Vacante

#gripa porcina #ah1n1 #virusul ah1n1 #gripa #calatorii #gripa porcina in vacanta #vacanta #turisti

10 intrebari despre gripa porcina in vacanta

Odata cu planurile de vacanta, trebuie luate in consideratie si masurile de prevenire a gripei de tip AH1N1. Asigurarea de calatorie, personalul medical de la destinatie, o banala gargara facuta cu apa imbuteliata , aerisirea frecventa a autocarului, toate acestea ar putea constitui masuri de prevenire. Daca iti faci o lista cu lucrurile de care ar trebui sa te interesezi, iata in continuare 10 intrebari si raspunsuri despre cum te poti feri de gripa porcina in vacanta .

1 Dispun de personal medical la destinatie?

Cand pleci in vacanta, este bine sa ai la tine datele de contact ale unui medic aflat in destinatia respectiva. Unii operatori de turism pun la dispozitia turistilor astfel de date de contact. Medicii din resorturile hoteliere pot fi de ajutor in cazul prezentarii unor simptome de gripa. Exista, de asemenea, reprezentantii locali ai agentiei prin care calatoresti. Acestia trebuie sa te indrume spre un medic, in caz de nevoie.

2 Ce obiecte nu ar trebui sa ating?

Suprafete atinse de un numar foarte mare de oameni, precum cea de la toaleta din aeroport sau cea din avion sunt de obicei obiecte neigienice. Cu atat mai mult ar trebui evitat acum contactul direct cu mana.

3 Cum sa iau o gustare sau sa merg la masa fara griji?

Adesea, in vacanta, un turist poate avea tendinta sa manance un mar pe plaja, sa rontaie un biscuite in autocar (desi de obicei mancatul in autocare este interzis) sau sa se grabeasca sa ia masa, dupa un drum foarte lung, uitand sa mai treaca pe la baie.

In timpul orelor care trec intre doua spalari pe maini, aceastea se ating de o multime de obiecte si suprafete care ar putea fi contaminate de germeni. Pentru ca virusul se transmite prin orificii precum cavitatea bucala , una dintre cele mai intalnite reguli de protectie este sa nu duci mana nespalata la gura. Prin urmare, mesele si gustarile luate cu mainile nespalate sau nedezifectate cu solutii speciale pot duce la imbolnavire.

Mesele trebuie sa contina produse nutritive si multe lichide. In cazul in care calatoresti in grup, cum se intampla in circuitele organizate, daca ti se ofera un fruct, niste chipsuri, alune sau alte astfel de gustari este mai bine sa refuzi. Nu poti sti daca persoana in cauza are mainile curate sau cate alte persoane au bagat mana in aceeasi punga.

4 Ce trebuie sa fac cand vad un turist bolnav?

Turistii trebuie sa distanta fata de persoanele bolnave si sa evite, pe cat posibil, multimile.

5 Ce trebuie sa-mi invat copilul sa faca in vacanta, pentru prevenirea gripei porcine?

Turistii adulti trebuie sa supravegheze copiii si sa le dea un exemplu pozitiv in privinta masurilor de protectie impotriva virusului gripei porcine: spalarea mainilor facuta des, evitarea atingerii nasului, ochilor si gurii cu mainile murdare, evitarea contactului fizic cu persoane bolnave etc.

6 Ce trebuie sa fac in caz de tuse&stranut?

Una dintre masurile de prevenire a contactarii gripei porcine o constituie folosirea servetelelor de unica folosinta atunci cand tusim sau stranutam si aruncarea lor la gunoi. Cand pleci in vacanta, este bine sa ai suficiente pachetele de hartie, pe care sa le porti cu tine in geanta de umar sau in bagajul de mana, astfel incat tu si copiii tai sa le aveti in caz de nevoie.

Un stoc de astfel de batistute ti-ar fi de folos si pentru a nu fi nevoit sa cheltuiesti in vacanta pe asa ceva. In special in tarile in care negocierea este preponderenta, simplul fapt ca trebuie sa cumperi des servetele poate deveni destul de suparator. Daca totusi trebuie sa cumperi la destinatie, evita sa mergi in magazinele cu suveniruri si maruntisuri pentru turisti (brichete, batistute, sucuri etc). In astfel de magazine, un pachetel de servetele poate costa si 5 euro.

7 Ce trebuie sa stiu despre masurile de securitate ale companiilor de transport

Inainte de plecare, este bine sa te interesezi cu privire la reglementarile din aeroporturi si ale celorlalte companii de transport, legate de virusul AH1N1. Exista posibilitatea ca o companie aeriana sa-si acorde dreptul de a nu lua la bord un pasager care prezinta simptome de gripa.

8 Este mai bine sa evit zborurile lungi?

Exista posibilitatea ca sansele de contaminare cu virusul AH1N1 sa creasca in cazul zborurilor lungi, ale curselor indelungate cu autocarul si a calatoriilor de multe ore cu trenul. Acest lucru se intampla din cauza spatiilor inguste si aglomerate. Este indeajuns ca un turist sa se afle in imediata apropiere a unei persoane bolnave pentru ca riscul imbolnavirii sa creasca.

Cu toate acestea, contaminarea poate avea loc si daca ia un taxi, deoarece astfel de vehicole sunt folosite de un numar foarte mare de oameni.

In ceea ce priveste spatiile inguste si aglomerate, cum sunt trenurile, autocarele etc, acolo unde este posibil, foloseste-te de aerul conditionat sau deschide o fereastra cel putin din ora in ora, pentru a reimprospata aerul.

9 Ce apa pot folosi pentru gargara cu sare?

In cazul metodelor de prevenire a gripei porcine, se recomanda gargara cu apa calduta (sau la temperatura camerei) si sare. De asemenea, se recomanda inhalarea pe nas a apei sarate, iar pentru a curata gatul de virusi, ceaiurile fierbinti.

In cazul in care te afli in vacanta, intr-o destinatie departe de casa, trebuie sa iei masuri cu privire la apa folosita. In zone precum Tunisia, Turcia sau Egipt, nu este recomandata folosirea apei de robinet pentru clatirea gurii, cu atat mai putin pentru gargara. Pentru ceaiuri sau apa calda, poti cere in camera de hotel un incalzitor, fie el filtru de cafea, fie, in cazul copiilor, chiar un incalzitor cum sunt cele pentru biberoane.

10 Este cazul sa renunt la vacanta?

In cazul prezentarii unor simptome asemanatoare celor a virusului AH1N1, specialistii recomanda turistilor sa ramana acasa, evitand contactul cu ceilalti. In aceste cazuri, in care nu se mai poate pleca, foarte folositoare sunt asigurarile de calatorie. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) precizeaza ca virusul s-a raspandit deja in intreaga lume, astfel incat limitarea calatoriilor si restrictiile de calatorie ar avea un impact destul de mic asupra stopari raspandirii acestuia.

Inainte de plecare, este bine sa urmaresti alertele de securitate de pe site-ul Ministerului de Externe. De asemenea, agentii de turism te pot informa cu privire la zonele cu potential mare de risc, unde ar fi mai bine sa nu calatoresti in perioada in cauza.

Gripa porcina te-a determinat sa-ti schimbi planurile de vacanta? Cum?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea