Vacante

#mancare grecia #mancare traditionala greceasca #grecia #gastronomie grecia

Bucataria greceasca, o placere inepuizabila pentru turist

Grecii stiu sa faca turism cand vine vorba de mancare. Nu conteaza daca alegi o zona turistica pentru a lua masa sau daca te afli intr-un orasel unde meniul este scris numai in greaca. Grecul, politicos si molcom, iti face semn sa iei loc si isi incepe ritualul de pregatire a mesei.

Prima data, vine cu o hartie uriasa pe care o intinde, in chip de fata de masa de unica folosinta, prinzand-o in patru locuri. Apoi aduce meniul si iti arata mancarurile expuse in vitrinele din interior. Daca ai noroc, dai peste un roman sau un vorbitor de romana, care iti explica ce feluri poti comanda, cum se numesc pe greceste, cum ar suna in romana, ce contin si cat te costa. Si nu, nu asteapta bacsis, asa cum s-ar astepta turistul infometat. In restaurantele mai rasarite, nu a fost necesar sa ne ridicam pentru a cerceta expozitia din vitrina. Se plimba un ospatar printre mese, cu un carucior cu toate preparatele disponibile, dandu-ne explicatii, servind, intretinand atmosfera.

Chelnerul grec a invatat si lectia rabdarii. Daca ti se nazare sa-si tot schimbi masa, din motive mai mult sau mai putin justificate, strange tot si reia acelasi ritual, in noua locatie. Dupa bucata de hartie urmeaza cosuletul din paie impletite, in care ai painea si tacamurile, acestea din urma invelite in servetele. Felurile vin repede, dar nu ne zoreste nimeni, desi la pranz multi turisti dau tarcoale teraselor.

Intr-o seara de toamna, intr-un orasel obisnuit, cel mult o zona de tranzit pentru turisti, mancatul in oras a devenit o provocare si o experienta deosebita. Unde sunt turisti, grecii isi incing gratarele tarziu, dupa orele 20:00, cand termina siesta. Unde nu sunt deloc turisti, localurile se inchid devreme si numai bodegile raman deschise, insa acolo se serveste doar bautura. Lucru tragic, pentru cateva guri infometate. Dupa preumblari buimace, dupa cateva explicatii in pasareasca, am gasit singurul fastfood deschis, cu o multime de vanzatori miscandu-se intr-o viteza uluitoare. Grecii nu se obosesc sa iasa seara, preferand sa comande acasa. In astfel de localuri, singurele deschise pe o arie intinsa, nimeni nu stie engleaza sau alta limba de circulatie, niciun meniu nu este scris in altceva decat greaca, dar acest lucru nu-i opreste pe localnici sa ne serveasca. Ne deseneaza, ne arata poze, gesticuleaza, pana se asigura ca am inteles. Exista o serviabilitate care nu este nici umilinta, nici prefacatorie. Pur si simplu incearca sa-si multumeasca clientii, pentru ca ei aduc bani.

Cat te costa mancarea in Grecia

paste mediteraneene, Grecia, acasa.roDaca mananci in oras, o masa te costa aproximativ 10 euro, pret in care sunt incluse un preparat de baza si o bautura (fara aperitive si desert). Daca preferi sa cumperi mancare de pe strada, gen sandwich-uri sau produse fastfood, atunci pretul este mai mic de 5 euro. Iata in continuare cateva preturi:

Sos Tzatziki (aperitiv) 2 euro
Branza Feta (aperitiv) 2 euro
Carnati la gratar 5 euro
Saganaki (branza prajita, aperitiv sau garnitura) 2.5 euro
Vinete coapte (aperitiv) 2 euro sau 5 euro (garnitura din vinete, salata, branza)
Sos de usturoi (aperitiv) 2 euro
File de porc (fel principal) 5 euro
File de pui (fel principal) 7 euro
Souvlaki de pui (fel principal) 7 euro
Cotlete de vaca (fel principal) 8 euro
fructe de mare, Grecia, acasa.roCarnati rustici (fel principal) 7 euro
Kebab (fel principal) 5 euro.

Specialitati grecesti: de la preparatele light la un adevarat dezmat

Mezedes (meze sau aperitive). O masa in Grecia sau o simpla gustare incepe cu mezedes, aperitive servite pe farfurioare, preparate dintr-o gama foarte mare de alimente : legume, fructe, carne, fructe de mare, branzaturi etc. Daca esti servit cu ouzo, celebra bautura a grecilor, atunci primesti automat astfel de aperitive. Potrivit obiceiului, se serveste intotdeauna ceva de mancare la bautura. Aperitivele sunt compuse cam din orice iti poate trece prin cap: legume, momite de oaie, branza, carnati, ficat, sardine etc. Daca iti plac sosurile si esti in Grecia, incearca celebrul lor sos tzatziki (sadziki). Sosul, compus din iaurt, castraveti si usturoi, este servit pe o farfurie plata si ornata cu felii de rosii, castravete si masline. Pretul este 2 euro.

salata greceasca, acasa.roFructe de mare combinate. Insa una dintre cele mai gustoase combinatii o reprezinta fructele de mare cu legume: rosii, castraveti, masline, calamari, creveti, sardine etc. Gasesti asa ceva in regiunile aflate langa mare si in special pe insule. Se servesc cu un pahar de ouzo.

Horiatiki salata (Salata greceasca). Salata greceasca este un exemplu foarte bun de mancare traditionala greceasca , deoarece gastronomia greceasca se bazeaza pe alimentele de sezon. Este un preparat servit in perioada de vara, nelipsit din meniurile restaurantelor, tavernelor si celorlalte localuri din Grecia. I se spune Horiatiki salata, dar in majoritatea meniurilor o gasesti ca “Greek salad”. Este mare, hranitoare si compusa din produse familiare: rosii coapte, ardei grasi verzi, ceapa, castravete, ulei de masline extravirgin, oregano, masline si o bucata mare de branza feta. O portie te costa in general 4 euro, dar o poti gasi uneori si mai scumpa, la 6 euro.

calmar, Grecia, acasa.roKalamarakia (calmar). Unul dintre cele mai bune exemple de preparate din fructe de mare este calmarul. Prajit sau facut la gratar, calmarul se serveste fie ca aperitiv (mezedes), fie ca fel de baza. De obicei, este insotit de caracatita prajita, garnitura de cartofi si lamaie. Calmarul se prepara intreg sau in rondele si nu este intotdeaua adus din apele grecesti. O portie te costa in jur de 89 euro.

Souvlaki. O mancare traditionala populara in Grecia este souvlaki, un preparat care poate fi servit fie invelit in lipie, fie facut sub forma de frigarui. Carnea (porc sau pasare) este servita impreuna cu orez sau cartofi prajiti.

Gyros. Varianta de souvlaki invelit in lipie este gyros-ul, un soi de kebab, din carne de porc sau pui, cu ceapa, rosii, sos tzatziki si salata. Este o mancare foarte gustoasa si satioasa, insa nu este recomandat celor care se afla la dieta. Un gyros te costa aproximativ 2 euro. In Paralia Katerini poti sa-l gasesti chiar si la 1.80 euro.

pastitio, acasa.roMousaka. Mousakaua este unul dintre preparatele cele mai cunoscute in Grecia. Are la baza vinete, carne tocata (vaca sau porc sau miel), cartofi si sos de rosii. Desi o portie inseamna o felie groasa, sub forma de patrat, initial pare destul de mica pe farfurie. Este insa suficient de satioasa pentru a te ridica satul de la masa. O portie costa in jur de 7 euro.

Pastitio . Se crede ca acest fel de mancare este preparat de greci din cele mai vechi timpuri. Seamana mult cu o lasagna si chiar este prezentat uneori astfel turistilor romani, desi exista, firesc, diferente. Pastitio se prepara din taitei grosi, carne tocata, ceapa, ulei de masline, rosii si sos bechamel . Il poti manca atat cald, cat si rece. O portie te costa aproximativ 6-7 euro.

patiserie greceasca, acasa.roDeserturi grecesti. Vara, unul dintre cele mai placute deserturi este inghetata. O gasesti peste tot, in numeroase sortimente, toate absolut delicioase. O cupa costa 1.5 euro, insa este vorba despre cupe mari. Mai poti incerca baklavaua, iaurtul cu miere (Yaourti me meli), placinta cu branza si numeroasele prajituri, bomboane si produse de patiserie care atrag turistii, asezate apetisant in vitrine.

• Bauturi. La capitolul bauturi, cea mai faimoasa tarie este ouzo, insa acesta se combina in general cu apa. Daca iti place vinul, atunci trebuie sa incerci din soiul numit Retsina, alb sau rosu. Il gasesti si in restaurante, dar este ceva mai scump. Pentru amatorii de bere, Mythos este raspandita pretutindeni. O sticla costa in jur de 2.5 - 3 euro. Foarte bune si racoritoare sunt sucurile cu gheata, din banane, mere, mango etc. Un pahar de mango cu gheata costa 3.5 euro pe insule. Sucurile acidulate costa 1.5 euro la 0.33 l, in timp ce in supermarket le gasesti la 0.5 euro. Pentru un frappe, o cafea sau un expresso platesti 1.5 - 2 euro. Daca iti plac lichiorurile, atunci incearca limoncello . Nu se gaseste decat in anumite locuri din Grecia, ca de exemplu insula Corfu. O sticla mica costa 5 euro.

Articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea