Vacante

#croaziera #croaziere #turist #imbarcare #bagaj #cazare #masa #vaccin #turism

Ce sa nu faci ca turist in croaziera

O croaziera este o suma de momente de neuitat: mare cat vezi cu ochii, soare, cer senin, distractie, noi prieteni. Exista insa si cateva lucruri pe care ar fi bine sa nu le faci ca turist intr-o croaziera. Ele au legatura nu doar cu actele sau tinutele, ci si cu banii sau sanatatea ta. Iata-le:

1 Ce sa nu faci inainte si in timpul imbarcarii
 

Nu intarzia la imbarcare. Imbarcarea incepe cu aproximativ trei ore inainte de ora de plecare indicata in brosura si pe biletul de croaziera. Formalitatie de inregistrare se incheie cu o ora inainte de plecarea navei, exceptie facand cele din porturile americane in care formalitatile se termina cu doua ore inainte. De asemenea ar trebui sa stii ca pentru anumite destinatii este posibil ca imbarcarea sa se faca online, insa acest lucru iti va fi precizat de catre firma de unde ai cumparat biletul pentru croaziera. In plus, nu intarzia la imbarcare nici atunci cand mergi in excursii la tarm.

Nu uita sa ai la tine documentele de calatorie si vizele necesare pentru calatorie. Daca vei merge pe teritoriul Statelor Unite sau al unor state care cer viza pentru cetatenii romani, va trebui sa obtii aceste vize inainte de plecarea in calatorie. De asemenea, nu uita sa ai la tine si documente pentru copii, in cazul in care vei calatori impreuna cu acestia. Ei vor trebui sa aiba fie pasaport propriu, fie sa fie trecuti pe pasaportul parintilor.

Nu uita ca la imbarcare sa te adresezi biroului de imbarcare cu pasaportul si biletul de croaziera. Este necesar sa fii inregistrat prezent la bordul navei, mai ales ca vacanta ta la bord va dura mai mult de o zi. In plus, pe baza acestei inregistrari vei primi un card de croaziera, folosit pentru a plati cheltuielile si serviciile de la bord. Insa nu uita, ca pentru a primi acest card trebuie sa iti inregistrezi un card de credit sau sa depui in avans o suma in numerar intr-un cont indicat de firma de croaziere.
 

2 Bagajele si croaziera
 

Nu uita sa iti etichetezi bagajele inainte de a urca pe vas si la imbarcare sa respecti principalele reguli privind bagajele. Trebuie sa predai bagajele personalului specializat, sa nu te opui perchezitiei bagajului in cazul in care personalul iti cere acest lucru si nici confiscarii anumitor obiecte de catre personalul specializat.

Nu uita sa inchei o polita de asigurare cu firma cu care vei merge in croaziera, privind bagajele pe care le vei avea cu tine. In plus, nu transporta documentele importante sau medicamentele in alt bagaj decat in cel de mana.
 

3 Croaziera si banii numerar
 

Nu purta foarte multi bani numerar la tine pentru ca in cazul sumelor mai mari de 10.000 de euro, va trebui sa declari banii la autoritatile statului din fiecare stat tranzitat.
 

4 Sanatatea si croaziera
 

Nu pleca intr-o croaziera daca nu ai acordul medicului in acest sens. Daca ai vreo problema de sanatate, inainte de rezervarea biletului de croaziera va trebui sa prezinti un certificat medical care sa ii permita imbarcarea. In cazul femeilor care sunt insarcinate in mai putin de 28 de saptamani, acestea trebuie sa aiba un certificat medical care sa confirme faptul ca pot calatori pe un vas de croaziera pe itinerariul stabilit. Nu uita faptul ca daca te-ai imbolnavit si nu poti ajunge la imbarcare nu iti vor fi returnati banii platiti pe bilet.

Nu porni in croaziera fara sa-ti fi facut vaccinurile recomandate. In acest sens va trebui sa-ti consulti medicul care te va indruma spre serviciul de sanatate care iti va recomanda vaccinurile in functie de tarile pe care le vei vizita.
 

5 Cheltuielile si masa
 

Daca vrei sa eviti cheltuielile suplimentare, mananca doar la restaurantele incluse in biletul tau de croaziera.

Orice masa sau cumparaturi facute in alte locuri decat cele prevazute in biletul tau vor fi taxate la finalul calatoriei, iar sumei cheltuite i se va adauga o taxa de 15%.

Nu intarzia la masa. Atunci cand te inscrii ca sa-ti iei biletul, vei stabili impreuna cu personalul agentiei de unde iti achizitionezi biletul si detaliile referitoare la orele la care se poate servi masa la bordul navei. Ar fi bine sa respecti orele pe care le-ai stabilit pentru acest lucru, pentru ca in fiecare tura de servit masa la bordul navei mananca cateva sute de oameni si programul trebuie respectat, pentru a nu incurca aceste ture.
 

6 Atentie la tinute
 

Nu uita sa-ti iei in bagaj si o tinuta formala: rochie de seara pentru doamne, respectiv costum negru sau chiar smoching pentru domni, pentru serile in care programul va cere o astfel de tinuta. In rest, la bord se recomanda tinutele cat mai lejere. De asemenea, nu lasa acasa un sal sau o haina potrivita pentru schimbarile de temperatura. In plus, pentru croazierele care includ si vizite in tinuturi sfinte, ar fi indicat sa ai in valiza si haine cu maneca lunga si un pantalon lung.
 

7 Fumatul in croaziera
 

Nu fuma decat in spatiile special amenajate pentru acest lucru.
 

8 Animalele de companie nu au voie la bord
 

Nu pleca cu animale de companie pentru ca acestea nu sunt permise la bordul vasului.
 

9 Nu arunca gunoiul oriunde sau peste bord
 

Nu arunca obiecte in apa sau in port, ori in alte locuri decat cele special amenajate pentru acest lucru.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea