Vacante

#perfect tour #egipt #sfinxul #platoul giza #cairo

Cairo, fulgerator si bulversant

Cand intri in Cairo, nu poti sa nu te simti intimidat in fata acestui oras frematator si imens. O vizita de o zi in Cairo poate doar sa zapaceasca total, lasandu-ti impresia unei experiente niciodata incheiate pe deplin. Simti cu fiecare ceas ca nu ti-ar ajunge nici o saptamana sa-l patrunzi cu adevarat. Iar aceasta constatare are, in sine, o satisfactie secreta.

Daca exista undeva senzatia de pulsatie a vietii in desert, aceea se afla probabil in Cairo. Orasul se intinde tentacular pe dunele de nisip, prin bratele incrucisate ale numeroaselor autostrazi suspendate, prin cladirile in culori palide si minaretele moscheilor care presara din loc in loc acest taram atat de nou si atat de vechi totodata.

Caldura permanenta in care pare scufundat imensul oras nu reuseste niciodata sa-l reduca la tacere. Mereu in freamat, zgomotul si vivacitatea lui ne impulsioneaza sa mergem mai departe. Am uitat de traficul insuportabil din alte orase, de smog, de praf, de contraste si de experiente senzoriale. In Cairo toate acestea par exacerbate, derulate intr-un ritm care are mari sanse sa ne ameteasca.

Grupul nostru trece pe langa vile luxoase, ascunse de frunzisul gradinilor luxuriante, scaldate de apele tulburi ale Nilului. Iar in alta parte vedem capre “pascand” din container, blocuri cu fatade jalnice si localnici necajiti, pe stradute mizere. Printre zgarie-norii care domina zona moderna a capitalei distingem cu usurinta Cairo Tower.
 

panorama pe Nil, Cairo

Cairo Tower, deschidere de lotus
 

Construit in 1961, constructia de 185 metri este una dintre cele mai faimoase atractii ale orasului, dupa piramide. Turnul se afla pe Insula Gezira si este considerat unul dintre cele mai inalte turnuri din lume, oferind turistilor o panorama spectaculoasa asupra metropolei. Se spune ca la apus ai parte de o experienta deosebita, de acolo de sus. Cladirea este construita din granit, iar partea superioara imita floarea de lotus. Detalii gasesti pe site-ul oficial.
 

Platoul Giza , desertul-surpriza al unui alt Babilon
 

Drumul Piramidelor este unul destul de obisnuit, insa acest lucru se intampla numai pana la momentul impactului vizual. Surpriza este destul de mare deoarece, de undeva din spatele blocurilor apar pe nepusa-masa piramidele. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva. Te astepti sa iesi din oras si sa mergi o bucata de vreme prin desert. Dar nu. Din cauza extinderii orasului, Platoul Giza se afla in imediata apropiere a unui cartier obisnuit, unde oamenii isi pot cumpara cafeaua de dimineata la minimarketurile de la parterul cladirilor, avand in fata lor, pierdute printre blocuri si vegetatie, varfurile piramidelor.

piramidele si SfinxulLa intrarea pe Platoul Giza este un adevarat Babilon: o multime de grupuri de turisti, veniti de prin toata lumea, indrumati de ghizii care nu mai stiu ce obiecte sa tina in sus cu mana, pentru a fi depistati de la departare de catre membrii grupului. Grupul nostru este "ghidat" de o floare panzata, ciudata aratare care pluteste pe deasupra nisipului. Inutil sa incerci sa ramai pe langa cineva, peisajul este mult prea seducator pentru a nu-ti croi cale singur. Prin urmare, cea mai buna solutie este sa-ti dai un punct de intalnire la o anumita ora.

In jurul nostru se vorbeste in toate limbile pamantului, se fac poze si se asteapta cu nerabdare primirea biletului de acces. Cairo se intinde la picioarele noastre pana departe in zare, astfel incat putem profita de ocazie, cat asteptam la coada la intrare, sa facem fotografii panoramice asupra orasului.

Odata ce ajungem pe platou, ne intampina comerciantii care merg pe politica “Nu te intereseaza ce am eu de oferit? Aha, deci vrei!” Este destul de obositor sa le facem fata, deoarece sunt mult mai insistenti decat in alte parti din Egipt  si se folosesc de tot felul de tertipuri sa scoata un ban de la noi. O metoda este aceea de a ne oferi “gratuit” un acoperamant pentru cap, in stil arab . Urmeaza sa ni se faca poze, iar la final va trebui sa platim. Cand insa trag doi insi de tine si ti se ia aparatul din mana si ti se face poza cu basmaua vrei-nu vrei, lucrurile pot deveni neplacute. Este nevoie de calm si fermitate. Mare nevoie.

panorama piramide GizaDaca se apropie de tine un personaj imbracat in straie egiptene, zambitor si dornic sa te ajute sa-ti iasa o poza mai interesanta, esti incantat sa te fotografiezi alaturi de un localnic, avand pe fundal piramidele. Pentru o singura poza ti se pot cere si 4 euro. Arta negocierii si chiar a refuzului devine extrem de pretioasa pe Platoul Giza. Turistii se plimba calare pe cai, prin desertul strajuit de piramide sau impreuna cu familia, in trasurici sau pe camila si cumpara suveniruri care se vand aici la preturi exorbitante si care in 99% din cazuri sunt kitsch-uri de o uratenie inspaimantatoare.

Dar mai conteaza oare aceste mici neplaceri cand te afli langa piramide? Entuziasmul turistilor este atat de mare incat se catara pe blocurile de piatra chiar si atunci cand paznicii ii avertizeaza ca este interzis sa urci pe piramide. Conform regulamentului, numai in portiunea de intrare in piramida publicul are voie sa urce treptele, insa in realitate lucrurile stau total diferit.

In apropierea celor trei piramide se afla Sfinxul, considerat prima sculptura regala de proportii din Egipt si una dintre cele mai mari sculpturi din lume. Data constructiei si scopul acesteia nu sunt nici pana azi cunoscute cu exactitate, insa se crede ca a fost ridicat in jurul anilor 2500 i. Hr in vremea Vechiului Regat al Egiptului.

Pentru a ajunge la el, treci prin ruinele Templului Sfinxului, incaperi fara acoperis, din piatra, cu cateva coloane si coridoare foarte inguste. Este bine sa fii foarte atent la lucrurile pe care le ai asupra ta, deoarece coridorul stramt foloseste ca loc de intrare si de iesire, iar multimile de oameni se scurg neincetat. Intr-o curte interioara a templului exista un fel de put unde se arunca monezi si unde oamenii isi pun dorinte. Daca ajungi pe seara la Sfinx, poti lua parte la spectacolul de Sunet si Lumina care are loc mereu la piramide. Informatiile sunt prezentante pe o banda inregistrata, in mai multe limbi de circulatie.
 

Institutul de Papirus
 

In apropierea Platoului Giza se afla Institutul de Papirus, una dintre atractiile majore ale orasului. Daca nu ai vazut inca in realitate cum arata planta, aici vei avea ocazia sa urmaresti intreg procesul de obtinerea a foii de papirus.

autostrazi CairoEste unul dintre cele mai sigure locuri in care gasesti papirusuri originale, din intregul Egipt. In general, papirusurile vandute de comercianti sunt obtinute din foi de banana. Cu toate acestea, preturile la Institut sunt si printre cele mai mari. Gasesti papirusuri de mai multe marimi, cu tematici diferite, de la personaje ale Egiptului Antic la reprezentari astrologice sau desene moderne. Un papirus poate costa si 70 – 200 Le. Daca insa iti doresti sa vii acasa cu un suvenir de calitate, in stil egiptean, Institutul este un loc potrivit de cumparaturi.
 

Muzeul de Egiptologie, rafinamentul unui popor stravechi
 

Aflat in Piata Tahrir din Cairo, Muzeul de Egiptologie este gazduit de o cladire in stil neo-clasic, care dateaza din anii 1900. Muzeul detine peste 120 de mii de exponate din era preistorica pana in perioada greco-romana. Daca te afli in Cairo, nu rata o vizita in acest muzeu. Este unul dintre cele mai importante muzee ale lumii si ofera o experienta deosebita, indiferent ca te pasioneaza sau nu Egiptul Antic.

In muzeu am vazut de la sculpturi de faraoni la sculpturi de zei, scribi si alte personaje ale Egiptului Antic. Unele dintre cele mai fascinate piese sunt bijuteriile regale, dovezi ale maiestriei si profesionalismului bijuterierilor de atunci.  In special femeile sunt atrase irezistibil de aceste exponate. Din pacate, la comercianti nu exista decat copii palide.

Alte obiecte absolut impresionante sunt reprezentate de mobila. Piesele sunt realizate cu atata migala si iscusinta incat ar putea rivaliza cu cele mai luxoase piese actuale. Insa punctul central de interes pentru oricine viziteaza Muzeul de Egiptologie il reprezinta comorile din mormantul lui Tutankhamun.

strada CairoPentru a vizita muzeul, rezerva-ti minim jumatate de zi si incalta-te cu ceva comod, deoarece muzeul este imens. Pretul unui bilet intreg este de 20 LE, iar cu reducere, 10 LE. Daca vei dori sa vizitezi Sala Mumiilor, trebuie sa platesti un bilet separat: 40 si, respectiv, 20 LE de persoana. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Din cauza nivelului crescut de securitate, in muzeu fotografiatul si filmatul sunt strict interzise. Mai mult decat atat, este interzis sa ai la tine un astfel de aparat, chiar daca nu intentionezi sa-l folosesti. Orice astfel de aparate se pot lasa la garderoba sau in autocar, daca calatoresti cu grupul. Accesul se face numai trecand prin poarta de securitate . Bagajul de mana trebuie sa fie cat mai mic cu putinta. Din cauza istoriei unor atacturi teroriste, in Muzeul de Egitologie nu se poate intra cu bagaje medii sau mari, astfel incat un simplu rucsac devine o adevarata problema. Pentru ca si bagajul de mana iti va fi scanat, este bine sa sa te asiguri ca nu ai la tine niciunul dintre obiectele interzise.

La iesirea din muzeu, pe partea stanga exista un magazin de suveniruri cu produse de calitate, de unde iti poti alege ceva, inclusiv miniaturi cu tronuri de faraoni.
 

Orasul Mortilor, viata pulseaza dintre cladirile cenusii
 

Drumul PiramidelorIn partea islamica a orasului se afla unul dintre cele mai vizitate cimitire din lume, astazi cunoscut ca “Orasul Mortilor”. Conform traditiei funerare, pe vremuri oamenii obisnuiau sa-si viziteze mortii la anumite sarbatori anuale, asemenea obiceiurilor crestine. Acestia petreceau cateva ore sau mai mult la mormantul rudelor decedate.

In timp, au inceput sa construiasca mici incaperi, unde puteau ramane un timp indelungat si unde puteau lua si masa. Din cauza crizei locuintelor si a faptului ca putini isi permit sa-si cumpere asa ceva, aceste case au devenit cu timpul resedinte permanente pentru oamenii saraci. Astazi familiie nevoiase, adesea cu multi copii, isi duc traiul printre morminte si cavouri si sunt obisnuiti cu turistii.
 

Este bine sa stii
 

O excursie de o zi in Cairo te costa 85 euro, conform agentiei Perfect Tour . Daca iti petreci vacanta de vara pe litoralul egiptean, poti sta in statiunea Taba, la granita cu Israelul si Iordania. Vei avea ocazia sa vezi 3 tari intr-o singura vacnata si sa vizitezi orasul Cairo, intr-o excursie optionala. Detalii gasesti aici.

• Moneda locala este lira egipteana (LE). 1 lira egipteana = 0.53 lei.

• Preturile de intrare la piramide variaza intre 25 si 100 lire egiptene. Pentru a beneficia de reduceri, trebuie sa dispui de un International Student Card.
- zona piramidelor: 60 Le; 30 Le pentru studenti
- Marea Piramida: 100 Le; 50 Le redus
- Piramida lui Khafre: 30 Le; 15 Le redus
- Piramida lui Menkaure: 25 Le; 15 Le redus
- Solar Boat: 40 Le; 20 Le redus.
 

Alte articole pe aceeasi tema:
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea