De prin lume adunate

#ce vizitam azi #istorie #monument #parcul carol #bucuresti #vlad tepes #castel

Ce vizitam azi: Castelul Vlad Tepes din Bucuresti

In parcul Carol din Bucuresti exista un castel, mai putin cunoscut publicului. Castelul are un farmec aparte si atrage privirile trecatorilor prin aspectul medieval, datorita zidurilor de caramida rosie, si prin turnul care domina imprejurimile. Multi cred ca edificiul a fost locul unor orori umane de nedescris si ca acum este bantuit de fantomele surghiunitilor. Insa aceste povesti sunt departe de adevar.

 

O fila de istorie

 

Castelul Vlad Tepes a fost construit in 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, cand, pe Campia Libertatii, a fost organizata Expozitia Generala Romana. Destinatia initiala a constructiei a fost crearea unui turn de apa care sa alimenteze aceasta expozitie. Arhitectura constructiei nu corespundea insa cerintelor estetice ale regelui Carol. S-a gasit imediat o solutie ingenioasa de a masca rezervorul de apa.

Arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu au hotarat ca edificiul sa reproduca la o scara mai mica castelul lui vlad tepes de la Poienari din judetul Arges. Astfel, rezervorul de apa a fost montat direct in interiorul turnului cetatii. Bazinul de apa nu a functionat insa niciodata. La vremea respectiva, castelul a fost destinat expunerii de obicte de arta. Familia regala a revenit la castel in nenumarate randuri pentru a admira tablourile cu motive religioase.

Castelul Vlad Tepes a avut mai multe functii. In 1940 a devenit corp de garda pentru o unitate militara. In 1945, camerele castelului au fost transformate in dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol. Dupa anii 1990, edificiul a fost utilizat drept corp de garda pentru o subunitate de jandarmi, care indeplinea asigura paza la cateva banci din Capitala. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

 

Unde se afla Castelul Vlad Tepes si cand se viziteaza

 

Castelul Vlad Tepes se afla pe strada Candiano Popescu din Bucuresti, la numarul 6, in imediata apropiere a Parcului Carol (Libertatii). Constructia se viziteza doar de doua ori pe an: de Ziua Eroilor ( Inaltarea Domnului ) si de Ziua Armatei , pe 25 octombrie. Castelul Vlad Tepes se viziteaza atat de rar deoarece trebuie sa urcati niste scari inguste si prost luminate, foarte periculoase. Cladirea nu a mai fost reparata din 1990.

Pentru a ajunge in turn, trebuie sa urcati pe o scara de lemn, construita in spirala. De pe platforma turnului se poate admira Parcul Carol I si panorama Bucurestiului. Castelul este o bijuterie arhitectonica si un punct de atractie deosebit pentru cei care viziteaza Mausoleul si Mormantul Soldatului Necunoscut aflate in Parcul Carol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea