Vacante

#service charge #bacsis in grecia #grecia #bacsis

Cum sa lasi bacsis in Grecia

Bacsisul in Grecia este o practica acceptata, insa nu atat de vizibila precum in Turcia sau Egipt, unde ti se cere foarte clar acest lucru. Totusi, este bine sa ai la tine ceva maruntis pentru diverse situatii. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum se lasa bacsis in Grecia .

Pasi de urmat

Pasul 1. Lasa bacsis 10-20% la restaurant. In Grecia se lasa un bacsis intre 10 si 20% din suma. In general, oamenii sunt seriosi si nu incearca sa castige mai mult decat este cazul. Insa pentru a fi sigur ca platesti ce-ai consumat trebuie la inceput sa verifici in meniu exact ce comanzi si pretul aferent. Daca nu este foarte clar, intreaba. Apoi, la final, verifica pe nota de plata ca sunt trecute corect comenzile. Daca in nota nu este inclus bacsisul (“ service charge ”), il vei adauga tu.

Trebuie sa stii ca la cele mai multe restaurante din Grecia, cu exceptia celor selecte care au fete de masa de panza, in numeroase locuri, cand te vei aseza, chelnerul va intinde pe masa o bucata de hartie, in chip de fata de masa, prinsa in 4 parti cu agrafe speciale. Apoi primesti cosul cu paine si cu tacamuri invelite in servetele, asezate laolalta si apa (neimbuteliata). Toate acestea intra in bacsis.

Pasul 2. Rasplateste soferul de taxi. A da bacsis soferului de taxi nu este ceva oficial, insa se practica. De aceea, vei vedea in ghidurile de turism ca la taxi bacsisul nu este obligatoriu, insa nici nu va fi vreodata refuzat. Daca mergi pe distante lungi, este bine sa intrebi de dinainte cat costa calatoria. Trebuie sa stii ca in Grecia soferii de taxi obisnuiesc sa opreasca pe traseu si sa ia si alte persoane care merg in aceeasi directie ca tine. Punctul lor de vedere este ca-ti fac o favoare ca te-au luat intr-o cursa cu mai multe persoane, nicidecum ca ar complica cumva lucrurile. Fiecare persoana este taxata pentru distanta pe care a fost transportata, astfel incat costul final nu se imparte si nici nu vei plati mai putin decat este suma de plata de cand urci pana cobori.

Pasul 3. Lasa bacsis pentru personalul hotelier. La hotel, portarul, bellboy -ul si camerista sunt in general cei carora li se lasa un mic bacsis, intre 50 de centi si 1 euro sau chiar mai mult, in cazul hotelurilor de lux.

Pasul 4. Rasplateste personalul din toaletele publice. De obicei, toaletele publice sunt gratis sau contra cost . In popasuri, unde opresc de obicei autocarele, intrarea este libera. In caz contrar, te costa intre 10 si 30 de eurocenti. Daca se intra liber si exista un personal care ofera hartie si sapun, este bine sa lasi un mic bacsis.

In localuri (terase, restaurante, taverne etc), toaleta este disponibila numai pentru clienti. Astfel incat, daca ai nevoie, va trebui sa cumperi ceva din meniu, iar aceasta consumatie anuleaza orice bacsis.

Sfaturi&Avertismente

In Grecia nu prea exista cazuri in care sa ti se ceara bacsis, insa daca il oferi, este acceptat cu placere. In general oamenii sunt saritori si atenti cu clientii, astfel incat iti va fi destul de usor sa le lasi ca recunostinta un banut in plus. Spre deosebire de Egipt, unde orice informatie sau explicatie, cat de banala, costa, in Grecia poti primi informatii oriunde pe strada, de la localnici binevoitori si un simplu multumesc (efharisto) le aduce zambetul pe buze.

Daca ai fost in vacanta in Grecia, povesteste-ne cum te-ai descurcat cu bacsisul. Ajuta-i si pe altii cu informatii utile, privind aceasta practica in Grecia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea