Vacante

#baksheesh #bacsis in turcia #turcia #bacsis

Cum sa lasi bacsis in Turcia

Bacsisul este in Turcia un element care face parte din cultura locala, prin urmare te intalnesti destul de des cu situatii in care trebuie sa dai cativa banuti. Daca vrei sa stii cui si cat trebuie sa dai, fara a exagera cu generozitatea, urmeaza pasii de mai jos.

Pasi de urmat

Pasul 1. Foloseste moneda locala. Folosirea monedei locale pentru a lasa bacsis are doua avantaje. In primul rand, iesi in castig, fata de bacsisul dat in euro sau dolari. O lira turceasca inseamna 1.96 Ron. In al doilea rand, daca lasi bacsis in monede straine, acestea greu pot fi schimbate in lire turcesti (TL sau TRY). Trebuie, deci, sa dai bancnote.

Pasul 2. Lasa intre 5 si 15% bacsis in restaurant. In restaurantele din Turcia, este apreciat gestul unui bacsis, la final. Acesta variaza in functie de categoria localului respectiv. Daca iei masa intr-un local modest, dintr-un orasel de provincie, poti oferi un bacsis de 5-10%. La restaurantele pretentioase aceasta suma poate merge pana la 15% din total.

Oricum, este bine sa verifici intai pe nota de plata daca nu cumva a fosy adaugat automat bacsisul, mai ales daca te afli intr-un restaurant select.

Pasul 3. Ofera bellboy -ului 2-3 lire pentru bagaje. Odata ajuns la hotel, trebuie sa stii ca vrand-nevrand bagajele tale vor fi luate de bellboy si duse in camera. In functie de numarul acestora si greutate, este bine sa-i dai 2-3 lire turcesti. Pentru caratul bagajelor in gari, statii de masina, aeroporturi etc, se da un bacsis de aproximativ 2 lire.

Pasul 4. Rotunjeste suma de plata la taxi. In Turcia, nu se obisnuieste sa se lase bacsis taximetristului. Poti rotunji pur si simplu suma de plata pana la cifra urmatoare. Taxiurile publice gen microbuze se numesc dolmus si au preturi fixe pentru o calatorie, pret la care nu trebuie dat nimic in plus.

Pasul 5. Da un bacsis de 10-15% personalului din hammam . In Turcia, una dintre cele mai frumoase experiente traditionale pe care le poti avea o reprezinta baia turceasca (hammamul). Persoana care se ocupa de tine primeste in general un bacsis de pana in 15%, daca ai fost multumit de servicii.

Pasul 6. Ofera un bacsis ghidului si soferului de autocar. Cand participi la o excursie organizata, ghidul care se ocupa de grupul din care faci parte si soferul care conduce autocarul primesc, in general, un bacsis, la sfarsitul turului. Primul primeste intre 20 si 35 de dolari, iar cel de-al doilea, intre 10 – 15 dolari de persoana.

Sfaturi&Avertismente

• Pregateste bani marunti pentru diversele situatii in care trebuie sa lasi bacsis ( baksheesh ) si pune-i intr-un loc separat, in portofel. Este indicat sa ai suficient marunt, pentru a nu da bancnote mari si a astepta rest de la personalul care ti-a oferit acel serviciu.

Daca ai fost in vacanta in Turcia, povesteste-ne cum te-ai descurcat cu bacsisul. Ajuta-i si pe altii cu informatii utile, privind aceasta practica in Turcia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea