Vacante

#versailles #ludovic al xiv-lea #maria antoaneta #chateau de versailles #trianon #grand trianon #theatre de la reine #laiterie

Chateau de Versailles, rafinament si culoare

Cand mergi pe jos prin orasul Versailles, nu te astepti nicio clipa ca decorul strazii sa se schimbe deodata si sa te trezesti in fata Palatului Regal, cu poarta lui ornamentata. Dar aceasta este numai prima surpriza. Trecand de poarta, spre una dintre marginile ansamblului architectonic, pasesti in superbele gradini ale Versailles-ului. Din clipa aceasta orasul pur si simplu dispare si nu mai ai nicio sansa sa ti-l amintesti, de vreme ce deja te afli intr-o alta lume. Privirea strabate spatiul natural imens, deschis si seducator, ajungand pana departe, peste varfurile copacilor din parcul regal, peste crestetul statuilor, pana la linia orizontului.

Daca te fascineaza locurile in care a trait altadata curtea regala franceza, daca iti place sa te plimbi in gradini imense, presarate cu statui si fantani arteziene, imbatate de flori multicolore si lebere suspect de prietenoase, atunci trebuie sa incepi cu Chateau de Versailles.

Nici macar nu are importanta in ce anotimp il vizitezi, pentru ca intregul complex, cu palatul, gradinile, Micul si Marele Trianon, Moara Reginei, Laptaria si foisoarele, par a avea o viata a lor, adanc patrunsa de istorie si rafinament. Iarna, lacul inghetat arunca reflexe vii in soarele taios si rece, scaldand in departare liniile padurii, in care vezi deschizandu-se alei tacute si incetosate. Pe timpul verii, insa, te vei bucura de racoarea fantanilor arteziene, bogate in sculpturi, care au propria lor poveste. Gradinile sunt pline de flori, aranjate cu gust si ingrijite cu mare atentie. Pentru cuplurile de indragostiti, pentru parintii veniti cu copiii si pentru toata lumea, o plimbare prin gradini este cea mai frumoasa metoda de a-ti petrece o dupa amiaza.

Cum ajungi in Versailles si unde te cazezi

Situata fiind la aproximativ 17 km de Paris, este foarte usor de ajuns in localitatea Versailles, cu masina sau cu trenul RER, pana la statia Versailles Rive Gauche. Cu RER-ul faci cam 45 de minute din Paris si te costa aproximativ 15 euro o calatorie. Nu arunca primul bilet, folosit la dus. Cand ajungi in Gara Versailles, ca sa poti iesi, trebuie sa-l mai compostezi o data la aparatele de marcat. In plus, tot cu ajutorul lui, vei primi o mica reducere la biletul pe care-l cumperi la intoarcere. Trebuie doar sa-l prezinti la casa, cand iti cumperi al doilea bilet.

Daca ai de gand sa ramai mai multe zile in Versailles, trebuie sa stii ca aici hotelurile nu sunt deloc printre cele mai accesibile ca pret. Chiar si pentru un hotel de o stea, o camera costa 49 euro pe noapte. Preturile pot ajunge la 80, 90 si peste 100 euro pe noapte.

Un palat plamadit din Soare

In 1623, Ludovic al XIII-lea construieste un mic palat in localitatea Versailles, pe domeniile de vanatoare ale casei regale. Gasindu-l foarte atragator, tatal Regelui Soare l-a chemat pe arhitectul si inginerul Philibert Le Roy sa reconstruiasca mica cladire, care corespunde ansamblului Curtii de Marmura. Mai tarziu, ludovic al xiv-lea se apuca de restaurarea si infrumusetarea palatului, cerand sprijinul arhitectului Louis Le Vau si a peisagistului Andre Le Notre.

Apar astfel “Les grands Appartements”, intr-o noua cladire (Noul Palat), destinata celebrarii gloriei Regelui Soare si celelalte dependente, formand un complex arhitectural demn de o Curte Regala. Apartamentele urmeaza modelul Salonului Abundentei (Le Salon de L’Abondance), fiind botezate dupa astrii ceresti (Salon de Diane, de Mars, de Mercure si Salon d’Apollon). Iata de ce, pe vremea cand se construia Noul Palat, acestea erau cunoscute sub numele de “Planetele”. Ludovic al XIV-lea se muta la Palatul Versailles la 6 mai 1682, impreuna cu intreaga Curte, transformand astfel mica localitate in capitala neoficiala a Frantei.

Vei fi impresionat de grandoarea interioarelor, de care s-a ocupat Charles Le Brun, primul Pictor al Regelui. Constati ca acesta nu lasa nimic la intamplare: de la tavanele pictate cu motive mitologice, pana la tapiseriile si mobilele din lemn pretios, Le Brun se implica pana in cel mai mic detaliu in amenajarea palatului. Cand te plimbi prin salile Versailles-ului, iti dai seama ca ai atat de multe de vazut si de fotografiat, incat cel mai bine este ca, la prima vizita, doar sa asculti explicatiile si sa privesti pe indelete, lasand lectura si fotografiatul pe mai tarziu. In chateau de versailles turistii filmeaza si fotografiaza gratuit, cu conditia sa nu foloseasca blitul.

Trebuie sa vezi aici celebra Galerie a Oglinzilor, care te frapeaza prin lux si migala artistica, inca de la primul pas. La Galerie des Glaces incepe sa fie construita din 1678, cand Versailles devine resedinta oficiala. Ludovic al XIV-lea ii comanda lui Le Brun sa ilustreze pe bolta binefacerile guvernarii sale. Pe langa picturile alegorice ale tavanului, impresionante sunt cele 27 de ferestre care dau spre Gradinile Regale si carora le corespund 27 de arcade, ornamentate cu oglinzi si separate cu stalpi de marmura. In 1919, in Galerie des Glaces a fost ratificat Tratatul de la Versailles, care punea capat Primului Razboi Mondial.

Camera Reginei arata astazi la fel ca in momentul in care Maria Antoaneta pleca din Versailles, in anul 1789. Multe dintre ornamentatii si mobile sunt cele originale. In Capela Regala se mai organizeaza si astazi concerte de muzica clasica si religioasa. Merita sa vezi si piesele din argint care fac parte din colectia de mobile.

Palatul gazduieste numeroase spectacole si concerte, pe tot parcursul anului. Biletele se pot cumpara pe internet, sau de la casele de bilete ale palatului. De exemplu, pana in ocombrie 2008, la Versailles au loc spectacole de lumini si muzica (Les Grandes Eaux Musicales), in cadrul carora vizitatorii au posibilitatea sa se plimbe prin gradinile regale, ascultand muzica si admirand fantanile, dupa un itinerar conceput chiar de Ludovic al XIV-lea. Programul se desfasoara in zilele de weekend, iar pretul unui bilet este de 8 euro, tarif intreg si 6 euro, pentru reduceri.

Ce trebuie sa stii

- Adresa Palatului Versailles este: Chateau de Versailles, Place d'armes 78000 Versailles. Palatul este inchis in zilele de luni, iar programul difera in functie de sezon. Ca sa ai timp sa vizitezi Chateau de Versailles, Grand si Petit Trianon, precum si Gradinile Regale, rezerva-ti cel putin o zi. Pretul unui bilet intreg in palat este de 13.5 euro, iar la cele doua Trianonuri, 5 euro de persoana. Parcurile si gradinile sunt deschise publicului 7 zile din 7 si au intrarea libera, cu exceptia zilelor cand au loc diverse evenimente in Gradinile Versailles.

- Pentru vizitarea intregului domeniu de la Versailles, se poate merge pe jos, sau folosind masinute ca cele pentru golf sau trenuletul pentru turisti.

- Profita de audioghiduri, care sunt oferite in pretul biletului. Daca nu ai chef sa mergi cu grupul si sa urmezi explicatiile ghidului, pune-ti castile, alege dintre cele 8 limbi si plimba-te prin palat in ritmul tau. Fiecare sala are un cod, trebuie doar sa tastezi numarul acestuia si vei auzi toata povestea locului in care te afli.

Cand obosesti de atata umblat prin salile Versailles-ului, coboara in restaurantul palatului, ca sa bei o cafea sau sa mananci un sandwich. Preturile sunt la fel ca cele din Paris, o cafea 5 euro, o bagheta-sandwich, 8 euro, un hotdog, 4 euro. Exista terase si in parcurile palatului, de unde ai o priveliste superba asupra lacului si a padurii. Iubitorii de pasari vor putea sa-si imparta gustarea cu lebedele, care sunt atat de prietenoase, incat iti iau din maini bucatelele de paine.

Daca vrei sa stii mai multe despre Versailles, citeste saptamana viitoare articolul despre Petit Trianon, Grand Trianon , Theatre de la Reine , Laiterie de proprete si Ferme, apartinand Domeniilor Reginei.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea