Vacante

#muntii apuseni #destinatii de vacanta #apuseni #vacanta

3 locuri pe care nu trebuie sa le ratati in Apuseni

Muntii Apuseni sunt cunoscuti atat pentru peisajele pitoresti, cat si pentru bogatul potential speologic. Aici puteti admira unele dintre cele mai mari si cele mai deosebite pesteri din intreaga Europa. Cu numeroase pesteri, cascade, chei si rezervatii naturale, cu asezari fermecatoare, cu peisaje fantastice, oameni inimosi, mestesuguri ancestrale si traditii frumoase, zona Apuseni este destinatia iubitorilor de natura, drumetii si fotografie. Muntii Apusenii sunt plini cu locuri numai bune de explorat.

Iata 3 atractii turistice pe care nu le puteti rata daca ati ajuns in aceasa zona.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Pestera Ghetarul de la Scarisoara nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind un obiectiv turistic de interes national, fiind cea mai mare pestera cu gheata din tara. Ghetarul are un volum de aproximativ 27.000 metri cubi si cu o grosime medie de 22 de metri este, dupa ultimele cercetari, fiind cel mai mare din Europa. Ghetarul de la Scarisoara se afla la o altitudine de 1150 m. Pestera are doua etaje, dintre care doar cel superior este accesibil turistilor. Acesta cuprinde stalactite si stalagmite din gheata, formatiuni care in fiecare vara sufera modificari in urma topirii. Al doilea etaj, cel inferior, este accesibil doar speologilor si are imense formatiuni de calcit.

In pestera exista doua "entitati" glaciare distincte: blocul de gheata si formatiunile stalagmitice de gheata, fiecare cu o dinamica proprie.
Prima este blocul de gheata ce s-a format in urma cu 3500 de ani, cand existau temperaturi mult mai scazute si precipitatii bogate. In prezent conditiile climatice nu sunt de natura a asigura formarea ghetii. Practic blocul de gheata se gaseste intr-o stare continua de topire, in prezent el nefiind decat o "fosila", o structura mostenita din alte conditii climatice.

Cea de-a doua o repreinta stalagmitele de gheata: in cadrul acestei clase de formatiuni se disting doua categorii: stalagmitele dezvoltate pe blocul de gheata si stalagmitele formate independent de acesta.

Statiunea Belis-Fantanele

Daca ati ajuns in Muntii Apuseni, daca petreceti o vacanta la Arieseni, Garda de Sus sau Albac, trebuie sa stiti ca in afara obiectivelor pe care le cunoaste toata lumea, aveti posibilitatea sa vedeti si un loc mai putin mediatizat din Muntii Apuseni si anume lacul si statiunea Fantanele-Belis.

Aceasta este situata intre Muntii Gilau si Vladeasa, pe malul lacului de acumulare Belis – Fantanele. Zona este adesea numita statiunea Belis – Fantanele, datorita apropierii de satul Belis (comuna Belis). Fiind foarte apropiata puteti opta aici pentru cazare Belis, astfel incat sa va alocati suficient timp pentru a vizita toate imprejurimile. De asemenea, cazare la o pensiune Belis va ofera si posbilitatea de a lua parte la o serie de activitati distractie si relaxante. Statiunea Fantanele este foarte cautata de turisti, atat datorita oportunitatilor de odihna si relaxare, cat si datorita drumetiilor pe care le puteti face in aceasta zona. Aveti posibilitatea practicarii de sport nautic pe lac, cu barci sau hidrobiciclete, unele dintre atractiile apreciate de turisti veniti de pretutindeni.

Pestera Poarta lui Ionele

In Muntii Apuseni, spre Bihor se afla un alt loc deosebit de pitoresc, cunoscut sub numele de Pestera Poarta lui Ionele. Legenda spune ca denumirea pesterii provine de la un haiduc, pe nume Ionel, care s-a ascuns in ea pana a fost prins. Adevarat sau nu, pestera a ramas cu acest nume si atrage vizitatorii care trec pe aici. Portalul inalt de 17 metri face din aceasta una dintre pesterile infricosatoare ale Apusenilor. Geologii o descriu ca fiind sculptata in calcare albe, alcatuita dintr-o galerie cu traseu frant. La intrarea in pestera, se afla un parau care tasneste din stanca.

Pestera Poarta lui Ionele este situata in versantul drept al Vaii Ordancusa, la o altitudine de 800 de metri, in calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Ariesului, din comuna Garda de Sus, urmand cale de 2,5 km drumul forestier ce porneste din centrul comunei spre Pestera Scarisoara pe Valea Ordancusa.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea