Vacante

#eticheta #transport #bulgaria #ce sa nu faci ca turist

Ce sa nu faci ca turist in Bulgaria

Bulgaria este una dintre cele mai vizitate destinatii de vacanta de catre turistii romani, in fiecare an. Foarte aproape de Romania, cu preturi extrem de atractive si cel mai adesea cu servicii de calitate, Bulgaria ocupa an de an un loc de podium in topul celor mai cautate destinatii de vacanta. Cu toate acestea, exista si in aceasta tara lucruri pe care ar fi bine sa nu le faci, daca iti doresti o vacanta linistita si lipsita de probleme.

1. Nu ignora regulile de circulatie din Bulgaria

Bulgaria este renumita pentru numeroasele amenzi care se dau si, in unele cazuri, pentru mituirea unora dintre politistii care opresc masinile cu motive mai mult sau mai putin reale. Daca vei calatori cu masina personala sau cu una inchiriata, asigura-te ca ai toate actele si tot echipamentul impus de legislatie. In caz contrar, vei fi oprit adesea si vei plati amenzi usturatoare. Asteapta-te sa mergi cu viteza mica si foarte mica pe teritoriul Bulgariei.

Totodata, este extrem de important sa te asiguri ca in momentul in care traversezi frontiera Bulgariei cu Romania esti constient, pe de-o parte, de punctele de trecere ale frontierei si, pe de alta parte, de nevoia de a-ti achizitiona vinieta pentru Bulgaria. Daca calatoresti cu masina este indicat sa folosesti autostrazile si drumurile expres, pentru ca celelalte drumuri s-ar putea sa nu fie in stare tocmai buna. In schimb, autostrazile si drumurile expres iti permit sa ajungi rapid dintr-un loc in altul si sunt sigure. Tot ce trebuie faci este sa-ti achizitionezi vinieta, lucru pe care il poti efectua de acum online, simplu si rapid. Procesul este facil, fiind nevoie doar de furnizarea catorva detalii precum:

• datele vehiculului;
• durata si inceputul calatoriei;
• numarul de inmatriculare al vehiculului;
• modalitatea de plata.

Odata ce ai selectat tipul de vinieta si ai platit-o, poti sa pornesti la drum linistit, fara sa mai ai batai de cap cu achizitionarea vinietei de la punctele de control sau de la benzinarii, locuri in care ai putea intampina cozi infernale.

 

2. Evita sa circuli cu trenul

Sistemul feroviar din Bulgaria este unul precar, in anumite cazuri. compania feroviara BDZ a confirmat ca nu toate locomotive poseda certificate de garantie a sigurantei. In jur de 80% dintre trenurile de pasageri din Bulgaria opereaza „ilegal”, conform regulilor Curtii Administrative a Sofiei, anunta publicatia Novinite. Certificatele de siguranta ale acestor trenuri au expirat.

3. Nu calatori in Bulgaria in caz de boala

Daca suferi de o afectiune care necesita un tratament complex, este nerecomandat sa calatoresti in Bulgaria. La fel ca in Romania, multe dintre spitale sunt sub standarde privind posibilitatile de tratare ale pacientilor.

De asemenea, evita sa te imbolnavesti in vacanta. Este recomandat sa ai o asigurare de sanatate.

4. Nu-i subestima pe bulgari in ceea ce priveste competenta turistica

Chiar daca Bulgaria este o tara in curs de dezvoltare, la capitolul turism bulgarii stau mult mai bine decat romanii. Majoritatea operatorilor de turism bulgari stiu sa faca turism, gasind an de an solutii de a atrage turistii chiar si in sezonul rece, cand nu se mai poate face plaja si baie in mare. Multi vorbesc limba romana si, in general, se straduiesc sa invete limba turistilor care vin an de an in Bulgaria, meniurile sunt bilingve, iar serviciile de calitate.

Apeleaza la o agentie de turism din Romania care a vizitat hotelurile din zona care te intereseaza. Ti se vor recomanda hoteluri foarte bune, de 5 stele, la preturi extrem de atractive. Afla mai multe din articolul Bulgaria se afla in topul destinatiilor accesibile 2010.

5. Nu te baza prea mult pe internet

In Bulgaria se poate sa nu dispui peste tot de acces la internet sau sa te poti conecta, insa la o viteza mica. Daca insa esti intr-un oras dezvoltat, vei gasi multe internet cafe-uri.

6. Nu ignora regulile de comportament si eticheta

In Bulgaria, respectul este aratat in primul rand persoanelor in varsta si cu pozitie. Cand faci cunostinta cu cineva, modul de abordare este unul formal, cu strangere de mana si contact vizual. Adreseaza-te cu |domnule/doamna” (Gospodin/Gospozha” urmate de numele de familie. Numai in cazul persoanelor apropiate poti sa le spui pe numele mic.

In cazul in care te-ai decis sa oferi un dar unei persoane de nationalitate bulgara, trebuie sa tii cont de faptul ca gestul conteaza mai mult decat valoarea. De fapt, este nerecomandat sa oferi ceva prea scump, deoarece risti sa o pui intr-o pozitie neplacuta.

7. Nu ignora comunicarea nonverbala

In Bulgaria, a da din cap de sus in jos inseamna „nu”, iar de la stanga la dreapta inseamna „da”.  Nu te lasa, asadar, pacalit de aparente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea