Vacante

#amsterdam #calatorie #excursie #transport #ce sa nu faci ca turist

Ce sa nu faci ca turist in Amsterdam

Atunci cand spui Amsterdam, te gandesti la , Cartierul Rosu, locuri frumoase de vazut, dar si lucruri interesante de experimentat. Insa nu toate experientele iti pot transforma vacanta intr-una placuta si de neuitat. Turistii care au avut probleme in Amsterdam au alcatuit o lista cu lucruri pe care sa nu le faci in capitala Olandei.

Iata cateva dintre acestea:
1.    Droguri

  • Nu cumpara droguri pe strada – nu s-a intamplat o singura data ca un turist sa cumpere patrunjel maruntit, aspirina sau pudra de talc in loc de droguri usoare. In cazul in care vrei sa incerci astfel de senzatii, ar fi mai bine sa mergi in magazinele specializate, in asa numitele “licensed coffeeshops”. In plus, daca cineva te acosteaza pe strada cu intrebari legate de droguri, ignora-l si nu-i raspunde.
     
  • Nu cumpara substante despre care nu stii nimic, chiar daca ele se numesc droguri usoare. Nu stii reactia pe care organismul tau o va avea la ele, mai ales daca nu esti un consumator de astfel de substante. Ar fi indicat sa te feresti de droguri, mai ales daca nu stii nimic despre ele, nu ai vrea sa patesti ca un tanar care s-a aruncat de pe un pod dupa ce a consumat ciuperci care contineau o substanta psihedelica.
     
  • Nu cumpara droguri daca esti minor, ai putea avea ghinionul sa fii oprit de Politie si inchis pentru detinere de droguri.
     
  • Nu cumpara droguri ca sa le duci acasa, ai putea avea probleme cu ele la Vama. Chiar daca in Amsterdam drogurile usoare sunt permise, vamesii din alte tari nu sunt de aceeasi parere.

2.    Brosuri si informare
Nu irosi bani si timp pe brosuri multimedia despre oras. Inainte sa pleci spre Amsterdam te poti informa de pe Internet despre punctele care merita sa fie vizitate, insa odata ajuns acolo, ar fi mai bine sa mergi pur si simplu prin oras si sa vezi locuri si oameni.

3.    Vizita in Cartierul Rosu din Amsterdam

  • Daca mergi in Cartierul Rosu ( Red Light District ), ar trebui sa tii minte cateva lucruri: nu fotografia prostituatele, pentru ca ai putea sa ai probleme dupa aceea (atat prostituatele, cat si “pestii” manifesta atentie maxima la astfel de lucruri, iar cei care sunt vazuti facandu-le fotografii risca sa ajunga in vreun canal din oras).
     
  • Nu intra in vorba si nu le raspunde betivilor sau drogatilor din zona, pentru ca risti sa fii jefuit. Totusi, daca vrei un suvenir din aceasta zona a orasului, poti vizita magazinul Shopoffsite din cadrul Centrului de Informare al Prostituatelor, organizatie care lupta pentru drepturile acestor femei.

4.    Pazeste-ti buzunarele
Ai grija la buzunare, ca sa nu devii victima hotilor din buzunare. Cel mai util sfat in acest sens este sa faci tot posibilul ca sa nu arati a turist, pentru ca vei parea mai vulnerabil.

5.    Transport in Amsterdam

  • Nu cumpara biciclete furate de la persoane care par binevoitoare si te opresc pe strada, oferindu-ti o bicicleta pe o suma mica de bani. Cumparand astfel de biciclete, care sunt de obicei furate, risti o amenda de aproape 200 de euro. Politistii care te opresc nu te vor intreba daca ai cumparat bicicleta de la un hot, ci ar putea sa te ia drept hotul respectivei biciclete.
     
  • Nu apela la taxiuri fara licenta de transport pentru ca ai putea sa fii inselat. Povestile pe care acesti taximetristi le spun sunt la fel de reale cu pretul pe care il spun initial. La finalul cursei insa, lucrurile vor sta altfel.
     
  • Nu fugi dupa tramvai, daca acesta a plecat din statie. Ar trebui sa stii faptul ca tramvaiele accelereaza la plecare si atunci cand intra in curba, aceasta va fi in general inspre dreapta. Ai putea deveni astfel victima unei ciocniri cu tramvaiul sau cu una din masinile care vin in urma lui.
     
  • Nu calatori in transportul in comun fara bilet sau . Cumpara-ti bilet inainte de a te urca in mijlocul de transport, de la un chisoc din statie, de la tutungerii, standuri sau chioscuri de ziare sau posta iar atunci cand te urci in mijlocul de transport, composteaza-l. Exista tramvaie din care poti cumpara bilet, de la vatman (conductor), insa trebuie sa stii ca pe aceste bilete vei plati mai mult.

6. Schimb valutar
Nu schimba bani la case de schimb valutar sau persoane pe care le intalnesti pe strada. Poti apela insa la banci sau Travelex (un serviciu international de schimb si transfer de bani , asemanator , care are puncte de lucru in multe state europene).

7. Cazare
Nu apela la serviciile celor care iti fac oferte de camere de hotel ieftine si cu cele mai bune conditii. In gara sau in aeroport nu te lasa acostat de astfel de personaje, care vor insista pana vei spune ca vei merge la hotelul pe care ti-l recomanda. Spune “nu” ferm acestor oferte, daca nu vrei sa ajungi in hoteluri ilegale sau camere care te vor costa la fel de mult ca o camera de hotel serios. Oricum, este indicat ca inainte de a ajunge in Amsterdam, sa ai deja rezervare la un hotel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea