Vacante

#bacsis #croaziere

Ce trebuie sa stii despre bacsisuri pe un vas de croaziera

Turistii care calatoresc cu un vas de croaziera trebuie sa invete cateva reguli “on board”. Una dintre cele mai dificile situatii este sa-ti calculezi cat mai corect bugetul alocat vacantei, pana la cel mai marunt bacsis dat intr-o zi unui chelner. Personalul de pe vapor fiind destul de numeros, este important sa cunosti care sunt bacsisurile obligatorii, practicate de companie, cui si cat sa-i dai.

Astfel, nu vei avea surprize cu nota de plata finala. Iti prezentam cateva modalitati de a rezolva aceasta problema.

Forme acceptate de a lasa bacsis

Inainte sa pleci in calatorie, intereseaza-te la operatorul de turism sau compania aleasa care este procedura in privinta acelui tips obligatoriu pentru orice sejur. Este important sa stii de dinainte la ce sa te astepti, pentru a evita o surpriza deloc placuta la final, cand vei achita nota.

De exemplu, la Carnival sunt recomandate urmatoarele sume:

- Ospatar principal / 2 ospatari ajutatori - 5.50 U S de pasager/pe zi

- Personal auxiliar - 1 US de pasager/pe zi

- Personalul  pt curatenie - 3.50 US de pasager/pe zi.

La aceasta suma se pot adauga sume pentru camerista si alti membri ai personalului, in masura in care soliciti servicii care nu intra in pachetul de baza.

bermuda croazieraUna dintre formele de a lasa bacsis poate fi destul de neplacuta: de cate ori comanzi ceva, ca de exemplu o bautura, la factura se adauga automat 15% din pret. Acesti 15% pot fi facturati din contul pe care ti-l deschizi la bordul vasului si care este propus pasagerilor la inceputul croazierei, pentru a putea face cumparaturi pe nava.

Daca nu ai chef sa-ti pierzi mereu vremea lasand bani in plus de fiecare data, exista varianta asa numitelor “gratuities” adaugate la pretul efectiv al croazierei. Unii turisti insa prefera sa lase in cabina, la plecare, o suma de bani pentru personal. Exista companii care pun la dispozitia pasagerilor plicuri in care acestia pot lasa niste bani, la sfarsitul vacantei.

O varianta acceptata este sa lasi zilnic 1.4 euro pentru personalul care se ocupa de cabina ta si cam 1.5 euro pentru personalul care te serveste la restaurant. Pretul este insa orientativ, fiecare companie cu vase de croaziera practicand propriile tarife. Compania este, asadar, cea mai indicata sursa pentru a afla exact suma pretinsa.

Vei gasi si companii care specifica foarte clar in regulament ca bacsisurile nu sunt obligatorii, insa mentioneaza ca acestea raman optionale si la latitudinea clientilor. Pentru a afla politica companiei in legatura cu acest lucru, acceseaza site-ul acesteia si cauta in sectiunea “Intrebari frecvente”; de obicei acolo gasesti raspunsul precis.

Este bine sa stii

Cand platesti. Gratuities (bacsisurile) se platesc intotdeauna inainte sa debarci, la receptia vasului. Ai posibilitatea sa faci niste ajustari , negociind suma, in cazul in care ghidul companiei privind aceste taxe nu iti este pe plac.

Respecta regulile nescrise. O metoda practicata este aceea ca la inceputul croazierei sa dai o parte din gratuities personalului care te serveste, urmand ca la sfarsit sa-i oferi suma ramasa. Intereseaza-te totusi la companie, pentru a fi sigur. Exista echipe care se considera ofensate daca primesc bani inainte sa te fi servit, pentru ca par incompetente sau rauvoitoare in fata clientilor.

Cine nu primeste bacsisuri. Nu se dau niciodata bacsisuri animatorilor de pe vas, personalului hostess, sefului inginerilor de pe vas, dansatorilor si artistilor care au spectacole pe durata croazierei.

Odata ce ai aflat cati bani vei scoate zilnic din buzunar pentru diversele servicii solicitate, poti sa calculezi corect bugetul alocat vacantei la bordul unui vas de croaziera. Si nu uita, un suras binevoitor si un ton amabil face mai mult decat un ban, in fata celui care te serveste.

Pentru mai multe detalii despre bacsisuri, te invitam sa citesti articolul Bacsisurile din vacanta.


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea