De prin lume adunate

#parcuri #bucuresti #vara #vara in bucuresti #lacuri

Parcurile din Bucuresti

Verdeata, racoare, lacuri si relaxare sunt ingredientele de baza ale unei plimbari in parc. In zilele calduroase de vara parcurile sunt unicul refugiu din calea aglomeratiei si caniculei. Pe langa plimbarile lungi, in parcurile bucurestene poti sta la o terasa, te poti plimba cu vaporasul sau te poti “aventura” la o partida de sah sau de table cu amicii tai. Daca esti dornic de momente traite la maxim, atunci poti incerca pistele de skate.  

 

Parcul Carol I

Parcul Carol sau Parcul Libertatii este situat pe Dealul Filaretului. A fost amenajat intre anii 1900-1906 dupa planurile arhitectului francez Eduard Redont si a fost inaugurat in 1906 pentru a sarbatori 40 de ani de domnie a regelui Carol I, cand a fost organizata si o expozitie jubiliara. Parcul este amenajat in stil mixt si dispune si de un lac, destinat agrementului.

Atractii in Parcul Carol:

Arenele Romane sau Arenele Libertatii au o capacitate de 5000 de locuri dispuse in amfiteatru. Aici se organizau pe vremuri gale de box si lupte. Astazi aici au loc spectacole de teatru si concerte in aer liber.

Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida a fost inaugurat in anul 1909 si reorganizat in anul 1954. In muzeu pot fi vazute piese precum moara de apa cu "facaie", macazul cu ac si inima de lemn, primul automobil aerodinamic si machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda s-au inscris printre pionierii constructiilor aerospatiale.

de la Poienari din judetul Arges. Astfel, rezervorul de apa a fost montat direct in interiorul turnului cetatii. Bazinul de apa nu a functionat insa niciodata.

Statuile "Gigantii": acestea au fost realizate de sculptorul Dumitru Paciurea si reprezinta doua nuduri de tineri. Statuile reprezinta personajele unei legende conform careia doi gemeni erau indragostiti de aceeasi femeie. Ei au fost transformati in piatra din cauza iubirii neimplinite, iar femeia in cascada.

Fantana Cantacuzino: este un monument de arta in stil neoclasic, construit in anul 1870. Este decorata cu basoreliefuri si placi de ceramica care reprezinta cavaleri medievali si steme.

Tot in Parcul Carol se afla si Monumentul soldatului necunoscut, adus in anul 1991 de la Marasesti si un exemplar de Sequoia gigantea, arbore declarat monument al naturii.

Parcul Circul de Stat

Parcul Circul de Stat a fost infiintat in 1960 cu scopul de a pune in valoare cladirea Circului de Stat. Acest parc este in intregime artificial si a fost realizat dupa planurile arhitectului Valentin Donose. In mijlocul parcului se afla Lacul cu izvoare naturale, pe malul caruia cresc lotusi egipteni.

Un punct de atractie al parcului il reprezinta sculpturile in trunchiurile arborilor uscati realizate de artistul plastic C.Teodorescu. In ultimii ani, au fost realizate mai multe lucrari de amenajare a parcului: pentru flora, refacerea aleilor si un sistem de iluminat.

Parcul Cismigiu

Gradina Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti si este amenajata in genul parcurilor englezesti. In 1779 domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a ordonat sa se construiasca doua cismele. Numele parcului provine tocmai de la aceste cismele: seful lucrarilor avea titulatura de Marele Cismigiu. In Cismigiu se afla si un lac cu un debarcader de unde se pot inchiria barci de agrement.

Punctele de atractie in gradina Cismigiu

: aceasta este compusa din ziduri de piatra, pergole de lemn si lanturi de fier pentru  expunerea  trandafirilor agatatori.

Restaurantul in stil romanesc: acesta a fost ridicat de arhitectul Ion Mincu si botezat Monte Carlo.  Restaurantul a fost bombardat in timpul razboiului si refacut mai apoi.  Un punct de atractie este si chioscul pentru orchestra.

Rondul Roman: a fost inaugurat in 1943 si adaposteste busturi cioplite in piatra pe socluri inalte. Acestea reprezinta chipurile oamenilor de cultura romani precum Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, George Cosbuc, St.O. Iosif, Ion Creanga, Al. Vlahuta, Duliu Zamfirescu, B.P.Hasdeu, N.Balcescu si  V.Alecsandri.

Statui: pe alei se gasesc si alte statui: cea a Maicii Smara, a lui George Panu, Monumentul Eroilor francezi, Izvorul Sissi Stefanidi care reprezinta o mama indurerata de moartea fiicei sale care toarna apa cu ulciorul.

Pe langa aceste atractii mai poti admira coltul cu arbori si arbusti de langa Liceul Gheorghe Lazar, izvorul lui Eminescu, de unde si astazi vin oamenii sa ia apa, coltul sahistilor si coltul copiilor, din jurul Lacului Cretulescu, amenajat cu podete si balustrade.

Parcul Herastrau

Parcul Herastrau sau Parcul National Carol al II-lea a fost construit in 1936 si este cel mai mare parc al Bucurestiului. Parcul a fost o atractie pentru bucurestenii instariti inca din secolul XVIII. Sotia lui Alexandru Ipsilanti, Doamna Ecaterina, avea obiceiul sa se plimbe cu barca pe lac, in sunetul muzicii turcesti. Ea a fost si cea care a construit pe malul lacului Herastrau un chiosc de vara.

Parcul este impartit in doua zone: una linistita, rezervata pentru odihna si cultura, unde se gasesc Palatul Elisabeta, un teatru de vara cu 2.800 de locuri, debarcadere si banci si o zona destinata sportului si distractiei, care cuprinde terenuri si baze sportive, restaurante, cafenele, un parc de distractii pentru copii si cluburi nautice.

Punctele de atractie deosebite din Parcul Herastrau sunt: zona Expoflora, unde se organizeaza anual expozitii florale, care face legatura intre Muzeul Satului si parc, Gradina Japoneza , Aleea Cariatidelor realizata de Constantin Baraschi si Statuia generalului de Gaulle, cu o inaltime de 4,7 metri si o greutate de cinci tone.

Parcul Ioanid

Parcul Ioanid a fost amenajat in 1870. La aceea vreme era un loc abrupt, cu paduri si izvoare subterane. De aici a izvorat Dambovicioara, un afluent al raului Dambovita. In 1905, George ioanid, proprietarul gradinii, avea o afacere cu pomi roditori altoiti, plante ornamentale si flori pentru jardiniere. Gradina Ioanid avea un catalog cu  speciile care puteau fi cumparate.

Parcul a fost proiectat dupa tiparul scuarurilor englezesti si al parcurilor frantuzesti, modelul fiind Parcul Monceau, din Paris. A fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, mici piatete si este incojurat de cladiri valoroase, in marea lor majoritate resedinte. Numele parcului a fost schimbat in 2003, in Parcul Ion Voicu, in cinstea violonistului Ion Voicu.

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului a fost amenajat in 1974, de arhitectul Valentin Donose. Spatiul verde a fost amenjat cu scopul de a pune in valoare lacul din mijlocul parcului. In parc a fost amplasata Sala Ioan Kunst Ghermanescu (Sala Polivalenta), destinata actiunilor culturale si competitiilor sportive.

Tot in aceasta sala au loc frecvent concerte de muzica live si alte evenimente, precum . Parcul dispune de spatii de joaca pentru copii, spatii de odihna, un debarcader cu dane pentru barci cu rame, pista de carting si trenulet cu aburi. Un alt punct de atractie este rozariul circular, prevazut cu alei interioare dalate si platani.

Parcul Kiseleff

Parcul Kiseleff este amplasat de-o parte si de alta a Soselei Kiseleff. Parcul a fost amenajat in anul 1832, o data cu realizarea soselei Kiseleff, dupa planurile arhitectului Wilhelm Mayer, care a contribuit si la amenajarea Parcului Cismigiu. In parc exista mai multe statui reprezentand busturile unor oameni de cultura precum Nicolae Leonard, Ovidiu sau Barbu Stefanescu Delavrancea si un complex de statui format din patru piese, realizate de sculptorul George Apostu.

In aprilie 2000 in parc a fost construit Monumentul Infanteriei Romane. Monumentul este construit in bronz, de sculptorul Ioan Bolborea si se afla amplasat pe locul in care in perioada interbelica a existat un monument al infanteristului, daramat de generalul Ion Antonescu la presiunile lui Hitler.

Gradina Botanica

Gradina Botanica din Bucuresti si-a deshis portile in 1891, cand au fost inaugurate serele si cladirea Institutului Botanic, bombardata in 1944. Gradina Botanica a fost realizata de catre profesorul Dimitrie Brandza si de arhitectul peisagist Fuchs, originar din Bruxelles. In timpul celor doua razboaie mondiale, gradina a fost bombardata si a fost refacuta de fiecare data de numerosi botanisti.

Muzeul Gradinii Botanice se afla intr-o cladire in stil brancovenesc si cuprinde 20 de incaperi. Aici vei descoperi planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice , sistematice si functionale.

Muzeul este structurat in mai multe sali care cuprind: flora Deltei Dunarii, flora de campie, de deal si de munte. Aici sunt expuse manuscrise, aparate de cercetare de pe timpuri legate de domeniul botanicii, o colectie de piese de artizanat din materiale vegetale, o colectie de mostre de lemn de arbori si arbusti indigeni si exotici, un biotop de turbarie si diorame cu aspecte.

Gradina cuprinde sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice, sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul "sistemul plantelor" si complexul de sere. Acesta permite cultura plantelor exotice din regiunile calde ale globului si cuprinde flora tropicala si subtropicala din Africa, India, Indonezia, America de Sud.

Pe langa aceste parcuri, in Bucuresti mai exista si Parcul National, Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), Lia Manoliu, Plumbuita, Tei, Parcul Eroilor si controversatul Parc Bordei.

De asemenea, fiecare cartier bucurestean dispune de un parc, mai mic sau mai mare, cu alei, spatii de joaca pentru copii, mese de table sau sah, terenuri de fotbal si tenis. In parcul Crangasi exista Lacul Morii, care cuprinde si o insula artificiala, cu debarcadere. Tot aici pasionatii de pescuit isi pot incerca norocul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea