Vacante

#rusia #moscova #turism #turisti #ce sa nu faci ca turist

Ce sa nu faci ca turist in Rusia

Piata Rosie, Balsoi-ul, Sankt Petersburg-ul, Kremlinul – acestea sunt lucrurile care-ti vin in minte atunci cand spui Rusia. Te-ai decis sa pleci in vacanta la vecinii rusi, insa nu stii ce nu ar trebui sa faci atunci cand ajungi acolo? Turism Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi in acest sens.
 

1 Nu pleca la drum fara un minim de informare
 

Nu pleca in Rusia fara sa ai la tine numerele de telefon de la Ambasada Romaniei sau de la centrele consulare din zona in care te afli. In cazul in care ai o problema, mai ales de ordin legal, suna mai intai la centrul consular astfel incat sa primesti ajutor cat mai repede. Este indicat sa apelezi la serviciile consulare mai degraba decat la cele ale politiei ruse. Si nu uita ca pentru a vizita Rusia ai nevoie de viza.

Daca vrei sa te deplasezi in interiorul Rusiei, ar fi mai bine sa cauti trenuri sau masini cu care sa faci acest lucru pentru ca serviciile aeriene interne sunt de foarte proasta calitate: avioanele sunt foarte vechi, personalul de la bord nu este foarte experimentat si politicos. In timpul in care te afli in tren ar fi mai bine sa nu mergi mai departe de cativa metri de scara trenului, pentru ca in majoritatea acestor trenuri nu se comunica timpii de stationare in statii.
 

2 Nu folosi taxiul si inregistreaza-te la politie
 

Nu merge cu taxiul decat daca stii limba rusa si cunosti traseul si distanta pe care trebuie sa o parcurgi. Taximetristii te vor taxa mai mult atunci cand isi vor da seama ca esti turist strain . In locul taxiurilor incearca transportul in comun sau, si mai bine, mersul pe jos . Iar daca in timp ce mergi cu mijloacele de transport in comun vezi o persoana in varsta urcand, ofera-i locul tau, pentru ca persoanele din jur ar putea sa se simta jignite in cazul care nu faci acest lucru.

Nu uita sa te inregistrezi la politie, atunci cand stai intr-un oras o perioada mai mare de trei zile. Daca esti cazat la hotel sau motel, conducerea acestuia va face acest lucru pentru tine, insa daca mergi cu masina si dormi la o gazda de ocazie, ar trebui sa faci tu acest lucru. Legea rusa spune ca orice turist strain trebuie sa fie inregistrat, impreuna cu suma pe care o are asupra lui, iar daca detine o suma mai mare de 1500 de dolari trebuie sa prezinte si o hartie care sa faca dovada platii impozitului legal.
 

3 Nu purta sume mari de bani la tine
 

Nu umbla cu sume mari de bani la tine pentru ca risti sa ramai fara ei. Cel mai indicat ar fi sa ai o suma de bani in ruble rusesti, o suma in euro, dar si cardul la care sa apelezi atunci cand ai ramas fara bani. Nu schimba bani decat la casele de schimb autorizate sau la banci, ca sa nu fii pacalit.

Nu te enerva daca la aeroport sau vama esti tachinat cu diverse intrebari stupide precum “de ce poza este prea inchisa la culoare” sau de ce ti s-a schimbat mimica, de fapt vamesii incearca sa obtina niste bani de la tine. O suma de 10 sau 20 de dolari data spaga iti va usura trecerea. Insa nu sari sa oferi mita oricum si oricui pentru ca un astfel de gest ar putea sa te duca la o acuzatie de dare de mita .
 

4 Invata cateva expresii uzuale in rusa
 

Nu pleca la drum fara sa stii cateva expresii uzuale rusesti. Ia-ti la tine un ghid de conversatie si pana sa ajungi acolo, invata macar cateva fraze, mai ales cele care te vor ajuta sa ajungi in diverse locuri.

Daca mergi in excursii in locuri incarcate de istorie, nu ocoli excursiile in grup cu ghizi locali, care sa iti povesteasca informatiile despre locurile pe care le vizitezi.

Nu vorbi despre politica sau economia Rusiei sau a fostului URSS.
 

5 Atentie la cum te comporti atunci cand mergi in vizita sau pe strada
 

Nu zambi prea mult, decat in cazul in care esti sincer. Nu te preface incantat de ceva si nu incerca sa minti pentru ca rusii sunt suspiciosi fata de persoanele care zambesc prea mult.

Nu-ti arata calcaiele, nici macar atunci cand mergi pe strada, in timpul verii. Acest lucru este considerat nepoliticos, asa cum este privit si statul cu mainile in buzunarul de la pantaloni.
 

6 Nu arata cu degetul si saluta ca rusii
 

Daca vrei sa arati ceva, fa-o cu toata mana si nu cu un singur deget. Folosirea unui singur deget este considerata lipsa de respect si poate fi gresit interpretata.

In cazul in care vrei sa te saluti cu cineva in Rusia, atunci ar trebui sa stii ca in aceasta tara femeile se saruta pe obraji de trei ori, incepand cu obrazul stang, iar barbatii se imbratiseaza usor si se bat usor pe spate.

7 Ai grija la manifestari
 

Nu-ti manifesta nerabdarea sau plictiseala fata de rusi, atunci cand mergi in vizita in muzee, biserici sau case rusesti pentru ca ai putea fi privit cu ochi nu prea buni de catre gazde.

Ar fi bine sa nu te manifesti prea tare daca iti place foarte mult ceva ce ai vazut in casa unui localnic rus, pentru ca acesta ar putea fi darul lui pentru tine. Rusii, si mai ales cei in varsta, le ofera chiar si obiectele din casa sau hainele oaspetilor care se arata foarte placut impresionati de acel lucru. Ai putea intoarce si tu acest gest, atunci cand vezi ca gazdei tale ii place ceva ce ai tu.

Daca esti femeie, nu intra cu capul descoperit in bisericile rusesti pentru ca iti vei atrage dezaprobarea localnicilor aflati deja in biserica. De asemenea, ar fi bine sa nu te imbraci cu rochii sau fuste scurte , cu bluze decoltate, ori in haine in culori stridente.

Nu lasa sunetele fiziologice sa se auda tare, pentru ca rusii sunt foarte sensibili la astfel de lucruri. Daca totusi nu ai putut opri un astfel de sunet, prefa-te ca nu s-a intamplat, mai degraba decat sa te scuzi, in special daca te afli intr-un loc cu mai multi oameni.
 

8 Fii atent la ce cadouri cumperi
 

Daca ai prieteni care locuiesc in Rusia si ai aflat ca vor deveni parinti, atunci nu te grabi sa cumperi un cadou pentru bebelusul inca nenascut. Traditia rusa spune ca acesta este semn de ghinion si nu priveste cu ochi buni aceste cadouri pentru copiii care nu au venit inca pe lume. Insa asta nu te impiedica sa le cumperi parintilor o sticla de vin sau ceva dulce ca sa sarbatoriti impreuna vestea cea buna.

Atunci cand mergi in vizita la o persoana din Rusia, nu ii duce flori galbene, pentru ca sunt considerate semn de ghinion. Daca vei merge cu un cadou la un localnic rus, asteapta-te ca acesta sa incerce sa il refuze, insa incearca sa ii explici ca te vei simti jignit/a daca nu il va accepta. Cel mai bine ar fi ca atunci cand duci un cadou cuiva din Rusia sa apelezi la dulciuri, flori (care sa nu fie de culoare galbena), o sticla de bautura.

In cazul in care mergi in vizita la un localnic, nu te apuca de mancat pana cand gazda nu spune ca poti incepe. Acelasi lucru se aplica si in cazul restaurantelor, acolo unde ospatarul ar trebui sa-ti spuna “pofta buna” inainte de a te apuca sa mananci. In timpul mesei nu-ti tine coatele pe masa si strecoara printre imbucaturi si cate o inghititura de vodca. Nu refuza atunci cand ti se ofera bauturi alcoolice pentru ca acest lucru este considerat o ofensa de catre rusi.

Daca serviciile din restaurantul in care ai mancat te-au satisfacut, poti lasa bacsis de 10% din suma pe care ai primit-o pe nota. Si verifica bine inainte nota pe care ai primit-o, astfel incat sa nu fi fost pacalit.
 

9 Intalnirile de afaceri in Rusia
 

In cazul in care mergi intr-o vizita care va contine si intalniri de afaceri, ar fi bine sa porti un costum de culoare inchisa, cu camasa si cravata, cu pantofii lustruiti, iar daca esti femeie, ar fi indicat sa alegi mai degraba fusta, in locul pantalonilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea