De prin lume adunate

#cadouri #mos craciun #radar #NORAD #Mos Tracker

Vrei sa stii unde este Mos Craciun? Urmareste-l pe radar!

Calatoria lui Mos Craciun este monitorizata pas cu pas de peste cinci decenii, cu ajutorul lui „Mos Tracker“, un instrument care a fost inventat dintr-o simpla intamplare.

Totul a pornit in 1955, in Colorado Spring, cand un ziar a avut initiativa inedita de a publica un numar de telefon la care copiii putea vorbi cu Mos Craciun. Dintr-o greseala de tipar, numarul a fost publicat gresit, iar zeci de copii au sunat la Comandamentul Continental de Aparare Aerospatiala (CONAD) din Colorado Spring.

La initiativa colonelului Harry Shoup, angajatii s-au gandit ca nu ar fi bine sa ii dezamageasca pe copii si au inceput sa le ofere informatii despre locul in care se afla Mos Craciun. Un an mai tarziu, traditia inaugurata de CONAD a inceput sa fie promovata si in ziare, la radio si TV.

In 1958, CONAD se transforma in NORAD (North American Aerospace Defence Command - Comandamentul Nord American de Aparare Aerospatiala). Odata cu aceasta modificare, ia nastere oficial "Mos Tracker" (NORAD Tracks Santa), radarul care urmareste deplasarea saniei lui Mos Craciun. Banii pentru intretinerea acestui serviciu au fost obtinuti de pe urma unor sponsorizari private.


Radarul lui Mos Craciun, o desfasurare impresionanta de forte

In anul 1997, radarul lui Mos Craciun a primit si propria pagina web - www.noradsanta.org. In 1998, "Mos Tracker" avea nu mai putin de patru componente importante:

- radarul propriu-zis (format din 47 de instalatii amplasate la granita de nord a Statelor Unite), cu rol de a emite alerte in momentul in care Mos Craciun a plecat la drum;
- satelitii amplasati pe orbita Pamantului, capabili sa ofere in orice moment informatii despre pozitia Mosului;
- avioane de lupta CF-18, F-15 si F-16 cu rolul de a-l intampina pe Mos Craciun;
- televiziunea lui Mos Craciun (are zeci de camere video amplasate in intreaga lume, cu rolul de a furniza imagini si filmari cu acesta).

In prezent, "Mos Tracker" are chiar si un cont de Twitter, o pagina de Facebook, un canal pe YouTube, precum si multe aplicatii pentru telefoane mobile.

Sursa foto: kgnb.am

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea