Vacante

#copii #vacanta #soare

Cum sa iti protejezi copilul in vacanta

Te-ai gandit sa pleci in vacanta cu toata familia, inclusiv cu cel mai mic membru al ei? Ti-e teama ca acest concediu sa nu fie stricat de vreun eveniment neplacut legat de cel mic? Urmeaza cateva sfaturi pentru a-ti proteja copilul in vacanta si concediul vostru va fi unul reusit.

 

1 Alege destinatii de vacanta potrivite pentru copii

 

Cauta locuri linistite, cu spatii speciale pentru copii si hoteluri pentru familii. Cele mai cautate destinatii de vacanta pentru familiile cu copii din tara noastra sunt Disneyland-ul (Franta), Turcia, Bulgaria si Romania.

In aceste locatii vei gasi oferte speciale de cazare pentru parinti si copii, mini gradinite de vara pentru micutii familiei, acolo unde cei mici sunt supravegheati de personal specializat iar parintii pot pleca linistiti pentru cateva ore, aqua-park-uri cu piscine si jocuri pentru toate varstele etc.  Ocoleste locurile cu multa agitatie si destinate mai ales adultilor. Daca esti pe o plaja publica, cauta zonele mai retrase, pentru ca micutii familiei sa se joace in liniste si sa nu riste sa fie accidentati de activitatile celor mari.

 

2 Cauta mai degraba destinatii unde se poate ajunge cu trenul sau masina decat cu avionul

 

Vacantele cu intreaga familie ar trebui sa fie amuzante si relaxante. De aceea este mai indicat sa folosesti trenul sau masina pentru deplasarea catre destinatie, in detrimentul avionului.

Acesta din urma are un efect nu foarte bun asupra copilului, datorat presiunii de la altitudini mari. Oricum, inainte de a pleca in vacanta cu cel mic, mai ales atunci cand alegi sa zburati cu avionul, ar fi cel mai indicat sa te consulti si cu medicul lui pentru a-ti da cateva indicatii.

 

3 Nu scapa copilul de sub observatie

 

Atunci cand te afli in vacanta cu copilul, unul dintre voi (mama sau tata) trebuie sa se afle in permanenta in apropierea lui. Atunci cand vrea sa mearga in apa, trebuie insotit de un adult.

Daca stii ca micutului tau ii place sa inoate sau vrei sa-l inveti acest lucru, cumpara-i un colac sau pernute de salvare pe care sa le aiba de fiecare data cand intra in apa, mai ales acolo unde apa ii trece de nivelul genunchilor. Oricum, pana la varsta de cel putin sase ani, este indicat sa nu-l lasi singur in apa, mai ales daca nu a luat vreun curs de inot.  

 

4 Copilul trebuie sa fie identificabil

 

Pune-i un obiect (exemplu, o bratara) cu numele lui si un contact unde poti fi gasit/a. Astfel, in cazul in care se va pierde, cel care il gaseste va putea sa ti-l inapoieze repede. In cazul in care mergeti in grup undeva (grup de copii), ar fi indicat ca membrii grupului sa poarte tricouri la fel si sa stea cat mai aproape unii de altii. 

Poarta o fotografie a copilului/copiilor in portofel, astfel incat atunci cand ii intrebi pe altii daca l-au vazut pe cel mic, sa poti arata poza, pentru ca persoana intrebata sa-l poata identifica mai usor. Daca consideri util, pune-i celui mic in rucsac si o copie a unui act de identificare, cu numele parintilor si contactele acestora, sa poata avea date de identificare.

 

5 Copilul si strainii

 

Inainte de a pleca in concediu, invata-l pe cel mic cateva lucruri despre ce trebuie sa faca daca se pierde. Cel mai bine ar fi sa il ajuti sa invete aceste reguli jucand diferite jocuri cu el: de exemplu, daca nu ii mai vede langa el pe mama si tata trebuie intai sa ii strige, apoi sa roage prima persoana pe care o intalneste sa sune la numarul de pe bratara. Trebuie sa ramana pe loc, astfel incat cei care il cauta sa-l gaseasca mai usor. 

Invata-l sa nu primeasca dulciuri sau obiecte de la straini atunci cand este singur.

 

6 Copilul si obiectele preferate in vacanta

 

Ia-i copilului tau macar unul dintre obiectele preferate: paturica, jucaria cu care doarme, veioza de veghe, astfel incat sa nu le simta lipsa in vacanta. Acest lucru il va face mai relaxat iar tie iti va aduce un plus de liniste in concediu.

 

7 Fii atent sa nu se arda la soare

 

Pentru ca pielea si ochii sa nu-i fie afectate de razele puternice ale soarelui, protejeaza-l nu doar cu crema de protectie solara , cat si cu ochelari de soare cu factor maxim de protectie. Acesti ochelari de soare sunt si mai necesari in cazul copiilor care poarta ochelari de vedere , astfel ca ar fi necesar sa il inveti sa ii poarte. Acestora le poti adauga si ochelari pe care sa ii puna la ochi atunci cand intra in apa marii sau in piscina.

Foloseste pentru micutul tau o crema de protectie solara rezistenta la apa, astfel incat stratul protector depus sa nu dispara dupe ce el intra in apa. In cazul in care are cateva semne de arsuri, trateaza-l si pune-i o bluza.

In plus, ai grja cum il lasi sa stea la soare -  expunerea ar trebui sa se faca gradual. Tine-l sub o umbrela, pune-i pe cap o palariuta pe care sa o poarte mereu si nu uita ca soarele te prinde si cand stai la umbra. Oricum, medicii recomanda ca cei mici sa stea intr-un spatiu inchis intre orele 10.00 – 16.00.

 

8 Asigura-te ca are destul lichid

 

Pe plaja, la munte sau la plimbare, copilul trebuie sa aiba mereu apa la indemana. Tine aproape o sticla cu apa, care sa nu fie foarte rece. Cei mici sunt mai sensibili la diferentele de temperatura.

 

9 Ia in bagaj multe servetele umede antibacteriene

 

In geanta ta si in cea a copilului este indicat sa existe mereu cateva pachetele de servetele umede antibacteriene, care iti vor fi de folos atunci cand vrei sa-i dezinfectezi mainile sau sa-l stergi pe diferite parti ale corpului.

 

10 Invata cateva tehnici de prim ajutor pentru copii

 

Participa la niste cursuri de prim ajutor si deprinde cateva reguli de baza pentru a acorda primul ajutor unui copil. Este mai bine sa stii aceste reguli in cazul in care micutul tau se confrunta cu o situatie dificila in vacanta.

Sursa foto : kidsresorts.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea