De prin lume adunate

#ce vizitam azi #hanul cu tei #han #bucurestiul de altadata #galerie #arta

Ce vizitam azi: Hanul cu Tei

este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat intacta forma originala de la inceputul secolului XIX. Pe langa atmosfera boema, la Hanul cu Tei vei mai gasi obiecte de arta, magazine de suveniruri si ceramica. Si nu in ultimul rand, vei putea sa admiri arhitectura romaneasca specifica acelor vremuri.

Mic istoric

Acum doua secole, Bucurestiul era un orasel in plina ascensiune comerciala, iar hanurile erau numeroase. Aici se adaposteau negustorii veniti de pe meleaguri si tot aici gaseau si spatiu de depozitare a marfurilor. La aceea vreme, majoritatea hanurilor aveau o arhitectura asemanatoare si erau compuse dintr-o curte imprejmuita de ziduri inalte de aparare. Hanurile erau si locuri sigure in caz de incendii, inundatii sau rascoale. Aici negustorii si bogatasii isi ascundeau averile, documentele si marfurile.

In Bucuresti, domnitorii au inceput construirea hanurilor inca din secolul XVII, iar exemplul lor a fost urmat de negustorii bogati si de calugari. Pe langa Hanul lui Manuc, Hanul Gabroveni sau Hanul Sfantu Gheorghe, capitala adapostea si Hanul cu Tei , denumit asa dupa teii care se aflau in curtea lui. Hanul cu Tei se afla intre strada Blanari si Lipscani (Marchitani) si se invecina in acele vremuri cu hotelul Kiriazi.

Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu si Stefan Popovici. Si astazi au ramas conservate, deasupra gangului de intrare, literele A.P. si S.P., initialele proprietarilor de atunci, dar si data la care a fost construit. Hanul dispunea si de 28 de pravalii si 4 magazii, pe care cei doi proprietari le impart frateste.

Hanul cu Tei este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat forma originala, cu magazine pe ambele parti si in mijloc cu o alee pavata cu . Fiecare magazin dispunea de cate o pivnita cu bolta.

In 1837, Stefan Popovici ii vinde lui Ioan Lambru Polizu partea sa din han pentru 1650 de galbeni imparatesti. In 1853, Ioan Lambru Polizu vinde partea sa lui Gheorgachi Hagi Anghel pentru 56.700 lei. La inceputul secolului XIX, cei mai mari negustori isi aveau sediul la Hanul cu Tei.

Unul dintre acesti negustori este si Niculae Kirilof, care incepe comertul cu blanuri si la Bucuresti. Cunoscut prin partile Rusiei, negustorul devine un reper important in comertul cu blanuri fine.

Tot la Hanul cu Tei, Kirilof infiinteaza si un magazin de si o banca. In aceea epoca, viata economica era in plina ascensiune, iar creditul comercial incepe sa isi faca loc in peisajul negustoresc.

La Hanul cu Tei isi aveau sediul si alti negustori: Constantin Panaiot, George San Marin, Gheorghe Cuiumgiu sau Gheorghe Coemgiopol, care aveau magazine de argintarie, croitorie sau manufactura .

In anul 1970, Hanul Cu Tei este restaurat de arhitectul Constantin Joja care ii reda aerul autentic specific secolului XIX. Arhitectul reconstruieste forma exacta a fatadelor, reface curtea interioara cu pavaj din de piatra si ornamenteaza intreg pasajul Teiului cu la ferestre, felinare si alte decoratiuni specifice secolului XIX.

Galeria de arta Hanul cu Tei

Galeria de Arta si Antichitati Hanul cu Tei se afla la etajul imobilului si este cea mai mare galerie de arta din tara. La Galeria de arta Hanul cu Tei vei gasi obiecte de arta vechi, precum piese de mobilier, lambriuri, tapiserii si covoare, tablouri, fotografii, albume, documente vechi, ceasuri, aparate de fotografiat si gramofoane, monede si decoratii, icoane si chiar jucarii. Galeria dispune de mai multe saloane: salonul Ludovic al XV-lea, salonul Louise–Phillipe, salonul Rococo si salonul Ludovic al XVI-lea.

Tot la Galeria Hanul cu Tei exista si o casa de licitatie cu acelasi nume, care tranzactioneaza obiecte de arta. Clientii galeriei sunt colectionari de arta, amatori de raritati, dar si diverse ambasade.

Ce mai gasim la Hanul cu Tei

In curtea interioara a hanului, la parter, fiecare incapere adaposteste magazinede arta, antichitati sau suveniruri. Aici vei gasi tablouri, desene, obiecte de ceramica, iar daca esti un pasionat al artei, la Hanul cu Tei vei gasi ustensilele si materialele de care ai nevoie. Accesul in curtea hanului se face ca si acum doua sute ani, prin doua intrari cu arcade si porti din fier forjat.

La subsolul hanului exista si un club cu acelasi nume. Aici poti asculta de la rock la heavy-metal, alternativ si grunge, gothic si punk. Clubul are un aer specific pivnitelor, iar peretii din caramida si arcadele confera un aspect boem.

Unde se afla Hanul cu Tei

Hanul cu Tei se afla pe strada Lipscani, la numarul 63. Galeria este deshisa de luni pana vineri intre orele 10 - 18, iar sambata intre 10 - 14.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea