Vacante

#turism #sfaturi vacanta #bani vacanta

Cum eviti profitorii si escrocii in vacanta

In vacanta oamenii sunt dornici de relaxare, insa tocmai o stare prea relaxata le poate diminua viteza de reactie si ii face sa fie o prada usoara pentru escroci si profitori. Siguranta in vacanta este unul dintre aspectele esentiale de care trebuie sa tii cont cand calatoresti.

Exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a te feri de persoane rau intentionate:

1. Vezi ce spun sursele oficiale despre masurile de precautie

Afla ce spun sursele oficiale despre masurile de precautie pe care sa le iei in destinatia respectiva. Ministerul Afacerilor Externe si tour operatorul sau agentia de turism iti pot da informatii pretioase cu privire la siguranta personala, zonele in care turistii sunt vulnerabili, zonele nerecomandate pentru a merge pe cont propriu, precum si care sunt cele mai intalnite infractiuni.

2. Consulta forumurile

Pe forumuri poti gasi o multime de informatii despre masuri de siguranta si, mai ales, poti citi despre situatii prin care au trecut alti turisti.

3. Legitimeaza o persoana care iti cere obiectele personale

Exista escroci care se deghizeaza in politisti si cer strainilor sa le dea portofelele la control pentru un asa-zis control al banilor legati de droguri. Nu da niciodata actele de identitate, banii sau alte bunuri daca persoana din fata ta nu poate sa dovedeasca functia pe care pretinde ca o are.

Nu oferi niciodata datele tale personale cuiva care te suna. Exista escroci care suna in camera de hotel si pretind ca sunt de la receptie, cerandu-ti numarul de card pentru o asa-zisa problema aparuta pe contul tau. Mergi intotdeauna sa vorbesti cu persoana respectiva la birou.

4. Nu plati pentru servicii nesolicitate

La marile obiective turistice toata lumea isi face poze. Insa exista si profitori care ii fotografiaza pe turisti si care apoi le cer insistent bani pe ele. Unii chiar pretind ca trebuie sa le platesti inainte sa se duca intr-un presupus studio foto sa-ti scoata pozele.

Nu plati pentru niciun serviciu nesolicitat si nu ceda in fata insistentelor. Multi profitori incearca sa-si intimideze victima intr-un fel sau altul pentru ca aceasta sa faca ce vor.

5. Fii prudent cand primesti lucruri "gratuite"

Cand un necunoscut se apropie de tine si iti ofera un tricou, o palarie sau o bautura "gratuit", gandeste-te de doua ori inainte sa accepti. Daca este vorba despre un escroc, acesta va incerca sa-ti faca poze imbracat in acel tricou si iti va cere bani pe ele. Sau te va invita intr-un bar spunand ca-ti face cinste si va disparea dupa ce ati facut o consumatie oarecare.

6. Fii atent la transport

In mijloacele de transport in comun care sunt foarte aglomerate este bine sa-ti protejezi bunurile, in destinatiile rau famate. Poarta o borseta sau o centura cu portofel unde sa pui banii si actele pentru a le avea asupra ta, sub haine.

Cand vrei sa iei taxiul intr-un anumit oras, intai intereseaza-te care sunt regulile scrise si nescrise legate de taxiuri. Fiecare tara are tarife si si proceduri diferite, iar unele situatii te pot pune in pericol.

Foto: killingbatteries.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea