Vacante

#capat de sezon #sezon #extrasezon #turisti #vacanta

Cum sa planifici o vacanta in capat de sezon

Capetele de sezon turistic imbina avantajele din plin sezon cu cele din extrasezon. Daca iti planifici o vacanta in aceasta perioada, este bine sa tii cont de caracteristicile turistice din capatul de sezon. Iata in continuare aspectele cele mai importante:

1. Care este capatul de sezon?

In general, capetele de sezon sunt definite de prima si ultima luna din sezonul turistic. De exemplu, sezonul estival incepe in Turcia in aprilie si se termina la sfarsitul lui octombrie. Lunile aprilie si octombrie sunt capetele de sezon aici.

In multe cazuri, lunile aprilie, mai, septembrie si octombrie sunt considerate capete de sezon, pentru vara. In privinta iernii, capetele de sezon sunt noiembrie si aprilie-mai, acestea din urma reprezentand ultimele luni in care se poate schia in statiunile montane aflate la mari inaltimi si unde stratul de zapada este prezent din toamna si pana tarziu, in primavara.

2. Pregateste-te pentru vreme

Turistii care prefera sa aiba parte in vacanta de o vreme “nici prea calda, nici prea rece” pot alege linistiti capetele de sezon, pentru ca atunci temperaturile sunt medii. De exemplu, in marile orase europene, vremea este foarte potrivita pentru plimbari lungi. In Egipt si Turcia este soare si cald, insa aerul, inca respirabil, in timp ce in iulie si august temperaturile urca mult.

In buna parte din Italia, de asemenea se recomanda ca perioada de vacante sa fie in mai, iunie, septembrie si octombrie, pentru cei care doresc sa viziteze multe locuri. In Capri, de exemplu, luna august inseamna canicula si foarte multi turisti. Spania, sudul Frantei, Grecia, Croatia intra in aceeasi categorie.

Mai trebuie sa iei in considerare faptul ca vremea este destul de variabila, chiar daca majoritatea zilelor sunt insorite. De exemplu, in resorturile egiptene, poti purta haine usoare, subtiri, insa in excursiile prin desert poate fi rece in aprilie si ai nevoie de pantaloni lungi si o bluza cu maneca lunga sau o jacheta. Si in Europa zilele insorite pot fi urmate de unele ploioase si mai reci.

vile Italia3. Profita de preturile practicate

In general, preturile vacantelor sunt mai avantajoase in capetele de sezon decat cele din plin sezon. De exemplu, in aprilie, un sejur de o saptamana costa aproximativ 900 euro de persoana, la un hotel de lux din Antalya (cazare ultra all inclusive, transport cu avionul , transfer de la aeroport, asistenta turistica in limba romana). Acelasi pachet se vinde cu peste 1500 euro in varf de sezon , prin iulie-august.

De asemenea, in primavara si in toamna circuitele turistice au preturi mai bune decat in mijlocul verii, putand ajunge la diferente considerabile. Pentru cei care au un buget foarte limitat, dar care nu vor sa faca rabat de la beneficiile climei, capetele de sezon pot fi o solutie buna.

Exista totusi o exceptie, cand inntr-un capat de sezon , orasul respectiv gazduieste un eveniment important: expozitii, festivaluri, targuri etc. In acest caz, multe hoteluri au camerele deja rezervate, astfel incat ar fi bine sa te interesezi inainte de plecare daca va fi la vreun astfel de eveniment.

4. Fii disponibil sa calatoresti

Sa calatoresti in luni precum aprilie sau octombrie inseamna sa-ti poti lua liber in acea perioada, cand inca se lucreaza intens, sa nu fii constrans de programul scolii si sa nu existe vreo perioada fixa de concediu, stabilita de firma, undeva prin iulie-august.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea