Vacante

#turism cernobil #cernobil atractie turistica #cernobil #vizitare cernobil

Cernobil – o atractie turistica neobisnuita! De la un dezastru natural la un oras fantoma

La trei decenii de la dezastrul nuclear, numele de Cernobil inca inspira groaza pentru anumite persoane, insa s-a transformat si intr-o atractie turistica a unui numar considerabil de turisti din toata lumea. Norii de particule radioactivi au fost eliberati in 1986 si si-a manifestat efectele pe o raza destul de extinsa.

In prezent, insa, numarul de turisti care vor sa ajunga in zona interzisa, 30 km de teren contaminat, este sustinut si de firmele de turism. Chiar daca instabulitatea din Ucraina a eliminat tara de pe listele de vacanta, Cernobil este inca o destinatie globala.

Sunt si hoteluri in aceasta zona, iar vizitele sunt reglementate prin verificari de securitate intense si excursii ghidate. Vizitatorii ajung cu autobuzul special pentru turisti si semneaza un regulament cu privire la atingerea vegetatiei, a obiectelor si despre asezarea pe pamant.

Sursa foto: post-apocalyptic.wikia.com

Parasirea zonei este de asemenea foarte bine reglementata. Scanerele sunt folosite pentru a detecta nivelul ridicat de radiatii si daca semnalul de alarma este dat, responsabilii trebuie sa masoare din nou individul inainte de a ii permite sa plece.

Cernobil un oras inghetat in timp

Orasul gol, Pripyat, evacuat dupa accident, este imaginea Europei de Est, inainte de caderea Cortinei de Fier. Atmofera post apocaliptica de aici reprezinta o atractie foarte puternica. Accidentul de la Cernobil este clasat pe locul 7, fiind unul dintre cele mai mari evenimente nucleare. In oras se mai vad urmele vietii din fosta URSS imprastiate pretutindeni, de la cartile scolare ale copiilor, la posterele de propaganda sovietica.

Sursa foto: galleryhip.com 11

Biserica este inca activa

Pajistile pasnice din zona nu sugereaza nimic neobisnuit. Ghizii de turism de replaseaza peste resturile ruginite, peste iarba si pietre, iar radiatia de fond din zona ajunge chiar si de 10 ori peste nivleul normal. Biserica este un monument foarte cautat in zona si toti apreciaza designul vechi, specific perioadei comuniste.

Sursa foto: travelblogeurope.com

Vegetatia cu crestere indelungata absoarbe particulele radioactive facand locul si mai interesant.

Prypat este acum un oras abandonat si plin de vegetatie, insa si-a pastrat designul sovietic. Vizitatorii privesc prin sticla sparta a caldirilor si analizeaza sau fotografiaza copacii care cresc in blocurile de apartamente.

Manualele sunt imprastiate in salile de clasa goale si o piscina se afla goala sub grinzi de lemn putrede. Urmele fostei URSS sunt peste tot. Tablourile specifice zonei se afla pe perti, mastile de gaz sunt imprastiate peste tot, toate fiind amintiri ale unei perioade in care frica de un eventual atac plana deasupra tuturor.

Sunt pastrate artefacte ale comunismului pe care oamenii le gasesc fascinante alaturi de povestea trista din spatele lor.

Cernobil este si o atractie pentru fotografi, care au lansat expozitii cu fotografiile facute aici. Peisajul intact, salbaticia si contrastul dintre trecut si prezent, sunt toate detaliile care fac peisajul interesant pentru fotografi. Parcul este cea mai fotografiata zona. Deschiderea oficiala ar fi trebuit sa aiba loc pe 1 mai 1986 insa orasul a fost evacuat cu doar cateva zile inainte. Conform statisticilor, Cernobil va ramane pentru multa vreme o destinatie de vacanta foarte cautata.

Sursa foto: speakzeasy.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea