Vacante

#vacanta #prieteni #agent de turism #agentie de turism

Cum alegi informatiile de vacanta de la prieteni?

Planificarea unei vacante implica un timp alocat pentru obtinerea de informatii cu privire la destinatia aleasa. Unii prefera sa-si organizeze singuri vacanta si apeleaza la diverse surse, ca de exemplu cunostintele, prietenii, forumurile de turism, site-urile oficiale ale operatorilor din domeniu etc. Altii aleg sa apeleze la o agentie. Daca oscilezi intre acestea doua, iata in continuare cateva aspecte de care este bine sa tii cont:
1 Ce este bun pentru X nu este in mod obligatoriu si pentru tine

Cand un prieten sau o cunostinta se intoarce dintr-o vacanta si povesteste cum a fost, detaliile pe care le mentioneaza sunt mai mereu dependente de personalitatea lui: nevoi personale, gusturi proprii, alegeri individuale.

De exemplu, un prieten de-al tau poate sa se distreze si sa se simta foarte bine pe o insula, in Grecia, deoarece pe el il pasioneaza sporturile de apa si de aer. Poate sa se simta extraordinar mergand cu parapanta si facand scuba diving .

Insa tu ai putea intelege altceva prin distractie: cluburi, discoteci, baruri, spectacole, etc. In acest caz, pentru tine o destinatie potrivita ar fi un oras dezvoltat, care sa aiba si plaja, gen Salonic, Atena etc. O insula nu va dispune niciodata de atatea facilitati intalnite in oras.

De aceea, prietenii si cunostintele care se intorc entuziasmate si spun “Trebuie neaparat sa ajungi si tu acolo” se cer tratate cu circumspectie, luand in considerare si factorul subiectivitatii.

Cei care au calatorit cu grupuri organizate stiu din experienta ca unul si acelasi obiectiv turistic , una si aceeasi experienta turistica este perceputa si descrisa diferit de oameni care au fost acolo in acelasi loc si timp.

Diferenta dintre informatiile obtinute de la un prieten/ o cunostinta si cele primite de la agentie constau, din acest punct de vedere, in faptul ca: primul iti vorbeste tinand cont de parerea lui despre ce este mai bine pentru el si, implicit, si pentru tine; cel de-al doilea iti vorbeste tinand cont de experienta lui de agent si ceea ce ai tu nevoie, client fiind, cu un anumit buget, cu anumite nevoi si asteptari.
2 Sunt prietenii sinceri?

Cate cazuri poti numara in care prietenii sau cunostintele au recunoscut ca s-au inselat asupra destinatiei pe care si-au ales-o pentru vacanta? Cati dintre ei admit ca au dat prea multi bani, ca serviciile primite nu au fost chiar asa cum si-au dorit? Si cati tind sa vorbeasca numai despre aspectele pozitive?

Pe de alta parte, contactul semnat cu o agentie iti ofera un act prin care poti pretinde daune, in cazul unor intamplari neplacute. Iar daca ai de-a face cu un agent care vrea sa te convinga cu orice pret sa cumperi, fara sa-si bata capul cu intrebarile tale, atunci este mai bine sa pleci si sa cauti altundeva.

Agentia, daca nu are agenti instruiti si pe post de consilieri, trebuie sa-ti ofere consiliere separata, gratuita. Trebuie sa-ti poata raspunde la toate intrebarile legate de vacanta pe care o cumperi, indiferent ca este o agentie revanzatoare sau un tour operator .
3 Publicitate negativa sau dorinta de informare ?

Cand te informezi despre destinatia de vacanta de pe surse neoficiale precum forumurile sau blogurile, trebuie sa ai mereu in vedere faptul ca citesti lucruri care pot fi scrise de oricine, iar intentiile merg de la impartasirea sincera a unei experiente si schimbul de informatii pana la simpla manipulare prin reclama negativa.

Daca ti s-a intamplat vreodata ca proaspat intors dintr-o vacanta sa citesti vreun comentariu sau post pe un forum ca hotelul X (cel de la care tu tocmai vii) este darapanat, vei avea dovada clara ca acel om minte, dintr-un motiv sau altul.

Bineinteles, acest lucru nu anuleaza sursa inepuizabila de informatie pe care o poti gasi, review-urile din tara si strainatate, experientele descrise, sfaturile, avertizarile, care, dupa o lunga documentare, pot deveni o sursa reala de informatie, extrem de pretioasa, de altfel. Pentru a minimaliza gradul de eroare, este bine sa citesti in cat mai multe surse, daca ai dubii si cand vrei sa te asiguri.
4 De la sursa neoficiala de informare la sursa oficiala

Informatiile aflate de la prieteni sau cunostinte (surse neoficiale) pot avea fie o alternativa, fie un adaos: sursa oficiala. Este vorba despre apelarea la agentul turistic, ca un fel de doctor personal.

Cu totii avem coafeza la care mergem de obicei, cu toti alegem sa fim consultati de un anumit doctor etc. Exista oameni la care apelam in mod constant pentru serviciile lor. Agentul de turism poate fi unul dintre acestia. “O agentie de turism este un consultant, iar in Statele Unite sau Europa Occidentala (in special in Marea Britanie), aproape fiecare familie are agentul propriu de turism, care se ocupa de aranjamentele de calatorie, asa cum multi au avocatul propriu sau medicul de familie. Agentia functioneaza ca o interfata intre client si furnizorii de servicii turistice”, a declarat dna Corina Martin, Presedintele Patronatului ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania), intr-un comunicat al companiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea