Vacante

#bucovina #vatra dornei #ciocanesti #suceava #nordul moldovei #manastiri #putna

12 motive pentru a vizita Bucovina

Bucovina este una dintre cele mai frumoase zone din tara noastra. Detine locuri cu privelisti incantatoare si manastiri unice in lume, dar si obiceiuri pe care nu le vei gasi in alte zone. Daca aceste lucruri nu te-au convins inca, descopera in cele ce urmeaza alte cateva motive pentru a vizita Bucovina.
 

1. Festivalul national al oualor incondeiate de la Ciocanesti
 

Desfasurata de obicei in luna martie, chiar inainte de inceputul postului Pastelui, acest festival este organizat la Sursa foto: www.taradornelor.roCiocanesti, o comuna muzeu din judetul Suceava, pentru a valoriza traditia bucovineana a incondeierii oualor. Cu aceasta ocazie in Ciocanesti se aduna mesteri populari din intreaga tara, dar si cei care sunt pasionati de colectionarea de astfel de oua. In cadrul festivalului sunt organizate concursuri de oua incondeiate, spectacole de muzica populara si de fanfara populara, precum si parade de costume populare.
 

2 De Pasti in Bucovina
 

Cu ocazia Pastelui, in Bucovina se desfasoara mai multe evenimente: Targul mesterilor populari, Drumul oualor incondeiate, concerte de cantat la toaca. Cei care viziteaza zona in aceasta perioada au posibilitatea de a vizita ateliere de incondeiat oua, expozitii cu vanzarea de mancaruri si bauturi traditionale, vizite la manastirile si bissericile prinicpale din Nordul Moldovei, precum si alte traditii specifice Pastelui. Daca vrei sa ajungi in Bucovina de Pasti, ar trebui sa stii ca in bisericile si manastirile bucovinene Lumina de Inviere se aduce de la Ierusalim.
 

3 Hora Bucovinei
 

Acest eveniment are loc de obicei in luna mai si isi propune sa puna in valoare obiceiurile traditionale bucovinene, precum cresterea oilor si dansul popular. Cei care aleg sa ajunga la acest eveniment pot vedea pe viu momentul urcatului oilor la munte, care este serbat cu petreceri campenesti, cu cantece si dansuri populare, vin, tuica dar si berbecut la protap. In aceasta perioada au loc vizite la stani din diferite zone al Bucovinei, expozitii culinare cu branzeturi, precum si concursuri ale ciobanilor. 
 

4 Targul de Sanziene
 

Aceasta manifestare este organizata in fiecare an in perioada 22-24 iunie, in cadrul sarbatoririi zilelor Sucevei. Sursa foto: bestwesternbucovina.roScopul principal al evenimentului este acela de a promova meseriile si mestesugurile traditionale din Bucovina. Targul se desfasoara intr-o locatie speciala, respectiv cea a Muzeului Satului Bucovinean, localizat pe platoul Cetatii de scaun a Sucevei. Cei care merg sa viziteze targul au ocazia sa vada creatiile mesterilor populari din zona, care isi expun si chiar realizeaza pe loc oua incondeiate, icoane pictate, obiecte de ceramica, obiecte de ceramica, tesaturi sau costume populare. Acestora li se alatura si grupuri folclorice care intregesc atmosfera traditionala.
 

5 Festivalul international de folclor “Intalniri bucovinene”
 

Desfasurat in luna iulie a fiecarui an, festivalul are loc la Suceava si isi doreste sa adune in acelasi loc atat bucovinenii imprastiati prin tara si lume, cat si turisti veniti din alte tari. In cadrul evenimentului au loc spectacole ale unor grupuri folclorice venite din diverse colturi ale Europei, organizatorii spunand ca in acest fel Bucovina este promovata in alte tari prin pastrarea identitatii culturale si nationale. Turistii care vin sa vada acest eveniment vor avea parte de o portie de folclor romanesc si international, precum si de posibilitatea de a gusta din traditiile bucovinene, la ele acasa.
 

6 Pelerini in Bucovina
 

Vara este cel mai bun anotimp pentru a vizita aceasta zona a tarii. Bucovina gazduieste nu doar binecunoscutele manastiri din nordul Moldovei, ci si biserici catolice, precum si muzee. In perioada verii se sarbatoresc hramurile unora dintre bisericile din zona, astfel ca aceasta zona devine una foarte cautata mai ales de pelerinii crestini.
 

7 Pelerinajul la Sanctuarul de la Cacica
 

Localitatea Cacica devine in luna august a fiecarui an locul de adunare a peste 25000 de crestini din intreaga Europa. Pelerinajul de la Cacica este unul cunoscut mai ales in randul comunitatii polone din Europa, multi dintre membrii acestei comunitati venind si din Austria, Ungaria, Polonia, Franta sau Italia pentru aceasta sarbatoare bucovineana. Daca vrei sa vezi pelerinajul tinerilor, privegherea mariana de la ora 10 seara, procesiunea lumanarilor sau liturghia speciala de Adormirea Maicii Domnului, atunci nu ocoli Cacica la jumatatea lunii august. La aceasta din urma slujba participa in fiecare an peste 50 de preoti si zeci de mii de pelerini, fiind incheiata cu o binecuvantare speciala a florilor si obiectelor pelerinilor.
 

8 Vizita la manastirea Putna, centru de vara al Bucovinei
 

In fiecare an, la jumatatea lunii august, manastirea Putna devine locatia in care se aduna multi dintre crestinii care Sursa foto: goeasteurope.comvor sa vada zona de nord a tarii, datorita sarbatoririi desfasurarii pelerinajului de Sfanta Marie la manastirea care gazduieste mormantului domnitorului Stefan cel Mare. Slujba speciala de pe 15 august, oficiata de peste 35 de preoti aduna strange la un loc mii de credinciosi care vin pentru un tur al manastirilor din nordul Moldovei. Daca vrei sa ajungi in aceasta perioada la Putna, nu ar fi rau sa iti faci din timp o rezervare de cazare, pentru ca pe timpul verii Bucovina devine un punct de atractie pentru foarte multi turisti. 
 

9 “Festivalul National al Pastravului” Ciocanesti
 

Desfasurat in decursul lunii august in aceeasi comuna – muzeu Ciocanesti, festivalul care are drept laitmotiv pastravul a devenit cunoscut la nivel international. Acest lucru se datoreaza demonstratiilor de preparare a pastravului, demonstratiile de plutarit pe Bistrita, care constau in parcurgerea unei distante de 10 kilometri pe o pluta din lemn, condusa la fel cum faceau vechii plutasi care circulau pe Bistrita. Insa daca vei merge in Bucovina cu aceasta ocazie vei gasi si spectacole folclorice, mese campenesti si cine traditionale.
 

10 Festivalul de Arta Medievala
 

Acest eveniment are loc in fiecare an, in luna august, in Cetatea de Scaun a Sucevei. El incearca sa readuca la viata modul in care traiau sucevenii in perioada medievala, inclusiv prin spectacolul trupelor ambulante din Evul Mediu, Renastere si perioada baroca. Pe parcursul celor opt zile ale festivalului in cetatea suceveana se desfasoara spectacole de muzica medievala, jocuri, reprezentatii teatrale ori de lupte, ceremoniale istorice precum incoronarea voievodului ori judecati ale boierilor. Daca vei ajunge la Suceava in aceasta perioada, vei gasi in interiorul spatiului de desfasurare al evenimentului si o tabara militara, pe care organizatorii o construiesc pentru a expune arme si costume din perioada medievala. In plus, vei putea vedea turniruri medievale, acrobatii si cascadorii ecvestre, dar si spectacole de dresaj cu cai.
 

11 Craciun in Bucovina
 

In luna decembrie, in nordul Moldovei se organizeaza manifestari care readuc in actualitate datini si obiceiuri stravechi. Festivalul de obiceiuri de iarna de la Suceava reuneste formatii de colindatori, uratori, semanatori si sorcovitori din zona bucovineana, precum si gospodari si producatori de mancaruri traditionale specifice Craciunului. Turistii care ajung in nordul Moldovei pentru a petrece sarbatorile de iarna se vor putea bucura si de plimbari cu sania sau trasura, dar si de expozitii cu vanzare de produse traditionale.
 

12 Serbarile zapezii
 

Aceste serbari au loc in luna februarie a fiecarui an la Vatra Dornei, una dintre cele mai importante statiuni din zona. Daca vei veni la evenimentul iernii din acest oras vei avea parte de plimbari cu sanii sau ATV-uri, vei putea patina pe patinoarul cu nocturna sau vei putea schia pe partiile din oras. In plus, te vei putea deplasa si spre celelalte destinatii din nordul Moldovei.

Vrei sa vizitezi Bucovina? Iata unde gasesti cele mai bune oferte de cazare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea