Vacante

#balea #balea lac #balea cascada #turism #destinatii #vacanta

Balea, un loc special pentru impatimitii de munte

Atunci cand spui Muntii Fagaras, spui peisaje superbe, cascade si lacuri glaciare. Insa atunci cand spui Fagaras, majoritatea celor pasionati de sporturi de iarna se gandesc la Balea, locatie in care se afla si unul dintre punctele de atractie ale Romaniei: hotelul de gheata, singurul din tara noastra, care aduce in fiecare an vizita a sute de turisti din tara si din strainatate.

Balea inseamna de fapt doua locatii: Balea Lac si Balea Cascada , aflate pe Transfagarasan, la 65 de km de Sibiu. Balea Cascada se afla la o altitudine de 1234 metri, in timp ce pentru a ajunge la Balea Lac trebuie sa mai urci, pana la 2034 metri. Desi Balea nu este recunoscuta drept statiune turistica, ea a capatat un renume special, mai ales datorita celor care merg sa isi petreaca vacanta practicand sporturi de iarna sau pe traseele montane din zona.

Cascada si Lacul Balea, atractii pentru turistii montani

Cascada Balea este situata in masivul Fagaras intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 m altitudine si are o cadere de 60 metri, marcand treapta inferioara a circului glaciar Balea.

Lacul glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii Fagarasului, avand o suprafata de 120 hectare, o lungime de 360 m, o latime de 240 m si o adancime medie de 11 m. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului.

Lacul Balea se afla la circa 77 km de la orasele Sibiu, 68 km Fagaras si 85 km de la Curtea de Arges. Pentru a ajunge la Balea cu masina, pe drumul Fagaras - Sibiu, dupa Arpasul de Jos, se face un drum la stanga spre Balea Lac/Pitesti. In timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, pe o distanta de 3800 m, de la cabana “Balea Cascada” din apropierea cascadei Balea. Pretul de urcare cu telecabina este de 30 lei pentru dus/intors pentru o persoana.

Ar trebui sa stiti ca durata sezonului circa 180 zile iar sarbatorile zapezii in fiecare an in jurul datei de 15 iunie. In plus, pentru cei care vor sa faca drumetii montane , ar trebui sa stiti faptul ca majoritatea traseelor montane de la Balea sunt recomandate pe timp de iarna numai alpinistilor.

Iata cateva trasee importante care pornesc de la cabana Balea: Cabana Balea Cascada - Cascada Balea - Cabana Balea Cascada (durata: 4 1/2 ore),  Cabana Balea Cascada (1.234 m) - Vila Paltinu (Balea Lac 2.044 m), prin Valea Doamnei, peste Muchia Buteanu, sau prin Valea Balei. Mai multe detalii despre traseele din zona Balea Cascada si Balea Lac, cu atentionari si intructiuni, puteti gasi aici, dar si pe site-uri destinate Muntilor Fagaras.

Balea, locatie potrivita pentru pasionatii de sporturi de iarna

Pasionatii de sporturi de iarna si sporturi extreme pot incerca coborarile cu schiurile sau snowboard-ul, dar si ski-ul extrem. Si alpinistii au aici multe optiuni pentru ca muntii din jur le ofera multe trasee de strabatut.

Cazarea la Balea

In ce priveste cazarea, cei care aleg sa isi petreaca vacanta la Balea, au la dispozitie cabanele de la Balea Lac si Balea Cascada, dar si in zona din apropierea celor doua locatii. Astfel, la Cabana Balea Cascada, care ofera 76 de locuri in camere de 2 si 3 paturi, apa calda si caldura tot timpul zilei, dar si restaurant cu pensiune completa, puteti face rezervari la telefon: 0269/524.255.

Pretul pentru o noapte de cazare in aceasta locatie este, potrivit marturiilor turistilor, de 180 de lei pe noapte, pentru o camera. Conditiile lasa insa de dorit, dupa cum spun aceiasi turisti, pe forumurile destinate turistilor care vor sa viziteze sau au vizitat deja aceasta zona.

Pentru cei care vor sa se cazeze la Balea Lac, ei pot alege sa mearga la Vila Paltinu sau la Cabana Balea Lac, care practica preturi de 105 sau 155 lei/persoana, in garsoniera, in fucntie de sezon, 90 de lei sau 130 de lei de persoana pentru cazarea intr-o camera dubla, precum si de 75 de lei sau 100 lei pentru un pat in plus, de asemenea, in functie de sezon. 

Pentru mai multe detalii privind modul de rezervare, puteti apela numerele de telefon 0745.072.602 (pentru Cabana Balea Lac), 0269/524.277 (pentru Vila Paltinu) sau vizita site-urile balealac.ro sau balea-turism.ro. Tot aici puteti gasi si ofertele pentru Craciun si Revelion 2009 .

Cei care nu vor sa incerce varianta cazarii la motel, pot incerca cele cateva pensiuni din zona (precum Pensiunea Dealu Morii, Pensiunea Denisa, Casa Denis, Pensiunea Balea Transfagarasan etc.), acolo unde cazarea costa intre 60 si 150 de lei pentru o camera dubla, acest pret putandu-se majora, in functie de perioada rezervarii. Puteti gasi o lista a pensiunilor si a locurilor care ofera cazare in Balea, dand click aici.

Turistii care vor sa incerce si senzatii speciale pot sa incerce experienta cazarii la hotelul de gheata de la Balea Lac si vizitarea bisericii de gheata care se construieste alaturi de Ice Hotel. Hotelul este construit si este disponibil numai in timpul iernii si le ofera vizitatorilor posibilitatea de a vizita, dormi, manca, dar si a petrece o noapte de dans.


La inceputul lui 2009, pretul pentru o noapte de cazare la Ice Hotel era de 99 lei de persoana, iar pentru vizitarea hotelului turistii trebuiau sa scoata din buzunar 8 lei. Pentru cei care vroiau sa incerce varianta unei cine servite intr-un restaurant de gheata, stand la o masa din gheata, pretul unui meniu ajungea la 229,00 lei de persoana. Pentru cei care vor sa afle mai multe detalii despre acest obiectiv si noutatile legate de hotelul de gheata de la Balea, pot face acest lucru accesand pagina de internet a hotelului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea