Vacante

#oferte #tips #excursie #ierusalim

Cum sa-ti planifici o vacanta in Ierusalim

Indiferent ca mergi in pelerinaj sau vrei pur si simplu sa te bucuri de oras, o vacanta in Ierusalim iti ofera o experienta deosebita, datorita incarcaturii istorice si religioase de aici. Pentru a planifica o excursie in Ierusalim, urmeaza pasii de mai jos si vei sti acele lucruri de care este bine sa tii cont.

Pasi de urmat

Pasul 1. Alege sezonul. Daca vei merge in perioada sarbatorii pascale, ai toate sansele sa gasesti mai greu cazare. Va trebui sa dispui de suficient timp pentru a intra la obiectivele turistice, care sunt foarte aglomerate in aceasta perioada. In caz contrar, mergi in primavara (in zilele de dinainte sau dupa Paste) sau in toamna. Clima este atunci mai blanda, pentru ca temperaturile nu urca foarte mult si nici nu vei avea de suportat ploile sau vanturile din sezonul rece.

Pasul 2. Ghid turistic. Poti avea la tine un ghid turistic pe care-l gasesti in orice librarie si care te va ajuta cu informatii utile legate de obiceiuri locale , restaurante si hoteluri cu preturi decente. O alta posibilitate este sa mergi printr-o agentie si sa beneficiezi de un ghid local. In acest caz, insa, iti asumi un program prestabilit.

Pasul 3. Moneda. Este bine sa ai la tine euro sau dolari. Poti plati direct cu ei, aproape peste tot sau ii schimbi in moneda locala, sekelul israelian nou (NIS sau, in alta varianta, ILS). 1 Ron = 1.28 sekeli sau 1 euro = 4.91 sekeli.

Pasul 4. Vestimentatie. Pentru ca este un oras plin de lume si in principal un oras cu multi oameni religiosi, este recomandat sa fii imbracat ca atare. In special pentru a putea intra in obiectivele turistice de factura religioasa este bine sa ai haine cat mai decente, cu umerii acoperiti si cu fusta/pantaloni pana sub genunchi. In plus, vei merge mult pe jos, asadar asigura-te ca ai o incaltaminte cat mai comoda.

Pasul 5. Obiective turistice. Foarte multe obiective turistice se afla in cetatea veche si poti ajunge de la unul la altul mergand pe jos. Fiind un oras situat pe dealuri, multe dintre ele se vad din departare, astfel incat este usor sa te orientezi. Biserica Tuturor Natiunilor si Gradina Ghetsimani se afla in acelasi loc, iar intrarea este libera.

Cu o vechime de aproximativ 3000 de ani, Orasul Sfant este deosebit de atragator pentru iubitorii de istorie si nu numai. In partea de vest se afla orasul nou. Aici gasesti Israel Museum, unul dintre cele mai importante din Ierusalim. Detine exponate arheologice, etnografice, iudaice, precum si expozitii temporare. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Daca optezi pentru un tur panoramic de oras, cu bus-ul turistic, platesti 60 NIS. Detalii gasesti aici.

Pasul 6. Evenimente locale. In functie de perioada in care mergi, intereseaza-te care sunt evenimentele locale. In perioada mai-iunie, de exemplu, are loc Israel Festival.

Pasul 7. Excursii in imprejurimi. Circuitele in Ierusalim propun, de obicei, ca excursii optionale , vizite in Masada, Eilat si Marea Moarta. Detalii gasesti aici.

Pasul 8. Oferte. Ofertele agentiilor de turism propun circuite de aproximativ o saptamana si pretul este de 500-700 euro de persoana. In aceasta suma sunt asigurate transportul cu avionul, cazarea cu mic dejun, asistenta turistica si intrarile la obiectivele din program.

Pasul 9. Mancare si bautura. In Ierusalim exista o puzderie de cafenele, terase si restaurante, inclusiv tarabe stradale, unde se vinde mancare. O masa cu un fel principal te costa cel putin 25 sekeli, insa poate depasi 50, daca este vorba despre un restaurant pretentios. Vei gasi adesea in meniu tocana de carne de vita cu legume, spaghete, cartofi prajiti, orez, friptura de pui la gratar, insa si hummus, salate si supe.

 Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid turistic
  • Haine decente
  • Aparat foto

Sfaturi&Avertismente

•    Fii independent! Pentru a vedea pe indelete Ierusalimul ai nevoie de cel putin 3-4 zile. Chiar daca apelezi la un ghid, ofera-ti libertatea de a alege tu cele mai bune locuri unde sa gusti din preparatele traditionale sau de unde sa cumperi suveniruri.

Pentru a face o afacere buna, cauta locurile cu o larga oferta de produse, indiferent ca vrei sa mananci sau doar sa cumperi. In bazarul din interiorul cetatii vechi vei gasi o sumedenie de produse atractive, de la incaltaminte la genti, statuete, fructe si mirodenii. Tocmeste-te de fiecare data, pentru ca este singura posibilitate de a da pretul corect.

•    Poti reduce bugetul investit in excursie prin simplul fapt ca multe atactii turistice se viziteaza gratuit: situri arheologice, zone cu monumente in aer liber ( Zidul Plangerii ), biserici (Biserica Tuturor Natiunilor, Biserica Sfantul Mormant etc), zone cu importanta religioasa (Via Dolorosa, Muntele Maslinilor). Pentru detalii despre oras citeste articolul Vacanta in trei tari: Israelul, Pamantul Sfant (I).

Ai vizitat Ierusalimul si ai descoperit lucruri interesante? Daca vrei sa ne impartasesti experienta ta in Orasul Sfant, o poti face mai jos, prin comentarii la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea