De prin lume adunate

#concurs #literatura #editura humanitas fiction #humanitas #viata si vremurile michael k #j. m. coetzee #premiul nobel

Viata si vremurile lui Michael K

"Povestea vietii lui avea tot timpul un gol inauntru: era o poveste nepotrivita, era mereu o poveste gresita", spune J.M. Coetzee despre personajul sau din Viata si vremurile lui Michael K. De altfel, eroul principal al acestui roman va actiona toata viata intr-un mod absolut ilogic pentru toti cei din jurul lui.

Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarece vom avea doi castigatori.

Cand toti oamenii mananca, Michael K refuza hrana cu incapatanare. Cand toti oamenii se ascund in casele lor, Michael K prefera sa traiasca sub cerul liber. Sub bombele care cad in jur, dar care nu il privesc pentru ca razboiul oamenilor nu este si razboiul lui. El are cu totul alte preocupari.

Mai intai va incearca sa isi duca mama bolnava in satul ei natal. Aceasta va muri pe drum. Michael K, insa, se incapataneaza sa isi continuie calatoria si, intr-un final, va ajunge la destinatie. Aici va gasi un loc aproape pustiu. Prima lui dorinta va fi sa se ascunda de putinii oameni care nu au plecat la razboi. De fapt, aceasta va deveni singura lui nazuinta: sa nu fie vazut de nimeni, sa treaca prin viata ca un praf in vant, refuzand cu incapatanare sa lase vreo urma a existentei sale.

Toti din jur cred ca este sarac cu duhul sau il cred cersetor , insa toate acestea nu sunt decat o fatada pentru Michael K. Astfel, nimeni nu isi da seama ca eroul vrea sa scape de lagarele in care oamenii se automultumesc sa traiasca. In acest caz, lagarelele sunt societatea oamenilor care impart aceleasi valori comune.

El spune: "Poate ca, intr-adevar, este suficient sa nu fii in niciun lagar, sa te tii departe de toate aceste lagare. Poate ca asta este chiar o realizare pentru moment. La urma urmei, cati oameni au ramas care sa nu fie sau inchisi in vreun lagar, sau paznici la poarta vreunuia? Am scapat din lagare; acum poate ca, daca stau ascuns, scap si de mila oamenilor".

Michael K face un singur compromis: cateva rasaduri de dovleac. Aceste rasaduri au pentru el importanta pe care o au copiii pentru mame si pot fi considerate ca singura maniera prin care personajul isi permite sa intervina asupra lumii din jurul lui. 

J. M. Coetzee noteaza despre evlavia eroului sau in timp ce isi vegheaza dovlecii: "S-a rugat, folosind cuvintele pe care le invatase demult, adresandu-se nu cerului, cum facuse pana atunci, ci pamantului pe care a ingenunchiat: fa-ne cu adevarat recunoscatori pentru ceea ce urmeaza sa primim".

J. M. Coetzee a castigat in 2003 Premiul Nobel pentru literatua. Editura Humanitas iti mai proupne de acelasi autor Asteptandu-i pe barbari, Maestrul din Petersburg si Dezonoare.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca si cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 05 februarie, vei afla daca ai castigat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea