Spiritualitate

# semnificatie zile post #miercuri #vineri #post

Semnificatia zilelor de post. De ce se posteste miercurea si vinerea, in afara posturilor mari

Ne aflam in plin Post al Craciunului, insa peste an credinciosii tin mai multe posturi lungi. Pe langa acestea avem posturile din zilele de miercuri si vineri, pe care multi crestini le respecta cu sfintenie. Insa multi o fac pentru ca asa au fost invatati, fara sa stie insemnatatea reala a acestor zile.

In fiecare zi de miercuri si vineri se tine post si se mananca doar alimente de origine vegetala, gatite sau nu. Obiceiul s-a impamantenit de secole, insa insemnatatea sa religioasa este cunoscuta de putini oameni.

Nu toate zilele de miercuri si vineri din an sunt zlile de post. Cele exceptate, in care se da dezlegare la anumite alimente de dulce, sunt notate in calendarele bisericesti cu "harti".

De ce este miercuri zi de post

Postul din zilele de miercuri simbolizeaza credinta oamenilor in Iisus Hristos in ziua in care acesta a fost tradat de apostolul Iuda pentru 12 arginti. Infranarea de la alimente este o solidaritate cu Iisus in ziua in care incepe pregatirea lui Isus pentru Patima Sa cea de bunavoie. Oamenii postesc pentru a arata ca nu il tradeaza pe Iisus asa cum a facut-o Iuda pentru bucurii lumesti, cum ar fi mancarea sau bautura. Alegerea de a posti este vazuta de preoti si credinciosi ca o dovada ca il aleg pe Hristos si patimesc alaturi de Mantuitor pe pamant, pentru a putea fi meseni in imparatia lui Dumnezeu din ceruri.

Motivul pentru care nu se mananca de dulce vineri

Postul de vineri este o dovada de respect pentru patimile indurate de Mantuitor, pentru umilinta, loviturile si rastignirea pe cruce pentru pacatele noastre.

Crestinii se abtin de la bucate si bauturi si le inlocuiesc cu post si rugaciune, ca simbol a ceea ce Hristos a patimit si pentru invrednicirea de sine pentru a ajunge in imparatia Sa.

Cine obisnuieste sa tina post si luni

Postul de luni este si el prezent in traditia crestina, dar mai mult la calugari. Sunt si crestini care tin postul de luni pentru a aduce slava lui Dumnezeu, pentru a arata respectul si dorinta de a se hrani mai mult din punct de vedere spiritual, decat trupesc.

Ce semnifica Postul Craciunului

Postul Craciunului este ultimul si cel mai usor din an, avand multe zile cu dezlegare la peste, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspra zi, in care este recomandat sa se tina post negru. Ca in orice post, in Postul Craciunului nu se mananca lapte, branza, carne, oua, iar miercurea si vinerea nu se consuma nici ulei si vin.

Semnificatia Postului Craciunului este aceea de a ne aminti de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu. La fel, crestinii postesc acum 40 de zile in asteptarea intruparii Cuvantului Domnului in fiul sau nascut din Fecioara Maria.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea