Spiritualitate

#Schitul Sfantului Ilie #Protosinghel Isaia #Parintele Isaia #expert acasa.ro #spiritualitate

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia

Din Onesti poti ajunge la Schitul Sfantului Ilie indiferent daca la bifurcatie o iei spre dreapta (spre Bacau) sau exact in directie inversa, spre stanga (Comanesti). Cu alte cuvinte, toate drumurile pot duce la schit, totul e sa vrei sa urci cel mai inalt varf montan locuit din judetul Bacau.

 

Aproape de cer, sub varful Bulimandru (978 m), pe culmea principala a Muntilor Berzuntiului, in punctul numit "Trei Hotare" descoperi cu bucurie un adevarat colt de rai: biserica zvelta si multime de flori colorate, verdele padurii si gratia arbustilor ornamentali (palmieri, care rezista aici de trei veri!), bucuria din zambetul Parintelui Isaia si luminitele din ochii sai. Caci asa spunea de curand o ucenica de peste mari si tari, din indepartatul Vancouver, Viorika Bailey (82 ani): "Parintele acesta parca are luminite in ochi!". si de aici, din lucrarea harului, vin si celelalte daruri, cele asteptate de cei care se incumeta sa urce muntele catre casa Sfantului Ilie, cea aproape de cer.

arintele Isaia, staretul schitului, pare a fi un monah atipic: extrem de vesel si vorbaret, emanand bucurie continua, foarte percutant in replica si mereu emitand idei neasteptate ­provenite dintr­-o alta logica decat cea lumeasca urmata in mod obisnuit de noi, mirenii, ­ te pune tot timpul in situatia de a ramane cu spirit treaz, cu atentie incordata, pentru ca e total imprevizibil.

Gazda buna, calda, primitoare, asaza totusi o distanta clara intre tine si Sfintia Sa, Ieromonahul (preot – calugar). La o prima privire este extrem de usor abordabil, in fapt insa este ermetic, asa cum se cade unui slujitor al Sfintelor Taine. Capabil sa reinventeze civilizatia intr­-o poiana uitata de lume intre varf de munte si cer, cu schitul neracordat la reteaua de curent electric, ­ dar  - cu harul Sfantului Duh ­ - de 20 de ani Parintele Isaia slujeste Domnului, munceste si ridica schitul, fiind exact asa cum spunea Avva Evagrie Ponticul in secolul al IV­-lea : “Monah este cel despartit de toti si una cu toti”.

Pentru ca il doare durerea lumii, Parintele Staret Isaia a acceptat sa ne trimita cand si cand sfat duhovnicesc.

Date de contact:
Protosinghel Isaia
Schitul Sfantul Iile Berzunti
Facebook: Schitul Sf Ilie Berzunti
Blog: schitulsfilie.blogspot.ro
Tel: 0744.96.75.62

Articole scrise de Protosinghel Isaia

  •  
  •