De prin lume adunate

#sarbatoare #obiceiuri #traditii #sfanta maria

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria

Sfanta Maria este una dintre cele mai importante sarbatori crestine de peste an. In fiecare an, pe 15 august, crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului. Pregatita printr-un post de doua saptamani, sarbatoarea Sfintei Marii este asteptata si sarbatorita de toata lumea.

 

Sarbatoarea, cunoscuta popular sub numele de Sfanta Maria Mare , Santamaria sau Upsenia (in unele zone din Moldova), este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci. Aceasta sarbatoare da startul lucrarilor agricole de toamna. Tot acum se incearca si porumbul pentru fiert sau copt, iar stuparii gusta din primul fagure de miere.

 

Sfanta Maria, protectoarea femeilor

 

Si sarbatoarea Sfintei Marii aduce cu sine traditii si obiceiuri pastrate din batrani. Aceasta sarbatoare trebuie tinunta insa in primul rand cu sufletul curat. Cei care se roaga cu incredere si credinta vor fi ascultati in aceasta zi, iar rugaciunea lor va fi ascultata. Sfanta Maria ii ajuta pe cei care se casatoresc si pe cei suferinzi. Pe acestia din urma ii ajuta sa se vindece. Sfanta Maria le ajuta si pe femeile insarcinate sa aiba o nastere usoara .

Sfanta Maria le ajuta si pe fetele de maritat. In aceasta zi, fetele care isi doresc sa isi afle ursitul trebuie sa tina in san un fir de navalnic. Fetele mai trebuie sa aprinda candela si sa puna flori proaspat culese la icoana. Tot de Sfanta Maria, in casele cu fete de maritat, icoana este spalata cu flori de busuioc. Fata va avea astfel noroc in dragoste si va gasi un flacau gospodar si iubitor.

 

Interdictii de Sfanta Maria

 

In ziua de Sfanta Maria anumite lucruri sunt total interzise. Astfel, in aceasta zi, nu este bine ca fetele sa se tunda sau sa arunce parul la gunoi. Altfel, fapta va atrage tristetea si lacrimile Maicii Domnului. De asemenea, in ziua de Sfanta Maria este interzis sa se mearga inapoi. De Sfanta Maria este interzis sa se aprinda focuri, atat afara cat si in casa. Acest lucru va atrage boala si nenorocul. Barbatii nu au voie sa isi dea jos caciula. De asemenea, incepand cu 15 august, nimeni nu mai are voie sa se scalde in ape curgatoare.

 

Obiceiuri de Sfanta Maria

 

In ziua de 15 august, dupa slujba de la biserica, femeile impart celor nevoiasi faguri de miere, prune si apa. In ziua de Sfanta Maria ciobanii coboara turmele de oi de la munte. Batranii satului descanta gradinile si campurile pentru ca pasarile sa nu distruga recoltele. Se mai spune ca daca trandafirii infloresc in ziua de Sfanta Maria, toamna va fi lunga si frumoasa, cu recolte bune si mult soare.

 

Sfanta Maria, ocrotitoarea lupilor de mare

 

De Sfanta Maria se sarbatoreste si Ziua Marinei. Maica Domnului este considerata protectoarea lupilor de mare. Astfel, pe malul marii si in orasele dunarene se organizeaza serbari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea