Vacante

#preturi #negociere #magazine pentru turisti #comercianti #suveniruri vacanta #cadou vacanta #cadouri #suveniruri

Cum sa cumperi cadouri si suveniruri din vacanta

In orice vacanta exista intotdeauna tentatia cumparaturilor, chiar si atunci cand nu iti propui sa faci shopping in concediu. Indiferent ca-ti vei cumpara ceva pentru tine sau pentru cei dragi, este bine sa tii cont de cateva lucruri inainte de a porni in cautare de suveniruri si cadouri. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti de care lucruri trebuie sa tii cont.

Pasi de urmat

Pasul 1. Buget. Asigura-te ca ai intotdeauna un buget alocat pentru acele cumparaturi la care poate nu te gandesti la plecarea in vacanta, dar care ti se vor parea absolut seducatoare odata ajuns in magazin. Fa in asa fel incat sa ai bani suficienti pentru a lua ceva pentru tine si a putea sa cumperi mici cadouri sau suveniruri pentru cei dragi.

Pasul 2. Produse locale reprezentative. Informeaza-te asupra produselor locale faimoase prin calitatea si maiestria cu care sunt realizate. Pe internet, in ghidurile de turism sau direct la agentia prin care calatoresti poti gasi astfel de informatii utile. Daca mergi in Turcia, de exemplu, trebuie sa stii ca aici se fac unele dintre cele mai faimoase si mai migaloase covoare. In functie de marime, numarul de noduri pe centrimetru patrat, materialul folosit si durata executiei, un astfel de covor poate sa ajunga si la 1 milion de dolari . Alte lucruri tipic turcesti sunt ceaiul, cafeaua, rahatul, bijuteriile (in special cele din aur), hainele de blana si de piele etc.

Daca ajungi in Grecia, vei gasi fructe confiate, umplute cu miere, branzeturi, ceramica pictata, icoane si obiecte bisericesti, borcane cu masline etc. Pentru Egipt, reprezentative sunt in primul rand papirusurile, apoi mirodeniile si hainele arabesti. Acestea din urma insa se gasesc in diverse forme in mai multe tari in care religia predominanta este cea musulmana. Exista si suveniruri identice, pe care le gasesti in tari diferite. Un exemplu il constituie sticlutele pentru parfum, pe care le gasesti peste tot in Turcia si Egipt, precum si costumele de bally dance.

Pasul 3. De unde cumperi. Cauta intr-un ghid turistic sau pe internet cateva locuri in care se pot face cumparaturi de calitate pe bani putini, in tara pe care o vizitezi. Ai putea gasi chiar informatii legate de preturi, produsele traditionale reprezentative pentru acea zona si sfaturi de negociere sau de obtinere a unui pret mai bun.

Tine cont de faptul ca majoritatea magazinelor de cadouri si suveniruri pentru turisti au preturi mari. Foarte multe dintre produsele pe care le vezi le vei intalni pana la sfarsitul vacantei tale, astfel incat nu are rost sa te grabesti sa iei totul in primele zile. Fa cumparaturi din locurile in care exista o oferta foarte mare de produse si evita magazinele izolate, unde nu poti face comparatie si unde nu exista concurenta.

suveniruri de la marePasul 4. Cadouri&suveniruri pentru tine. Daca vrei sa-ti cumperi ceva in vacanta, gandeste-te la lucrurile de care ai avea nevoie si fa o lista. Vei putea astfel sa te concentrezi asupra acestor obiecte, odata ajuns la destinatie, fara sa mai ratacesti prin magazine, neavand nicio idee clara in cap.

Pasul 5. Cadouri&suveniruri pentru cei dragi. Daca esti genul de persoana careia ii place sa cumpere cadouri personalizate , atunci va trebui sa-ti cunosti bine prietenii si rudele, pentru a le sti gusturile si a face alegerea corecta. Vorbeste cu ei inainte de plecare. S-ar putea ca prietena ta sa aiba o adevarata pasiune din a colectiona cani, in timp ce tie canile ti se par banale. Daca stii care este hobby-ul ei, vei alege mai usor.

In cazul in care trebuie sa cumperi cadouri si suveniruri pentru mai multa lume si nu ai cum sa iei ceva personalizat, este recomandat sa alegi produsele artizanale locale. Acestea constituie un cadou atragator, inedit si de calitate, pentru orice tip de persoana. Poti cumpara lucruri pur si simplu pentru ca iti plac mult, chiar daca nu ai in minte nicio persoana care va primi acest cadou si nici pentru tine nu gasesti o utilitate. Odata ajuns acasa, astfel de obiecte se pot dovedi valoroase in momentele in care trebuie sa te achiti de o datorie sau sa faci un gest frumos. Important este sa nu te lasi dus de val, cumparand tot ce-ti pica in mana.

Pasul 6. Preturi mici. Daca nimeresti in perioada reducerilor, profita de noile preturi. In Paris, de exemplu, in perioada reducerilor poti gasi haine de firma la preturi mult mai mici decat cele practicate in mod normal.

O alta modalitate de a plati mai putin este sa negociezi, acolo unde se poate. In tarile in care negocierea este o practica uzuala, trebuie neaparat sa intri si tu in joc. Numai astfel nu vei scoate din buzunar de cateva ori mai mult decat merita produsul in cauza. Desi se spune ca arabii sunt ofensati daca nu incerci sa negociezi pretul cerut de ei, adesea in realitate negustorii prefera sa-ti ia banii (oricat de multi) si sa treaca la clientul urmator. Mai multe detalii gasesti in articolul Cum sa negociezi in strainatate.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Bani
  • Lista de cadouri
  • Lista de magazine

 

Sfaturi&Avertismente

tarabe suveniruri• Exista si suveniruri foarte cunoscute pe tot globul, dar care, desi reprezinta locul din care le cumperi, sunt fabricate in alte tari. Asa se intampla pe cheiurile Senei, unde vei gasi mini-statuete cu Turnul Eiffel, produse de tip kitsch, pe care scris “made in China”. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au vizitat Parisul au un astfel de turnulet acasa. Alte produse se vand pe post de bijuterii de aur si argint, in realitate fiind simple tinichele. Daca nu crezi ca poti sa-ti dai seama singur, oricum nu trebuie sa-l crezi pe vanzator. Solutia este sa vorbesti cu o persoana care a mai fost in acea tara si care stie precis care obiecte sunt de calitate si care sunt imitatii.

• In cazul in care calatoresti cu o agentie/un operator de turism , trebuie sa fii atent la doua lucruri. Primul este ghidul, care poate sa-ti fie de folos, indicandu-ti magazinele unde gasesti ceea ce iti doresti sa cumperi. Pe de alta parte, ghizii isi iau adesea un comision din vanzarile pe care le fac acolo turistii adusi de ei, astfel incat este bine sa fii prevazator cu felul in care ghidul va trata situatia. In mod normal trebuie sa primesti asistenta la cerere, fara sa ti se promoveze ostentativ produsele acelui magazin.

Al doilea lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca o sesiune de cumparaturi alaturi de un reprezentant turistic inseamna adesea shopping pe fuga, mai ales daca te afli intr-un circuit turistic. Asigura-te ca dispui de minim 2 ore intr-un loc pentru shopping, altfel 20 de minute le vei pierde numai pe drumul de la autocar la magazine si inapoi. In acest caz, cumparaturile vor fi facute in graba si tu te vei intoarce acasa nemultumit.

• Pentru o amprenta personala, accesorizeaza cadoul cu obiecte reprezentative pentru vacanta ta. O statueta infatisand o broasca testoasa (suvenir foarte raspandit in Turcia) poate avea atasata o fotografie din acea vacanta, realizata sub forma de eticheta si prinsa cu o sfoara rustica sau cu fire de iarba.

Ai reusit sa cumperi in vacanta cadourile pe care le doreai? Povesteste-ne experienta ta cu magazinele de suveniruri si ajuta-i si pe altii sa faca o afacere buna. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea