Vacante

#transilvania #biserica fortificata #biertan

Biertan-locul unde bantuie cavalerii

Trebuie sa iti imaginezi secolul XII ca pe o epoca bantuita de cavaleri, printese si ordine secrete bisericesti. Trebuie sa iti imaginezi ca sabia si armura erau la fel de “la moda” precum sunt, astazi,blugii sau internetul. Si mai ales, trebuie sa iti imaginezi ca oamenii credeau in Dumnezeu intr-un fel mistic si devotat pe care noi, cu greu, il mai regasim in sufletul nostru. Si, totusi, daca vrei sa simti pe propria piele ce inseamna sa fii medieval si razboinic, mergi intr-un tur al bisericilor sasesti din Transilvania.

Bisericile care rasar din cand in cand de prin padurile transilvanene sau dintre blocurile comuniste pastreaza intact un aer medieval pe care il vei respira numai daca, in prealabil, iti provoci o transa mistica. Numai asa vei putea intelege usor, fara sa strambi din nas ca, in epoca medievala, biserica devenise ca o casa pentru sasi.

Caci, da, aparitia bisericilor fortificate se datoreaza sasilor care au populat aproape un mileniu zona transilvaneana in epoca in care barbatii erau razboinici si calareau cai. Inaripati, poate. Poti sa ti-i imaginezi cum vrei caci, de atunci, timpul s-o ondulat, s-a pervetit, s-a modificat atat de mult incat, de data aceasta, ai voie sa iti lasi imaginatia sa faca ce vrea ea.

Biserica de la

Pe drumul dintre Brasov si Cluj, nu uita sa te opresti la Biserica de la Biertan . O gasesti la 80 de km de Sibiu pe un deal. Construita cu aproximativ 800 de ani in urma, in indepartatul secol al XIII-lea, locasul de cult de la Biertan nu se aseamana cu nicio biserica ortodoxa romanesca.

In primul rand, este inconjurata de trei ziduri de aparare, restaurate in ultimii ani si frumos varuite. Ai impresia ca sasii incercau disperati sa isi protejeze Dumnezeul lor de balcanismul romanilor. Si, totusi, alta este pricina aparitiei acestor puternice ziduri: invaziile tatare si turcesti.

Din cauza acestor numeroase incercari de cucerire a zonei sasilor, spiritul lor cavaleresc s-a diluat intr-atat incat au gasit ajutor numai la Dumnezeu. In consecinta, Biertan a devenit ceea ce de fapt ar trebui sa fie orice biserica: casa tuturor. Intre zidurile ei isi ascundeau sasii proviziile in secolul in care foametea se instalase in toata Europa si tot aici se izolau de tatarii nemilosi.

cetateNoua turnuri strajuiesc astazi Biserica Biertan care intre 1562-1876 a fost resedinta episcopala a sasilor. Dar ceea ce i-a impresionat pe reprezentantii UNESCO, care au declarat-o patriomiu mondial in 1993, a fost incuietoarea sacristiei care are 15 zavoare ce se inchid pe trei directii si care sunt actionate, simultan, printr-o singura rasucire a cheii in broasca.

In tara noastra exista aproximativ 150 de biserici fortificate dintre care 7 (Biertan-jud. Sibiu, Calnic-jud. Alba, Darjiu-jud. Harghita, Prejmer- jud. Brasov, Saschiz- jud. Mures, Valea Viilor- jud. Sibiu, Viscri- jud. Brasov) au fost incluse in patrimoniul mondial . Nu le rata.

Program Biserica

Programeaza-ti calatoria la Biertan intre lunile aprilie si octombrie, pe timpul iernii biserica fiind inchisa pentru public. Ai timp sa o vizitezi in intervalul 10:00-19:00, iar biletul de intrare costa 5 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea