Spiritualitate

#peste Marea Galileii #Marea Galileii #pestele Sfantului Petru

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Nu ratati pranzul sau cina cu Pestele Sfantului Petru!

Pestele Sfantului Petru este singurul peste care are cruce pe cap si traieste numai in Marea Galileii (Lacul Tiberias), adica in apele in care au pescuit Sfintii Apostoli. De altfel, specia se numeste Tilapia Galilea. Se pare ca israelienii au incercat sa il aclimatizeze si in alte ape, dar nu au reusit...

Numele acestui peste (al Sfantului Petru) provine de la una dintre minunile facute de Iisus in Galileea, minune legata de plata taxelor:

”Si venind ei in Capernaum, s-au apropiat de Petru cei ce strang dajdia si i-au zis: "Invatatorul vostru nu plateste dajdia?" "Ba da", a zis el. Si intrand El in casa, Iisus i-a luat-o inainte, zicand: "Ce parere ai, Simone? Regii pamantului de la cine iau dajdie sau bir? de la fiii lor, sau de la straini?" El I-a zis: "De la straini". Iar Iisus i-a zis: "Iata dar ca fiii sunt scutiti. Dar ca sa nu le fim lor piatra de poticnire, mergi la mare, arunca undita, ia pestele care va iesi intai si, deschizandu-i gura, vei gasi un statir . Pe acela luandu-l, da-l lor, pentru Mine si pentru tine". (Matei 17, 24-27)

Caracteristic speciei Tilapia Galilea este faptul ca femela tine icrele in gura pana cand acestea devin larve (ies din oua), apoi larvele se reintorc in gura mamei cand simt un pericol. Pestele de asemenea este cunoscut pentru faptul ca uneori tine in gura pietricele sau bucati de sticla – de ce nu si un banut?

Marea Galileii are multe nume sub care este cunoscuta (Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret, Lacul Kineret, Marea Tiberiadei). Este de fapt un lac de apa dulce, situat in nord-estul Israelului, cel mai jos lac de apa dulce din lume (sub nivelul marii; altitudine variabila intre -209 m si -215 m; Marea Moarta este cel mai jos situat lac sarat din lume, la – 430 m). Marea Galileii are o suprafata de 166 kmp si o adancime maxima de 43 m.

Pentru crestini, Marea Galileii este foarte importanta, pe tarmul acesteia desfasurandu-Si Iisus inceputul perioadei de propavaduire. Sunt multe episoade evanghelice care vorbesc despre activitatea Mantuitorului in aceasta arie: alegerea Sfintilor Apostoli – pescari in Marea Galileii; inmultirea painilor si a pestilor, pentru a hrani multimile care il ascultasera toata ziua si flamanzisera spre seara; propavaduirea Cuvantului Domnului, la tarmul acestei mari – Muntele Fericirilor fiind in imediata aspropiere; multe tamaduiri miraculoase; traversarea marii de catre Sfintii Apostoli; potolirea furtunii de catre Iisus, cand si vantul si valurile I s-au supus; venirea lui Iisus la vaporul Sfintilor Apostoli pasind pe apele marii; pescuirea minunata, aratarea Domnului dupa Inviere si multe altele...

Pestele Sfantului Petru este cea mai numeroasa specie de peste din cele 27 care traiesc acum in Marea Galleii, iar arheoligii au gasit oasele acestuia in solul pietrificat din apropierea bisericii din Capernaum, datare la secolul intai – pe vremea Mantuitorului.

Astazi, toate restaurantele de pe tarmul Marii Galileii au in meniu acest tip de peste, ca oferta speciala pentru pelerini ( 22 usd o portie de peste cu salate, cartofi prajiti, cafea si curmale). Mustafa, prietenul nostru din Israel ne spune: Iisus a mers pe apa Marii Galileii si a sfintit-o, impreuna cu toate vietuitoarele din ea...

Asadar, daca ajungeti in Tara Sfanta, nu ratati pranzul sau cina cu Pestele Sfantului Petru, mai ales ca este extrem de gustos!

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea