Vacante

#negociere #comerciant #obiceiuri locale #vacanta #strainatate

Cum sa negociezi in strainatate

Cand pleci in vacanta intr-o tara unde lumea se targuieste pentru orice, vrand-nevrand trebuie sa te acomodezi la aceasta realitate. In mod normal, negocierea este obositoare pentru o persoana care nu este obisnuita cu asa ceva. Aceasta isi va dori mereu sa i se spuna un pret clar si corect, sa plateasca si sa plece. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti care sunt acele lucruri de care este bine sa tii cont cand trebuie sa negociezi in vacanta.

Pasi de urmat

Pasul 1. Informatii despre obiceiurile locale. Incepe sa strangi informatii despre obiceiurile locale legate de negociere, inca de dinainte de plecare. Vei afla, de exemplu, ca in Turcia ti se ofera adesea ceai si se asteapta de la tine sa faci o conversatie usoara, inainte de a intra in subiect. Este nerecomandat sa refuzi aceasta conversatie, grabindu-te sa ataci problema in cauza. Este totodata nepoliticos sa refuzi a doua ceasca de ceai. Se va interpreta ca nu ti-a  placut prima portie. Abia dupa ce treci prin tot acest ritual va incepe negocierea propriu-zisa.

Pasul 2. Informatii despre preturile practicate. Inainte sa mergi la cumparaturi, afla cam care sunt preturile la produse. Poti afla acest lucru de pe internet, de la ghidul local, din ghidurile turistice publicate la diverse edituri sau direct din marile magazine, gen supermarketuri, unde preturile sunt fixe. Vei avea astfel o idee asupra valorii produselor si vei putea negocia in functie de aceste informatii.

Pasul 3. Arta negocierii este obligatorie? Se spune ca trebuie sa accepti sa negociezi deoarece se asteapta de la tine acest lucru, iar comerciantii pot privi cu ochi rai turistii care nu se obosesc sa intre in joc. Acest lucru este valabil numai in anumite situatii. Este la fel de adevarat ca in alte parti sau in situatii diferite, unui comerciant ii convine sa bage in buzunar o suma nejustificat de mare pentru un produs vandut la un pret exorbitant, fara sa se mai oboseasca sa se targuiasca, daca da peste un client grabit sau naiv. In tarile in care comertul implica negociere vanzatorii pot fi extrem de insistenti sau pur si simplu se plictisesc rapid si nu mai insista. De aceea, o afacere buna depinde de tine, de cat de mult te implici.

Pasul 4. Porneste de la cel mai mic pret. Pentru a avea o posibilitate cat mai mare de castig, pretul pe care trebuie sa-l propui initial este bine sa fie unul ridicol de mic. Vanzatorul poate fi ofensat realmente, insa cel mai adesea reactia lui face parte din joc. Nu va fi cu adevarat jignit, dar trebuie sa-si apere interesul. De la acel pret, poti urca incet, pana te apropii de pretul corect pentru acel produs.

Pasul 5. Mai multe cumparaturi, mai putini bani. In cazul in care te intereseaza mai multe produse de la acelasi magazin, exploateaza acest lucru, solicitand reduceri. Daca, de exemplu, iti alegi ca suveniruri mai multe papirusuri, atunci si pretul ar trebui coborat.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Informatii despre obiceiurile locale
  • Informatii despre valoarea produselor

 

Sfaturi&Avertismente

negociere antichitati• Daca nu sti cum sa incepi, urmareste o negociere dintre un comerciant si un alt turist. Observa amanuntele legate de modul in care a fost scazut pretul, de intrebarile puse de comerciant etc. Cam peste tot esti intrebat de unde vii, iar adesea pretul variaza in functie de nationalitatea avuta. Daca esti elvetian, s-ar putea ca negustorul sa incerce sa vanda produsul la un pret foarte mare, daca insa spui ca esti din Europa de est, lucrurile difera uimitor.

Daca te intereseaza acelasi produs vandut persoanei in cauza, vei putea sa ceri acelasi pret stabilit la negocierea la care ai asistat, fara sa mai pierzi timpul.

• O alta posibilitate sa scoti un pret bun este sa te intorci a doua sau a treia oara. Adesea, comerciantii sunt dornici sa-ti arate marfa chiar si atunci cand nu cumperi nimic. La a doua – a treia intalnire, va veti cunoaste deja mai bine si ai putea sa te tocmesti si sa inchei o afacere profitabila .

In Turcia, de exemplu, se merge pe ideea de a face cumparatorul sa revina. De ceea vanzatorii explica, prezinta, glumesc, se converseaza si chiar iti dau sa gusti din alimentul respectiv sau te lasa sa incerci gratuit produsul, fara sa garantezi ca-l vei cumpara. Incearca diversele sortimente de rahat turcesc, discuta cu vanzatorul si intoarce-te a doua zi.
Nu-ti arata niciodata entuziasmul, admiratia sau interesul pentru un produs, altfel orice slabiciune va fi exploatata de catre comerciant. Arta negocierii implica multa teatralitate, iar a nu-ti afisa emotiile de niciun fel si a-ti pastra calmul sunt doua aspecte de care trebuie sa tii cont.

•  Locurile in care se negociaza nu au de obicei pretul afisat nicaieri pe produse. Verifica cu atentie magazinul in care intri. Exista minimarketuri unde ti se poate spune ca preturile sunt fixe numai pentru ca vanzatorul sa-si dea marfa pe sume mari. Arata-te dezinteresat sau nemultumit si vei vedea cum imediat pretul "fix" devine flexibil. 

Ai negociat in vacanta pentru lucrurile cumparate? Povesteste-ne cum te-ai descurtat si ajuta-i si pe altii sa incheie o afacere buna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea