Vacante

#hotel #camera #receptie #cazare #rezervare #taxe

Cum sa eviti taxele ascunse la camera de hotel

Cand faci rezervarea la hotel, pe langa documentarea necesara pentru a gasi cea mai buna varianta de cazare, este indicat sa te interesezi si care sunt taxele suplimentare, adaugate automat la nota de plata. Se poate sa ai surpriza unor servicii de care nu vei avea nevoie, dar pe care trebuie sa le platesti la final. Pentru a evita o astfel de situatie, urmeaza pasii de mai jos:

1 Cere informatii despre taxele aditionale de hotel de la operator

Indiferent cum faci rezervarea (direct la hotel, prin website-ul oficial al hotelului, printr-o turism sau de pe un site de rezervari online), intereseaza-te care sunt taxele aditionale.

In cazul hotelului, acesta ar trebui sa-ti puna la dispozitie toate informatiile legate de costurile suplimentare, ca de exemplu taxa pentru seif, care, daca exista, se poate sa fie obligatorie, indiferent daca tu il folosesti sau nu.

Sursa foto: wopular.comIn cazul agentiei de turism, intreaba agentul turistic daca suma platita pentru intreg sejurul include si taxele suplimentare, obligatorii. S-ar putea sa ti se raspunda ca vei plati in plus pentru servicii care nu sunt incluse in sejur, precum un masaj la spa, un apel international etc. Insista, pentru ca nu despre aceste taxe este vorba, ci despre costurile care iti vor fi automat adaugate la nota de plata.

Oricum, este bine ca agentul sa intrebe direct la hotel sau sa o faci tu insuti, deoarece contractele facute de agentii sunt in asa fel realizate incat ele nu pot fi facute responsabile pentru modificari de preturi si politici ale hotelului in cauza. Unul dintre cele mai des intalnite raspunsuri este  “Noi nu se asumam raspunderea pentru orice modificari intervenite in politica hotelului si care nu au ajuns pana la agentie”.

Daca faci rezervarea online, pe site-ul oficial al hotelului, uita-te cu atentie daca se mentioneaza undeva cuvantul “taxe”. In unele cazuri acesta nici macar nu apare, iar in altele, este mentionat in treacat, fara nicio explicatie despre ce inseamna si ce presupun acele taxe.

Oricine ar fi persoana de la care primesti informatii, noteaza-i numele undeva si, eventual, datele de contact.

2 Citeste cu atentie confirmarea de rezervare de la hotel

Pe confirmarea de rezervare ar trebui sa apara taxele suplimentare, chiar daca se poate ca aceste informatii sa fie scrise cu litere mici.

3 Citeste cu atentie documentul din camera de hotel

Multe hoteluri pun la dispozitia clientilor mape, cataloage sau brosuri, pe care le gasesti in camera, dupa ce te cazezi. Informatiile cuprinse in aceste foi te ajuta sa intelegi care sunt serviciile si facilitatile hotelului, care au gratuitate si care sunt cu plata etc.

• Trebuie sa le citesti cu atentie si sa intrebi acolo unde ai nelamuriri. Orice neintelegeri pot duce la taxe majore. De exemplu, daca este specificat faptul ca apelurile din interiorul hotelului sunt gratuite, nu inseamna ca poti suna gratis in oricare alta parte decat in hotel.

• In aceeasi documentatie poti gasi informatii despre zonele cu servicii gratuite. De exemplu, in cazul unui resort all inclusive, vei sti care sunt terasele si barurile din complexul hotelier unde poti comanda o bautura gratis si care sunt cele cu plata.

Sursa foto: radisson.com• In cazul room service-ului, este bine sa stii cat costa si care sunt taxele aditionale. Uneori, la pretul de baza se adauga taxe precum delivery sau service charge , care inseamna alti cativa euro/dolari. Iar la toata aceasta suma, s-ar putea sa mai fie nevoie si de bacsis.

• Daca ai nevoie de internet, intreaba hotelul daca exista aceasta facilitate si care sunt conditiile de folosire. De obicei, internetul oferit in camera este taxabil, insa cel din lobby poate fi gratuit.

• Informeaza-te cu privire la bagajist (bellboy) si menajera, ale caror servicii costa. Detalii gasesti aici si aici.

• Alte taxe pot intra in categoria “resort fee”, care includ servicii si facilitati pe care in mod normal tu le privesti ca fiind optionale. Este bine sa lamuresti si acest aspect.

• Minibarul din camera este de obicei umplut o singura data, iar produsele din el intra in pretul sejurului. Pentru orice reincarcare , se plateste separat. Exista insa si hoteluri care fac aceasta reincarcare gratuit.

• Daca primesti prosop pe plaja sau langa piscina, se poate ca personalul care ti-l aduce la sezlong sa astepte un bacsis. Daca uiti sa returnezi prosopul cand pleci, exista posibilitatea sa fii taxat.

• Daca primesti in camera de hotel un ziar nesolicitat, este foarte posibil ca acesta sa faca parte din lista de taxe suplimentare, adaugate automat la nota de plata.

4 Verifica nota de plata la checking out in hotel

Cand pleci de la hotel si trebuie sa faci formalitatile de eliberare a camerei, nu te grabi. De obicei, in acel moment te gandesti la plecare, daca ai pus totul in bagaj, cum sa ajungi la aeroport la timp etc. Daca esti distras, poti sa nici nu sesizezi eventualele erori de calcul de pe nota de plata. Acestea pot fi intentionate sau nu, pentru tine nu conteaza, atata timp cat in ambele cazuri trebuie sa platesti mai mult.

5 Alte taxe de last minute la hotel

Chiar si in ultima clipa, inainte de plecare, se poate sa ti se ceara o suma mica pentru un anumit serviciu. De exemplu, daca eliberarea camerei se face cu mult mai devreme decat ora la care ar trebui sa pleci tu spre aeroport, poti cere ca bagajele tale sa fie tinute in spatele receptiei sau intr-o zona speciala, dedicata acestora. In functie de caz, serviciul este gratuit sau contra cost.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea