Vacante

#restaurant #grecia #taverne #mancare grecia #restaurante grecia #gyros #dolmades #souvlaki #mousaka #pastitio

8 lucruri de stiut la un restaurant in Grecia

Una dintre cele mai frumoase experiente avute intr-o vacanta in Grecia o reprezinta masa in oras, la un restaurant, o terasa sau o taverna traditionala. Iti prezentam in continuare 7 lucruri pe care este bine sa le stii cand mergi sa mananci in oras, in Grecia.

1. Gastronomia greceasca se bazeaza pe multe ingrediente folosite si in Romania

In Grecia gasesti o multime de preparate care au la baza ingrediente folosite des si in bucataria romaneasca: rosii, ceapa, vinete, branza, masline, carne de pui/vitel/porc/miel, salata verde, orez etc. Gratie ierburilor si condimentelor, aromele mancarii sunt totusi diferite. Printre cele mai cunoscute preparate traditionale sunt (frigarui de porc sau pui), gyros (un fel de shaorma de pui sau porc), mousaka (mancare din carne tocata, servita sub forma unei felii groase, patrate, ca o placinta), (un fel de lasagna, din taitei grosi, cu carne tocata si branza).

2. In local se gasesc in vitrina preparatele disponibile in meniul zilei

O facilitate existenta in multe localuri din Grecia o reprezinta preparatele care sunt asezate in vitrina. Poti merge sa vezi cum arata fiecare, fiind astfel mai usor sa alegi. De exemplu, s-ar putea ca in meniu sa nu reiasa clar faptul ca “ ” sunt sarmalute in foi de vita, umplute cu orez si mirodenii, dar le poti vedea in vitrina. In locurile foarte frecventate de turisti, gratie numerosilor romani care viziteaza Grecia, exista persoane vorbitoare de limba romana sau chiar de origine romana care prezinta gratuit clientilor , explicandu-le fiecare preparat in parte.

3. Fata de masa , painea si apa sunt servite automat

In multe localuri, odata ce te asezi, vine un chelner care intinde pe masa o hartie, prinsa in 4 locuri cu niste clame, in loc de fata de masa din panza. Apoi ti se aduce cosul cu paine, in care se afla si tacamurile, invelite in servetele si, in unele cazuri, primesti apa, insa nu este vorba despre apa imbuteliata . Aceste mici servicii constituie de obicei bacsisul care se lasa la final. Painea se plateste indiferent daca o consumi sau nu. Merita sa o incerci, deoarece este prajita usor si stropita cu ulei de masline si presarata cu mirodenii. 

4. Seara, localurile se deschid dupa orele 20:00

In Grecia se respecta inca orele de siesta, iar activitatea se reia seara tarziu, dupa orele 20:00, cand se incing gratarele si se face din nou mancare calda. Prin urmare, cina va fi una tarzie.

5. Bacsisul inseamna 10%-20% din consumatie

Este bine sa verifici pe nota de plata daca este inclus bacsisul. In caz contrar, poti rotunji suma sau este indicat sa lasi cativa banuti chelnerului. Oricum, in Grecia nu se asteapta neaparat bacsis, chelnerii aduc restul si isi vad mai departe de treburi, astfel incat ramane la latitudinea clientului decizia, in functie de cat de bune au fost serviciile oferite.

6. Serviabilitatea este des intalnita

Chiar si in localurile modeste, ospatarii greci sunt foarte rabdatori cu clientii si fac tot posibilul pentru a comunica eficient cu acestia si a-i multumi. Daca nu se poate comunica verbal, scriu pretul comenzii pe fata de masa de hartie. Daca te razgandesti si schimbi masa, iti aduc toate cele de trebuinta unde te-ai asezat. Cand mergi inauntru, sa cauti toaleta, isi dau seama dintr-o privire ce vrei si, pana sa apuci sa intrebi, iti fac semn in directia corecta.

7. In locatiile nefrecventate de turisti nu se vorbeste

Daca ai ocazia sa ajungi intr-un loc oarecare din Grecia, departe de atractiile turistice, va trebui sa te descurci fara ajutorul englezei sau altei limbi de circulatie. Se vorbeste numai greaca, iar meniurile localurilor sunt tot in greaca. Poti arata insa poza felului de mancare dorit si, din frigider, poti sa arati bautura aleasa de tine.  Alte detalii despre astfel de situatii gasesti in articolul Cum sa comunici in strainatate cand nu cunosti limba.

8. O masa costa, in medie, 10 euro (fel principal si bautura)

Felurile principale costa, de regula, 4 -6 euro, ajungand la restaurantele mai pretentioase la 10 euro portia. Bautura costa in jur de 4-5 euro. Pentru un buget restrans, exista sandwichurile si preparatele gen fastfood, cum este gyros, care costa in jur de 2 euro si care pot constitui o masa satioasa.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.