Vacante

# vacantele romanilor # 100 de ani de vacante #anul centenarului #destinatii de vacanta 2010

Anul Centenarului! Vacantele romanilor in ultima suta de ani. Cand a inflorit turismul romanesc

Te intrebi cum aratau vacantele romanilor in urma cu 100 de ani? Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, echipa OferteTurism.ro s-a intors inapoi in timp pentru a-ti povesti cum isi petreceau romanii vacantele inca din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.

In urma cu 100 de ani, pentru cei mai multi dintre romani vacantele nici nu existau. La acea vreme romanii erau mult prea preocupati cu muncile campului pentru a se gandi la vacante.

Romanii au fost atrasi dintotdeauna de litoral, ca dovada ca la inceputul secolului XX a aparut prima statiune pe litoralul romanesc - Eforie Sud.

Vacantele in perioada interbelica

Cand doreau sa se relaxeze acestia se retrageau la unul dintre conacurile sau hanurile din tara. Statiunile de vacanta erau putine si, turismul era la inceput de dezvoltare. Asadar, optiunile pentru o vacanta erau limitate. Cei mai multi calatoreau in orasele de langa litoral si cele din zonele montante: Brasov, Sibiu, etc.

Calatoreau doar nobilii si persoanele avute (medici, avocati, etc), care locuiau la orase. Acestia calatoreau atat in tara cat si in strainatate, preferand tarile vestice. Aveau o atractie deosebita pentru Paris, care era la acea vreme cea mai ravnita destinatie de vacanta. Romanii de rand nu cunosteau notiunea de vacanta la acea vreme.

In perioada interbelica romanii calatoreau cu caleasca si cu trenul. Erau singurele mijloace de transport existente. In loc de geamantan foloseau un cufar pentru a-si transporta bunurile. Pentru calatoriile in afara tarii romanii aveau la dispozitie doar trenul si vaporul.

Primul zbor de pasageri din Romania a avut loc pe 24 iunie 1926, cu un avion de tip De Havilland DH-9, un bombardier modificat pentru transportul de pasageri. Zborurile de linie pentru calatorii in tara dar si in afara au aparut multi ani mai tarziu, si nu erau accesibile oricui.

Vacantele in timpul regimului comunist

Prima organizatie de turism din Romania a fost infiintata in perioada comunismului, in anul 1948. Pana in 1976 apar statiuni noi precum: Mangalia Nord, Navodari, Voineasa, Costinesti, Balea Lac, Durau, Piatra Arsa, iar statiunile balneoclimaterice erau modernizate.

In timpul regimului comunist aproape oricine isi putea permite un concediu la mare sau la munte. Pana si cei mai saraci aveau oferte pe masura posibilitatilor. Asta deoarece biletele de vacanta erau foarte ieftine. Oamenii isi puteau achizitiona bilete de vacanta doar prin sindicat si se vindeau exclusiv sejururi. Nu este de mirare ca in perioada verii litoralul era intotdeauna plin de nu aveai unde sa arunci un bat. Statiuni precum Eforie sau Mamaia erau luate cu asalt. In schimb, in zona montana erau la mare cautare Predealul, dar si Baile Felix sau Baile Herculane.

In acele vremuri oamenii calatoreau doar cu trenul. Erau foarte putini cei care aveau masini. Chiar si pentru aceia calatoria spre litoral era aproape imposibila cu autoturismul propriu deoarece combustibilul era rationalizat.

Cat despre vacante in strainatate, ofertele erau limitate. Erau organizate excursii speciale doar in tarile comuniste de langa noi: Rusia si Bulgaria. De vacante in alte tari nici nu se punea problema. Cei mai multi dintre romani nici macar nu indrazneau sa viseze la asa ceva in perioada comunista, deoarece nu aveau voie sa treaca granitele tarii. Asadar nu-i de mirare ca turismul intern era la mare cautare in acea perioada.

Cu toate acestea, in perioada comunista romanii apreciau mai mult decat in prezent vacantele. Acestia reuseau sa lase toate grijile acasa si sa se relaxeze complet.

”Hotelurile erau pline atat in sezon, cat si in extrasezon. Preturile erau mici in comparatie cu cele de astazi. Camerele erau impartite in trei categorii. La categoria lux, o camera dubla de hotel costa 57 lei, la un salariu mediu comparabil cu cel de astazi, respectiv 1.800 lei. La categoria a III-a, tarifele erau si mai accesibile: 23 lei o camera dubla cu baia in comun, iar camera cu baie proprie era 28 lei. Alocatia de alimente, inclusa in bilete, era de 18 lei pe zi”, marturisea istoricul Marin Pop, pentru historia.ro.

Distractia pe litoral era asigurata de vedetele vremii, care odata cu inceperea sezonului estival se mutau la mare. Existau spectacole de revista si de cabaret, dar si spectacole de teatru pentru copii. In plus, cele mai multe restaurante aveau formatii care cantau seara de seara. Existau chiar si cateva discoteci. Distractia tinea insa pana la ora 22:00, apoi se dadea stingerea. Localurile erau obligate sa inchida iar oamenii care erau prinsi pe strada riscau, in cel mai bun caz, amenzi usturatoare.

In perioada comunista nu exista notiunea sejururilor de weekend. Acestea au aparut mult mai tarziu.

Vacantele dupa caderea regimului comunist

Inca din timpul regimului comunist, de la finalul anilor '80, hotelurile au fost lasate in paragina. Acestea au continuat sa decada si dupa caderea regimului comunist din lipsa finantarilor si a dezinteresului autoritatilor pentru turismul romanesc.

Dupa caderea regimului comunist, romanii au putut calatori din nou in afara tarii. Au inceput sa apara agentiile de turism care se intreceau in oferte de sejururi care mai de care mai tentante. Calatoriile in afara erau insa mult mai scumpe decat in prezent iar salariile romanilor foarte mici, asadar putini erau cei care-si permiteau un asemenea lux.

In timp insa, ofertele s-au inmultit. La fel si agentiile de turism. Astfel, in prezent, o vacanta de o saptamana in strainatate a ajuns sa coste cat o vacanta in tara.

Cu toate acestea, relaxarea in timpul concediului este din ce in ce mai dificila in vremurile noastre. Tehnologia ii tine pe romani in priza, iar multi dintre acestia continua sa-si verifice e-mailul chiar si in concediu, iar altii chiar sa lucreze, indiferent de locul in care s-ar afla. Putini mai sunt cei care reusesc sa se deconecteze de la problemele zilnice si sa se relaxeze complet.

Ca si in trecut, in prezent isi permit sa calatoreasca doar persoanele din clasa de mijloc si cele din clasa superioara. Diferentele constau insa in felul in care sunt achizitionate vacantele. Daca in trecut romanii mergeau la sediul agentiilor pentru a achizitiona un sejur la mare, la munte sau in strainatate, astazi, tot mai multi se indreapta spre mediul online.

Pe site-uri precum OferteTurism.ro romanii gasesc o multime de oferte listate de agentiile de turism. In acest fel, romanii economisesc timp pretios si au sansa de a achizitiona vacante la preturi promotionale, mai ales daca opteaza pentru pachete de tip early booking. In plus, au sansa de a analiza atent orice oferte disponibile, alegand acea vacanta care se potriveste cel mai bine cerintelor lor.

Surse foto: historia.ro, pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea