De prin lume adunate

#festival #film #cinema #studio

Zilele Filmului de Limba Spaniola la Cinema Studio

Institutul Cervantes din Bucuresti va invita la Zilele Filmului de Limba Spaniola, in perioada 8 - 14 octombrie. Noua editie a Zilelor Filmului de Limba Spaniola prezinta de-a lungul unei saptamani 11 productii cinematografice din ultimul deceniu, realizate in Spania sau America de Sud.

Filmele prezente in cadrul festivalului sunt castigatoare a numeroase distinctii nationale si internationale, de la Premiile Goya la Premiul Criticii in cadrul Festivalului de la Cannes. Povesti despre muzicieni de altadata, emigranti, periferii ale marilor orase, suflete in cautarea dragostei neimplinite sau copii in pragul unor experiente-limita - selectia de pelicule din acest an traseaza un tablou complex al directiilor cinematografice din lumea hispanofona.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc vineri, 8 octombrie, la ora 19.00, cu proiectia filmului El silencio antes de Bach / Linistea de dinainte de Bach, regia Pere Portabella. Vor lua cuvantul criticul de film Magda Mihailescu, membru in consiliul de conducere al Uniunii Cineastilor si Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti.

Peliculele fac parte din Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe si Cooperare al Spaniei. Toate filmele sunt prezentate in versiune originala, cu subtitrare in limba romana.
 

Programul festivalului:
 

Vineri, 8 octombrie 2010 , ora 19.00:
 El silencio antes de Bach / Linistea de dinainte de Bach

Johann Sebastian Bach se muta cu familia la Leipzig. A fost chemat aici ca sa ocupe postul de cantor la Scoala Sf. Toma. Crestin practicant si capabil sa lucreze pana la epuizare, Bach e altminteri modest, iar pozitia lui sociala, departe de a fi privilegiata. Pornind de la acest pretext, aproape anecdotic, povestea se dezvolta pe o structura in care se regasesc arta, istoria si, mai ales, munca si disciplina pe care le presupune creatia muzicala, impreuna cu neinsemnatele activitati din jurul ei.

Sambata, 9 octombrie 2010, ora 18.00:
La Bicicleta /  Bicicleta

Ramon, un baiat de 12 ani, se duce la un vechi atelier de biciclete sa repare o roata. Acolo il intalneste pe un batran numit Mario, fost ciclist amator, si ramane fascinat de o bicicleta pe care tocmai a asamblat-o din piese de diferite modele. Batranul se hotaraste sa i-o dea in dar.

Sambata, 9 octombrie 2010, ora 20.00:
Frio sol de invierno / Soare cu dinti


Adrian, la cei 25 de ani ai sai, in dimineata cand se externeaza din spitalul  de boli mintale, simte cum viata i se naruieste la aflarea vestii ca tatal lui a hotarat sa traiasca departe de el. Intr-un alt capat al orasului, Gonzalo cauta o scapare dintr-un mod de viata care-l copleseste. Noaptea in care drumurile celor doi se intalnesc va constitui inceputul a ceva ce niciunul din ei nu-si putea imagina.

Duminica, 10 octombrie 2010, ora 18.00:
Un oso rojo / Ursul rosu


Desi doar Oso le tine sirul, au trecut sapte ani de cand a fost inchis pentru crima si jaf armat. Fiica lui, Alicia, implinea un an in ziua jafului, iar Natalia, sotia lui, probabil nu l-a iertat niciodata. Acum, cand iese in strada, eliberat conditionat, Oso se gandeste ca, cine stie, o poate lua de la capat. Ca un western urban, Un oso rojo traseaza destinul unui justitiar marginal in cruciada reala a unei suburbii din Buenos Aires.

Duminica, 10 octombrie 2010, ora 20.00:
El abuelo / Bunicul


Inceput de secol XX, intr-o mica vila din nord. Lumea se intreaba: "Onoarea de familie... Ce inseamna?". Don Rodrigo de Arista Potestad, conte de Albrit, Senor de Jerusa si de Polán, credea ca stie. Pana cand s-a intors din America batran, aproape orb si falit. Odata cu moartea singurului sau fiu, afla cu amaraciune ca una dintre cele doua nepoate e ilegitima, nu poarta nobilul sange al familiei.


Luni, 11 octombrie 2010, ora 18.00:
Bolivia / Bolivia


Freddy emigreaza la Buenos Aires in cautarea unei vieti mai bune. In tara lui natala, Bolivia, isi lasa familia. Si totusi, capitala argentiniana nu e paradisul la care visa Freddy, cu atat mai putin pentru imigranti ilegali ca el, insa reuseste sa-si gaseasca de lucru ca bucatar intr-un restaurant.

Luni, 11 octombrie 2010, ora 20.00:
El silencio antes de Bach / Linistea de dinainte de Bach
 
Marti, 12 octombrie 2010 , ora 18.00:
En la ciudad de Sylvia / In orasul Silviei


Un barbat se intoarce la Strasbourg, acolo unde s-a indragostit nebuneste in urma cu patru ani, ca sa-si caute iubita si sa recastige acel moment magic. E vara. Tanarul strain rataceste pe strazi suprinzand si desenand gesturi si expresii prinse la intamplare. In cautarea unei femei...

Marti, 12 octombrie 2010, ora 20.00:
Intacto / Intacto


Federico a supravietuit unui cutremur. Are puterea de a le schimba soarta celor din jurul sau: are "darul". Ani mai tarziu, Federico crede ca a intalnit in Tomás, supravietuitorul unui accident de avion, instrumentul razbunarii lui, pentru a se intoarce la Casino si a-l infrunta pe Zeul Hazardului. Totul merge bine pana cand un politista obsedata de moartea familiei ei intr-un accident de masina ii urmareste pe Tomás si Federico, incercand sa afle ce se ascunde in spatele acestei retele de jocuri clandestine, in care moartea si soarta se confunda.

Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 18.00:
Postales de Leningrado / Vederi din Leningrad


O poveste narata cu vocea si privirea unei fetite care retraieste experientele guerilei venezuelene din anii '60. Marcela isi intalneste la munte varul, pe Teo, asteptand ca parintii lor, membrii ai guerilei, sa vina dupa ei. Intre timp, amandoi reconstituie din imaginatie aventurile pe care le-au auzit de la parinti.

Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 20.00:
En la ciudad sin limites / In orasul fara limite


Victor tocmai a ajuns la Paris, unde intreaga lui familie s-a reunit la capataiul tatalui bolnav. Intr-o zi, isi surprinde parintele aruncandu-si pastilele si imbracandu-se pe ascuns, in incercarea de a fugi din spital. Miscat de singuratatea batranului, Victor ii castiga increderea si se transforma in complicele sau.

Joi, 14 octombrie 2010, ora 18.00:
La Bicicleta/ Bicicleta
 
Joi, 14 octombrie, ora 20.00:
Camino / Camino


Pamplona, iunie 2001. Camino, o fetita dulce si draguta in varstade 11 ani, isi traieste ultimele clipe intr-un salon de spital. Inspirat din intamplari reale, Camino este o aventura emotionala avand in centru o copila ce se confrunta, in acelasi timp, cu doua experiente cu totul noi pentru ea: dragostea si moartea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea