Spiritualitate

#Ovidenia #Vovidenia #intrarea Maicii Domnului in Biserica #sarbatoare

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Intrarea Maicii Domnului in Biserica, ca sa-ti mearga bine

Sarbatoarea crestina a Intrarii Maicii Domnului in Biserica se suprapune peste o sarbatoare populara precrestina, numita Ovidenia sau Vovidenia, care marcheaza intrarea in iarna printr-o sarbatoare solara a focului, a luminii, a vederii, a viziunii. Zi magica, a carei nume care provine din slavona, “Vovodenia”, se traduce “Ceea ce se face vazut”.

 

Dintre ritualurile romanesti pentru spor si sanatate, practicate in comunitatile traditionale de Vovidenia, amintim: in noaptea de ajun se spune ca se deschid cerurile, iar credinciosii inteleg graiul animalelor. In case, candela trebuie sa fie aprinsa, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca viata copiilor sa fie binecuvantata.

Tot in ajunul sarbatorii, copiii pun crengute de mar in vase cu apa in care au adaugat si aghiasma. Crengutele infloresc, iar de Anul Nou copiii sorcovesc cu aceste crengute (florile dalbe, flori de mar). Cei care au fost astfel sorcoviti se pare ca vor fi aparati in anul care vine de boli si necazuri.

La icoana Maicii Domnului se aprinde o lumanare si se pune un vas cu apa proaspata. Se spune ca apa consumata dimineata are puteri vindecatoare, fiind un remediu pentru multime de boli.

Din aceasta noapte, spiritele rele incep sa fie active, asa ca gospodinele ung cu usturoi usile si ferestrele, impotriva farmecelor si a pagubei.

In sate, fetele care vor sa isi afle ursitul merg in noaptea de Vovidenia la fantana cu cate o lumanare alba, iar la cantatul cocosului aprind lumanarea si vad chipul ursitului in luciul apei.

Se fac previziuni ( “ceea ce se face vazut “) referitoare la vreme. Daca in noaptea de Vovidenia ninge, va fi iarna cu multa zapada si un an roditor; daca insa va fi cer senin, anul urmator va fi secetos. Daca in timpul zilei de sarbatoare ninge, va urma o iarna grea, daca va fi soare va urma o vara secetoasa, daca este nor si atmosfera apasatoare, in anul care vine vor fi epidemii…

Vovidenia, fiind o sarbatoare a focului, acum se fac pomeniri pentru cei care au murit fara lumanare (Mosii de Ovidenie): se da de pomana si se impart lumanari albe pentru iertarea sufletelor celor adormiti, pentru ca traditia spune ca aceste lumanari albe, date acum, nu se vor stinge tot anul care urmeaza.

Indiferent de ritualurile traditionale, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica nu se lucreaza (femeile nu cuseau, nu spalau rufe, nu impleteau), iar crestinii merg la biserica, unde duc ofrande: bucate de post, peste si lumanari, pe care dupa sfintire le impart saracilor. In aceasta zi, cei care postesc au dezlegare la peste.

Crestinii care respecta anual sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, Vovidenia, spun ca sunt binecuvantati in anul care urmeaza.


Date de contact:
Maria Chirculescu
Miriam Turism

Site: miriamturism.ro
Blog: miriamturism.wordpress.com
Tel: 0723.645.180
E-mail: miriamturism@yahoo.com sau office@miriamturism.ro
Facebook:
Miriam Turism

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea