Vacante

#legile din strainatate #legislatie #regulamente #ambasada #consulat #turisti #vacanta

Cum sa tii cont de legile din strainatate cand esti in vacanta

Calatoria in strainatate implica cunoasterea principalelor prevederi ale legislatiei tarii vizitate sau a celei de trecere. De la regulile de circulatie la prevederile privind viza, aceste legi si regulamente pot ajunge uneori la situatii mai putin cunoscute, care pot implica amenzi serioase. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum sa tii cont de aceste regulamente cand pleci in vacanta peste hotare.

Pasi de urmat

Pasul 1. Ghidul calatorului roman in strainatate . Ministerul de Externe a publicat pe site-ul oficial un Ghid al calatorului in strainatate. Acesta mentioneaza ca trebuie cunoscute informatii precum regulile aeroportuare si vamale, obiceiurile si modelul cultural al tarii de destnatie, principalele prevederi ale legislatiei pentru tara vizitata sau cea de tranzit, interdictiile privind introducerea unor obiecte in tarile in cauza etc. Detalii gasesti aici.

Pasul 2. Regulamente mai putin cunoscute. Publicatia The Telegraph a publicat un ghid al turistului care isi petrece vacantele in strainatate. Astfel, femeile necasatorite nu pot sa faca parasutism in Florida, in zilele de duminica, in caz contrar pot ajunge la inchisoare. In Elvetia este ilegal sa tragi apa la toaleta dupa orele 22:00. In Thailanda nu ai voie sa iesi dintr-o cladire fara sa porti pantaloni. Detalii gasesti aici.

Pasul 3. Vama. Regulile vamale si aeroportuare sunt deosebit de importante, pentru accesul turistilor in destinatia dorita. Informatii actualizate gasesti la ambasada sau consulatul tarii in cauza, insa este bine sa ai in bagaj si datele de contact ale ambasadei sau consulatului Ramaniei din acea tara. Lista tarilor care necesita viza o gasesti aici.

Trecerea peste granita a unor bagaje sau pachete care nu-ti apartin este nerecomandata, deoarece continutul acestora poate fi ilegal si esti pasabil de pedeapsa. In unele tari, precum Israelul, se insista mult asupra acestei verificari si se pun o multime de intrebari, inainte sa fii lasat sa intri in tara.

Pasul 4. Circulatie&permis. Turistii care calatoresc cu masina personala sau cu una inchiriata trebuie sa posede un permis de conducere valabil, pentru perioada si tara vizitata si sa cunoasca regulile de circulatie ale acesteia. De exemplu, daca viziteaza Ungaria, limita maxima de viteza pe autostrada nu trebuie sa depaseasca 120 km/h.

Pasul 5. Casatorie. Casatoria in strainatate, oficiate pe plajele exotice, dau in general posibilitatea de a primi un certificat simbolic de casatorie. Pentru a face totul oficial, trebuie implicata ambasada sau consulatul Romaniei din acel loc. De aceea, astfel de casatorii sunt mai degraba juraminte de iubire sau o reinnoire a acestora.

Pasul 6. Obiceiuri. Uneori, obiceiurile si cultura tarii vizitate au reguli stricte , care nu trebuie ignorate de catre turisti. MAE avertizeaza asupra necesitatii de a te informa cu privire la acest aspect. Detali gasesti in articolul Cum sa planifici o calatorie intr-o tara cu o cultura diferita de a ta.

Pasul 7. Fotografiere&filmare. Un simple gest, precum fotografierea sau filmarea unor obiecte interzise prin lege poate duce la penalitati serioase. Este bine sa intrebi agentia de turism sau ghidul asupra locurilor si persoanelor care nu trebuie sa fie filmate sau fotografiate, in tara vizitata. Detalii gasesti in articolul Cum sa faci poze in vacanta respectand reglementarile locale.

Sfaturi&Avertismente

• Cand esti in vacanta peste hotare, personalul hotelier, ghidul turistic sau reprezentantul agentiei iti poate oferi toate informatiile de care ai nevoie, pentru a respecta legea tarii in cauza. Una dintre persoanele care te pot asista in problemele de ordin juridic este reprezentantul agentiei. Detalii gasesti aici.

Ai avut vreo experienta in strainatate legata de reglementari locale si legislatie? Spune-ne parerea ta si ajuta-i pe altii sa se descurce in vacanta, cu aceste legi si reguli.

Articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea