De prin lume adunate

#concerte #timp liber #distractie #teatru #cinema #sala de bal #colosseum #palatul bragadiru #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Palatul Bragadiru

Pe strazile ascunse din spatele Palatului Parlamentului, in zona pietei de flori din Rahova, veti descoperi una dintre comorile arhitecturale ale Bucurestiului. palatul bragadiru a fost construit in 1905, ca palat cultural pentru muncitorii care lucrau la fabrica de bere a lui Dumitru Marinescu Bragadiru, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri ai epocii. Pe langa valoarea istorica, palatul este cotat in prezent la peste 30 de milioane de euro.  

Mic istoric

Numele Palatului Bragadiru este strans legat de fondatorul sau. Dumitru Marinescu provenea dintr-o familie saraca si avea foarte multi frati. Inca de la 12 ani incepe sa lucreze in cofetaria si racheria negustorului Iancu Stefanescu. In scurt timp devine omul de incredere al acestuia, care ii lasa mai tarziu afacerea. Dumitru Marinescu pune bazele averii sale impresionante prin vanzarea de rachiu soldatilor din Razboiul de Independenta si spirt spitalelor care ingrijeau ranitii. Cu banii castigati astfel cumpara o mosie in comuna Bragadiru unde construieste o fabrica de alcool rafinat, o primarie, o scoala si o biserica. Tot acum devine cunoscut si sub numele de Dumitru Marinescu Bragadiru.

Cumpara apoi un teren de peste 10 hectare in Bucuresti, in zona Calea Rahovei, Piata George Cosbuc. Acolo contruieste cea de-a treia fabrica de bere din Romania si le face concurenta serioasa celorlalti doi producatori de bere, nemtii Luther si Oppler. Tot Bragadiru contruieste si primul telefon din Romania, cu stalpi de telegraf. Acest telefon face legatura intre fabrica de bere si fabrica de alcool de la Bragadiru.

Bragadiru creeaza conditii si pentru muncitorii sai de la fabrica de bere. In interiorul acestei fabrici existau locuinte pentru muncitori, o banca, magazine si o popicarie pentru distractia muncitorilor, dar si o sala de bal si cinema. Nici copiii muncitorilor nu erau uitati si primeau in fiecare zi lapte si paine. Muncitorii de la fabrica de bere aveau concediu platit si asigurari sociale, iar zilele de duminica erau libere.

Palatul Bragadiru a fost construit in 1905 ca un loc de recreere pentru muncitorii de la fabrica de bere si cuprindea sala de bal, care functiona si ca sala de teatru sau de concerte, o biblioteca, gradina de vara si terasa. Palatul Bragadiru este o impresionanta cladire nu numai prin marime, cat si prin arhitectura si decoratii.

Cu o arhitectura eclectica, cu scari in spirala in stil Normand, cu stucaturi, statui inserate in fatada cladirii, oglinzi venetiene, balcoane in stil victorian, cu ornamente si cu lemn sculptat, Palatul Bragadiru are o valoare deosebita, atat istoric, cat si cultural.

Dupa moartea lui Dumitru Marienscu Bragadiru in 1915, in urma unei criza cardiace, afacerea sa a fost preluata de fiul sau mai mare. In perioada comunista, familia Bragadiru a fost alungata din tara. Palatul Bragadiru a devenit Casa de Cultura Lenin, iar numele fondatorului sau a fost sters din istorie.

Unde se afla si cand putem vizita Palatul Bragadiru

Palatul Bragadiru este situat in centrul Bucurestiului, in sectorul 5, in apropierea Palatului Parlamentului, pe strada Calea Rahovei numarul 147-153. Se afla la o scurta distanta de Hotelul Marriott. Palatul poate fi vizitat doar atunci cand se organizeaza evenimete culturale, destinate publicului larg.  

Pentru ce evenimente este potrivit Palatul Bragadiru

La Palatul Bragadiru au loc de obicei evenimente culturale deosebite, nunti si receptii, intalniri de afaceri, conferinte, petreceri aniversare, cocktail-uri, mese festive si multe alte evenimente. Sala Colosseum a Palatului Bragadiru gazduieste pana la 500 de persoane la o receptie in stil cocktail si pana la 360 la o masa festiva. Tot aici au loc si diverse concerte de muzica clasica sau experimentala.

Palatul Bragadiru, supranumit si Colosseum, ramane una dintre cele mai impunatoare si mai impresionante constructii ale Bucurestiului. Palatul a fost inclus si in albumul foto realizat de Primaria Bucurestiului, album ce prezinta cele mai reprezentative cladiri ale orasului.

Mai multe informatii despre Palatul Bragadiru veti primi la numarul de telefon 021.409.28.36. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea