Vacante

#ramadan #turisti #post

Ce trebuie sa stii ca turist, de Ramadan

Sarbatoarea Ramadanului incadreaza luna sfanta a musulmanilor si se situeaza undeva la finalul verii si inceputul sezonului de toamna. Daca se intampla sa calatoresti in aceasta perioada intr-o tara musulmana, este bine sa stii cateva lucruri, ca sa profiti din plin de acest moment special.

Chiar daca nu are nicio legatura cu tine, in teorie, in practica insa orice turist trebuie sa respecte obiceiurile si eticheta locala , pentru a avea un sejur cat mai placut.

1 Fa rezervarea din timp

Dupa binecunoscutul cantec “Come home for Christmas”, si de Ramadan (Ramadam) familiile se reunesc. Lumea calatoreste dintr-o parte in alta pentru a se intalni cu cei dragi. Acest lucru se intampla in special la sfarsitul lunii guvernate de Ramadan, cand au loc sarbatori ce tin si cateva zile. De aceea este bine sa-ti planifici calatoria, pentru a avea toate rezervarile facute, fiind o perioada in care multa lume circula.

2 Evita sa mananci in public

De Ramadan, musulmanii tin post: nu mananca, nu fumeaza, nu beau, nici macar nu mesteca guma, de la rasaritul soarelui si pana la apus. In timp ce ei sunt ocupati cu rugaciunea si actiunile caritabile, tu te poti confrunta cu localuri inchise si cu un indemn tacit de a nu consuma nici tu produse pe strada, in vazul tuturor.

De aceea, este mai bine sa renunti la inghetata care-ti facea cu ochiul sau la sticla cu suc, cel putin cat esti in public. Gestul tau de respect va fi apreciat. In functie de tara in care te afli, se poate sa fie interzis prin lege sa fumezi, mananci sau bei in public, inainte de apusul soarelui. In zonele turistice foarte cunoscute, libertatea este mai mare, insa, in general, turistilor li se recomanda sa manifeste respect si intelegere fata de cei care postesc pana la apus.

Desigur, turismul nu este descurajat in aceasta perioada, hotelierii si operatorii turistici incercand sa ofere oaspetilor tot ceea ce au nevoie. Se poate, insa, ca la restaurant sa fii asezat intr-un sector separat, destinat persoanelor de alta religie decat cea musulmana. Insa gasesti mancare si bautura in restaurante si hoteluri pe tot parcursul zilei.

3 Informeaza-te asupra programului companiilor

Daca trebuie sa calatoresti in interes de serviciu in perioada Ramadanului, este bine sa te interesezi de dinainte care este programul companiei cu care lucrezi. Se poate ca acesta sa sufere unele modificari ca urmare a acestei sarbatori. Unele firme pot sa nu functioneaze in timpul zilei, in special dupa amiaza.

4 Informeaza-te cu privire la obiectivele turistice

De Ramadan, inclusiv obiectivele turistice pot sa functioneze dupa un program redus . Unele dintre acestea isi incep programul mai devreme decat de obicei, de la primele ore ale diminetii, pentru a putea inchide in jurul orelor 15:00.

5 Fii intelegator

Musulmanii sunt in general oameni foarte prietenosi si ospitalieri, mai ales daca au o relatie de afaceri cu tine, indiferent ca-ti vand un covor, ca te duc intr-o excursie sau iti ofera un alt serviciu turistic. De obicei europenii au experiente diferite cu acestia in timpul Ramadanului. Se poate ca la inceput sa fie ceva mai argatosi sau mai posaci, din cauza lipsei alimentatiei din timpul zilei. In mod normal, pe masura ce trec saptamanile, postul negru din timpul zilei devine o rutina si atitudinea este din nou cea fireasca. Bineinteles, acest lucru este unul relativ, oameni (ne)prietenosi existand pretutindeni.

6 Bucura-te de atmosfera locala, de traditii si cultura

Ramadanul poate fi una dintre cele mai frumoase perioade sa calatoresti intr-o tara musulmana, deoarece asisti pe viu la traditiile locale si la festivitatile care au loc la finalul acestei perioade. Conform traditiei, musulmanii impart dupa apusul soarelui merinde celor saraci si in general persoanelor pe care le intalnesc. Casele sunt impodobite cu luminite , iar mancarea care se pregateste acum si mesele care au loc sunt considerate unele dintre cele mai apetisante si mai gustoase de peste an, astfel incat merita incercata o astfel de experienta.

Tot la sfarsitul perioadei Ramadanului musulmanii umbla prin magazine in cautare de cadouri pentru cei dragi. Este o perioada frumoasa, asemanatoare traditiilor de dinaintea Craciunului. Lumea se imbraca cu hainele cele mai bune si iese in oras. In functie de tara si loc, traditiile sunt diferite. De exemplu, daca te afli in Egipt, se poate sa fii invitat sa iei masa impreuna cu localnicii intr-unul dintre corturile mari ridicate in oras. Pe langa mancarea traditionala, ai ocazia sa asisti si la spectacole cu muzica traditionala.

7 Cand este Ramadanul

Perioada Ramadanului se schimba in functie de calendarul islamic, insa se situeaza in general in fiecare an in perioada august-septembrie.

In 2010: 11 august-10 septembrie
In 2011: 1 august – 30 august
In 2012: 20 iulie – 19 august.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea