curse” ne-a spus Nikos Sapountzis, reprezentant al Organizatiei de Turism din Thessaloniki. Exista, de asemenea, un numar semnificativ de romani care calatoresc in Salonic, romanii situandu-se intr-un clasament 10 in topul celor mai multi turisti: “In Salonic, in 2010, turistii romani s-au plasat pe a 7-a pozitie in ceea ce priveste numarul de turisti straini, veniti de prin toate colturile lumii” ne-a spus Nikos Diakolios, director EOT (Organizatia Elene de Turism din Romania).


Atuul nr. 3: faleza, o activitate turistica efervescenta


Faleza din Salonic este de departe principalul punct de atractie al orasului. Intesata cu restaurante, cafenele si terase pe partea orasului, avand o promenada lunga peste drum, langa mare, faleza nu ramane niciodata pustie. In timpul saptamanii este ceva mai putina lume, dar tot trebuie sa te uiti pe unde mergi, iar in weekend devine pur si simplu neincapatoare.

Sursa foto: acasa.roNumarul turistilor, atat cei greci, cat si cei straini, este impresionant si trebuie sa faci un adevarat slalom pentru a putea sa o strabati de la un capat la altul, pe ambele parti ale soselei. In weekend, atmosfera este efervescenta. Terasele sunt pline-ochi, existand localuri pentru toate gusturile si chiar un loc special, doar pentru barbati. Lumea se bucura de briza marii, oamenii de pe tarm fac cu mana celor de pe vaporasele turistice care aluneca pe apa intunecata dupa caderea noptii, tinerii danseaza, discuta, se simt bine. O multime de vanzatori ambulanti isi intind marfa pe feliile mici de asfalt, printre picioarele trecatorilor.

In Salonic este locul cel mai potrivit sa bei un frappe si sa gusti din deliciile grecesti. Poti sa te saturi cu un sandwich facut din paine crocanta, branza, sos pesto si rosii.


Atuul nr. 4: Turnul Alb, simbolul Salonicului


Turnul Alb este una dintre principalele embleme ale orasului. La baza turnului din Salonic si peste tot in jurul acestuia am vazut corturi si multimi adunate, majoritatea tineri, care aparent campau intre sosea si faleza, ca si cum ar fi fost veniti sa se bucure de un weekend in Salonic. In realitate, insa, cu o saptamana si jumatate in urma oamenii se stransesera pentru a protesta in mod pasnic fata de masurile luate de guvern. Acolo unde campingul este in mod normal interzis acum se adunase impresionant de multa lume. Presarati pe faleza, comerciantii de toate felurile vand acadele, porumb fiert , floricele, picturi, precum si ceasuri sau genti contrafacute .

Sursa foto: acasa.roTurnul Alb, in iluminatul nocturn, este fotografiat de turistii care se scurg in valuri la caderea intunericului. Monumentul este poate cel mai reprezentativ simbol al orasului Salonic, alaturi de statuile lui Alexandru cel Mare si a lui Aristotel. In perioada bizantina, turnul facea parte din fortificatiile care aparau orasul. In perioada otomana, numeroase executii aveau loc aici, de unde si numele de Turnul Sangelui Rosu. Intre timp, dupa obtinerea independentei, acesta a fost vopsit in alb, iar astazi turnul este un punct important pe harta orasului.


Atuul nr. 5: Hagios Demetrios, cea mai mare biserica a Greciei


Cine ajunge in Salonic este bine sa-si rezerve cel putin cateva minute pentru a vizita cea mai mare biserica din Grecia, Hagios Demetrios. Lacasul religios este dedicat Sfantului Demetrios, patronul orasului si face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Sursa foto: acasa.roPrima biserica construita in acest loc dateaza din secolul al III-a, insa au existat mai multe lacase de cult, distruse si refacute, ultima datand din 1949. Intrarea in biserica este libera si, cu putin noroc, vizitatorii au ocazia sa asiste la ceremonii religioase importante care au loc aici. Noi am nimerit chiar in timpul unui botez, acest tip de ceremii avand loc dimineata, dupa spusele ghidei, nuntile desfasurandu-se dupa amiaza.

 

Alte atractii in Salonic


Hagia Sophia este una dintre cele mai vechi biserici din Salonic, datand undeva prin secolul VIII. Biserica a fost construita dupa modelul Hagiei Sophia din Istanbul si tot ca aceasta, a fost cand biserica ortodoxa, cand moschee. Hagia Sophia din Salonic nu este atat de mare si de spectaculoasa precum modelul ei din Turcia, insa merita fara indoiala o vizita. Lacasul de cult face parte din monumentele din Salonic trecute pe lista UNESCO.

Sursa foto: acasa.roNumele acesteia nu inseamna “Sfanta (Hagia) Sophia (Sofia)”, denumirea acesteia vine din greaca, unde “sophia” are intelesul de “intelepiune”. Numele bisericii inseamna, pe larg, “Sfanta Intelepciune a lui Dumnezeu”.

Sursa foto: acasa.roLa cateva sute de metri de statuia lui Alexandru cel Mare se afla doua muzee importante ale orasului: Muzeul Culturii Bizantine si Muzeul de Arheologie. Pentru pasionati, vizita nu poate fi decat o bucurie imensa, exponatele fiind unele extrem de valoroase, lucrate cu migala. Insa muzeele sunt captivante chiar si pentru cei care nu sunt neaparat interesati de istorie sau de perioada bizantina. Camere mozaicate ale unor familii bogate de pe vremuri, bijuterii elegante, sticlute de parfum sau recipiente pentru medicamente, iata cateva dintre exponatele care pot fi gasite aici.

Sursa foto: acasa.roPe dealurile din partea de nord a orasului se afla Akropolis-ul, construit prin anul 55 i Hr. Turistii vin aici pentru a vizita situl arheologic, dar si pentru a se bucura de panorama spectaculoasa asupra orasului. Este, de fapt, unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea cum
este construit Salonicul, coborand pana la mare. Tot de aici se vad principalele monumente ale orasului. Inainte de Akropolis se poate face un popas la o terasa si se pot cumpara suveniruri de la magazinele din zona.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea