Vacante

#vacanta #turist #turism #anulare #drept

Ce drepturi ai ca turist daca renunti la vacanta din motive personale

Ti-ai cumparat o vacanta pe care ai platit-o insa intre timp a intervenit o problema si nu mai poti pleca? Daca din anumite motive personale trebuie sa iti anulezi sejurul pe care l-ai achitat deja, iata ce drepturi ai.

Atunci cand iti achizitionezi o vacanta, intre tine si operatorul turistic ( agentie de turism , companie aeriana , unitatea de cazare etc.) se incheie un contract de prestari servicii turistice, pe baza caruia tu achiti banii pentru respectivul sejur. Potrivit acestuia atat prestatorul de servicii ( agentia de turism , compania aeriana, unitatea de cazare etc.), cat si tu, ca beneficiar al acestor servicii aveti mai multe drepturi si obligatii. Aceste prevederi contractuale difera de la o companie la alta, insa anumite prevederi se aseamana.
 

Ce drepturi sunt trecute in contract
 

In cazul tau, ca turist, drepturile se refera mai ales la primirea unor informatii referitoare la pachet: cele aparute in cazul modificarilor aparute in pachetul turistic achizitionat, de a afla din timp despre posibilele majorari de preturi ale unor servicii, care nu depind de agentie ci de o terta parte (hotel, companie aeriana etc.). In acest caz, daca ai fost instiintat in timp util de catre agentie asupra modificarilor intervenite in cadrul programului turistic achizitionat, ar fi bine sa oferi un raspuns pozitiv sau negativ catre agentie in timp util, acest numar de zile fiind precizat in contractul pe care l-ai semnat. Un raspuns pozitiv ar insemna ca vei accepta aceste modificari fara sa reclami ulterior agentia, in timp ce un raspuns negativ va insemna rezilierea contractului si primirea sumei de bani pe care ai platit-o.

Insa ca turist mai ai si dreptul de a renunta la calatoria pe care ai platit-o. In acest caz, poti primi o parte din banii pe care i-ai platit pentru pachet, in anumite conditii. Aceste conditii se refera in general la doua aspecte: numarul de zile ramase pana la momentul plecarii si existenta unei asigurari de vacanta.

In primul caz, in contractele semnate intre tine ca turist si prestatorul de servicii se precizeaza cateva aspecte: daca perioada pana la plecare este mai mare, atunci si suma pe care turistul o va primi va fi mai mare iar in cazul in care numarul de zile ramas pana la momentul imbarcarii este mai mic de doua saptamani, atunci procentul restituit va fi mai mic. De exemplu, in cazul in care renunti la concediu cu o luna inainte de plecare, poti primi inapoi chiar si 75% din bani, in timp ce daca anunti renuntarea cu 10-14 zile inainte, procentul poate ajunge la 10-25% din banii platiti.

Insa restituirea unei sume de bani catre tine, ca beneficiar, depinde si de existenta unei asigurari de calatorie, pentru care este recomandat sa optezi atunci cand semnezi contractul cu agentia de turism. Aceasta asigurare de calatorie iti va facilita accesul la banii pe care i-ai platit in cazul in care ai anulat vacanta. In acest sens insa, trebuie sa fii atent la prevederile pe care le are compania asiguratoare cu privire la returnarea banilor.

Au existat cazuri in care compania asiguratoare nu a despagubit decat pe unul dintre doi membri ai familiei. De exemplu, in cazul unei familii care a achitat o vacanta pentru doua persoane si a platit taxa de asigurare, daca unuia dintre soti i-a murit o ruda de gradul unu, compania de asigurari nu a oferit despagubiri decat pentru acesta, nu si pentru sot. Anumite companii asiguratoare consisera ca ruda de gradul intai este numai a unei persoane, nu a unei familii. Atentie, deci, la ce semnezi!

Ar trebui sa stii ca agentiile de turism romanesti lucreaza cu anumite agentii de asigurari care ofera servicii sub forma de pachete, fie simple, fie premium. Printre riscurile trecute in politele de asigurari de calatorie practicate la noi se numara:
 

  • decesul asiguratului, sotului/sotiei acestuia sau a unei rude de gradul I sau II,
  • imbolnavirea grava sau accidentul a persoanei asigurate, a sotului/sotiei sau a unei rude de gradul I sau a unei persoane care urmeaza sa-l insoteasca in calatorie,
  • devastarea locuintei de domiciliu,
  • concedierea asiguratului de catre angajatorul sau,
  • accident rutier care implica direct asiguratul sau autoturismul cu care acesta urmeaza sa plece in calatorie.


Pe de alta parte, in cazul in care nu mai poti pleca in vacanta, insa vrei sa cedezi pachetul tau cuiva, ai dreptul sa faci acest lucru, cu conditia sa anunti agentia cu un anumit numar de zile inainte. Acest numar de zile este de asemenea prevazut in contractul pe care il semnezi cu agentia.

In plus, in cazul acestui schimb va fi necesara consultarea cu partile terte care asigura servicii turistice (compania aeriana pentru cele care implica bilete de avion, pentru ca este necesar un schimb pe loc de avion, hotelul etc.) iar tu si cel care va prelua vacanta veti fi responsabili cu achitarea diferentei de bani corespunzatoare modificarilor care trebuie sa fie facute (de nume pe biletul de avion, de nume pentru hotel etc.).

 

Sursa foto : dsvacationrentals.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea