Vacante

#moneda locala #shopping vacanta #suveniruri #ghid local #comercianti #negociere

Cum sa platesti mai putin in vacanta, indiferent de moneda folosita

Cand pleci in vacanta, in unele tari poti folosi fara probleme nu doar moneda locala , dar si euro sau dolari americani. Astfel se intampla in tari precum Egipt, Israel sau Turcia. Exista insa cateva lucruri de care este bine sa tii cont, pentru a nu plati mai mult decat este cazul. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti cum sa te descurci cu orice comerciant.

Pasi de urmat

Pasul 1. Afla care este moneda locala si care este paritatea la destinatie. Nu te ajuta cu nimic daca din tara stii niste cifre, care la fata locului se dovedesc complet diferite. In general, se poate ca moneda locala sa fie mai avantajoasa decat plata prin euro sau dolari.

Pasul 2. Mizeaza pe marunt. Fie ca platesti in moneda locala, fie ca folosesti euro sau dolari, este bine sa ai mereu la tine ceva maruntis. Il poti folosi pentru bacsis, pentru transportul local sau pentru alte cheltuieli de acest gen. Evita sa dai bacnote prea mari, pentru ca vei gasi greu pe cineva care sa ti le schimbe. In caz de urgenta, incearca la hotelul in care stai sau la un exchange din zona.

Pasul 3. Exchange-ul. Cand mergi la o casa de schimb, asigura-te ca firma in cauza nu percepe comision pentru tranzactie. In functie de tara si politica locala, este bine sa ai la tine pasaportul.

Pasul 4. Restul. In privinta restului, trebuie sa stii ca in aceeasi tara poti gasi locuri unde ti se da rest in moneda cu care ai platit (exemplu euro, in bazarul din orasul vechi al Ierusalimului) sau locuri unde platesti in valuta dar primesti rest in moneda locala. Este bine sa intrebi inainte deoarece localnicii rotunjesc in functie de cum ii avantajeaza pe ei. In Marmaris , de exemplu, daca vei cumpara ceva in dolari si ti se va da rest in lire turcesti, in loc de 1.5 vor calcula 1.3 lire pentru 1 dolar.

Pasul 5. Se negociaza sau nu? Daca mergi intr-o tara in care arta negocierii este la ea acasa, trebuie neaparat sa tii cont de acest aspect. Lucrurile sunt cu atat mai complicate cu cat exista magazine cu preturi fixe si altele unde se negociaza. Primele au de obicei pretul afisat pe produs.

Pasul 6. Suvenirurile. Suvenirurile nu trebuie cumparate din primele magazine care iti ies in cale. Fiecare tara are simbolurile sale, repetate peste tot, in forme diferite: cutiute, bibelouri, magneti de frigider , cani, saluri etc. Pe acestea le vei intalni de zeci de ori, in timpul vacantei. Viziteaza mai multe shop-uri de suveniruri pentru turisti, vei observa in curand diferente de pret la acelasi produs. Poti sa-ti faci si o planificare: o prima vizita a magazinelor, pentru a avea o imagine generala asupra tipurilor de produse. O a doua vizita, in care sa incepi sa ceri detalii despre preturi si sa negociezi. Intoarce-te si a treia oara, in locul care te interesa. Vei avea mari sanse sa ti se faca reducerea dorita.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Pasaport
  • Informatii despre cursul valutar al zonei
  • Rabdare la negociere

 

Sfaturi&Avertismente

Kusadasi, magazin de covoare• Vei vedea ca localnicii, ghizii de turism si cunoscatorii acelei zone incearca sa negocieze chiar si atunci cand pretul este fix. Daca nu este vorba despre un supermarket, un magazin de haine de firma sau o alta firma cunoscuta, daca cumperi din boutique-uri, de la tarabe sau de la negustorii stradali, aproape sigur poti negocia. Chiar si atunci cand ti se spune ca pretul este fix, refuza produsul. Intr-un mod "miraculos", negustorul iti va propune un pret mai mic decat cel anterior, anuntat la inceput ca fix.

• Evita sa cumperi produse de la tarabele aflate in imediata apropiere a obiectivelor turistice. Oferta este de obicei limitata, spre deosebire de cea din oras, iar preturile initiale pot fi de cateva ori mai mari. De exemplu, in fata "Tezaurului" de la Petra, suvenirurile iordaniene sunt exorbitante, iar calitatea produselor cel putin indoielnica, la multe dintre ele.

• Daca nu ai prieteni sau cunostinte care sa te indrume spre magazinele cu preturi bune, apeleaza la reprezentantul agentiei cu care calatoresti sau la ghidul local. Tine seama insa ca un astfel de ghid primeste comision pentru vanzarile facute de catre turistii pe care-i duce in anumite magazine. La agentiile mari, nu ar trebui sa ai probleme in a te incredere in el. Daca insa il vezi ca pleaca de acolo cu mai multe cumparaturi decat toti turistii la un loc, ceva nu este in regula.

Exista operatori de turism care concep pachetele de vacanta in functie de bugetul avut la dispozitie de catre client. Acesta isi poate anunta ghidul ca vrea sa mearga la shopping, avand suma X si dorind sa cumpere produsul Y. Cu aceste informatii, ghidul il poate indruma corect. In ghidurile de turism publicate la diverse edituri gasesti, de asemenea, informatii despre cele mai bune locuri pentru cumparaturi.

Ai facut cumparaturi la preturi avantajoase intr-o tara straina? Daca ai trait o experienta deosebita sau ai descoperit metode de la plati mai putin, impartaseste mai jos impresiile tale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea