Vacante

#turism #bacsis #sfaturi vacanta

Ce trebuie sa stii despre bacsis

Bacsisul este strans legat de nota de plata pe care trebuie sa o achiti atunci cand beneficiezi de anumite servicii. In ziua de azi, bacsisul nu mai este un subiect tabu si atat cel care da, cat si cel care primeste, stiu care este legea nescrisa a bacsisului.

Se poate sa nu dai bacsis?

Este bine sa stii ca bacsisul nu este obligatoriu daca nu esti multumit de un serviciu. Spre exemplu, daca mancarea ti-a ajuns rece la masa sau ospatarul intarzie sa-ti preia comanda ori se poarta necuviincios, nu ai niciun motiv sa lasi bacsis. Fiecare persoana care lucreaza pentru tine stie ca trebuie sa ofere servicii impecabile, pentru a se putea bucura de o mica "atentie".

Bacsisul, inclus in nota de plata

In anumite localuri si restaurante din lume, bacsisul este deja inclus in nota de plata. Unii specifica acest lucru, altii nu, de aceea se considera ca tot ar trebui sa lasi un ban in plus pe langa suma pe care trebuie sa o achiti.

10% nu este mult, dar nici putin

In general, in majoritatea tarilor cu turism bine dezvoltat, tips-ul este de 10%. La prima vedere, nu pare chiar mult, daca stai sa te gandesti ca la o nota de plata de 50 de euro pe zi trebuie sa lasi bacsis 5 euro. Insa, trebuie sa tii cont ca daca stai o saptamana in alta tara, se aduna cate 5 euro in fiecare zi, asa ca ajungi sa scoti din buzunar cam 35 de euro pentru bacsis.

Unde nu se da bacsis

In anumite tari, nu se percep bacsisuri, iar intentia ta de a lasa bani in plus poate fi considerata o jignire. In Noua Zeelanda, Japonia si Coreea de Sud nu se lasa bacsis niciodata. In China, bacsisul este ilegal, insa in localurile de lux din Beijing si Shanghai poti lasa un tips pentru chelneri.

Unde se lasa un bacsis mai mare

In anumite tari, bacsisul poate sa depaseasca 10%. De exemplu, in Canada bacsisul poate ajunge chiar si la 20% din valoarea notei de plata. In Columbia, poti lasa bacsis intre 15-18% din valoarea notei de plata, la fel ca in Emiratele Arabe Unite, Quatar si Statele Unite ale Americii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea